Beslenme Ruh Halini Etkiler Mi?

Kaliteli bir uyku nasıl yaşamımızı ve ruh halimizi etkiliyorsa, beslenme de aynı şekilde ruh halimiz üzerinde farklı etkiler bırakmaktadır. Sağlıklı beslenmede vücudumuzun gereksinim duyduğu besinler, beyinsel işlevlerin yerine getirilmesinde oldukça önemlidir.

Ruh halinizin iyi olmasını istiyorsanız kompleks karbonhidratları doğru proteinler ve yağlar ile birlikte tüketmek gerekiyor. Sağlıklı beslenme ve iyi bir ruh hali doğrudan birbiri ile etkileşim içerisindedir. Bu durum mental ve bedensel sağlığın bir bütün olduğu da kanıtlar niteliktedir.

Stresli, mutsuz ya da kaygılı ruh halinizin sebebi, belki de beslenmeniz yaptığınız farklılar ile ilgili olabileceğini hiç düşünmüş müydünüz? Öyleyse ruh halimizi olumlu etkileyen besinleri bilerek, iyi bir ruh haline sahip olmak mümkün…

Beslenme Ruh Halini Etkiler Mi?
Beslenme Ruh Halini Etkiler Mi?

Ruh Haline İyi Gelen Yiyecekler;

  1. Bitter Çikolata: Serotonin, dopamin ve endorfin hormonlarının artmasına yardımcı olan çikolata, moralinizi yükselterek ruh halini bulundan daha iyi hale getiriyor. Çikolata tutkunlarının zaten bu maddeyi bildiklerini varsayıyoruz. Tatlı ve şekerli gıdalar beynin duygusal aktiviteleri ile ilgili olan hipotalamusta endorfin salgılanmasını desteklediğinden kendimizi daha mutlu hissederiz. Ancak kilo kontrolünde etkili olan antioksidan içeriğine sahip bitter çikolata, beslenme uzmanları tarafından tavsiye edilmektedir.
  2. Balık: Özellikle yağ oranı yüksek olan somon, ton balığı, sardalya, alabalık ve uskumru gibi balıkları tüketmek ruh halimizi olumlu yönde etkiler. Bu balıklar zengin Omega 3 yağ asidine sahip olduğundan, stresli ve tedirgin hissettiğiniz zamanlarda tüketilmesi gereklidir. Beslenme programınızda haftanın iki ya da üç gününü balık yemeye ayırmanız hem bedensel sağlığınız, hem de ruh haliniz için oldukça önemlidir.
  3. Portakal: İçerdiği folik asit seviyesi ile tercih edilmesi gereken portakal, lifli yapısıyla da sindirim sistemi üzerinde oldukça etkilidir. Serotonin adı verilen mutluluk hormonunun salgılanmasını sağlayan portakal, ruh halimizi etkileyen B vitaminini de içerisinde barındırmaktadır. Sakinleştirici yönüyle bilinen folik asit kaynağı olan portakal, düzenli olarak tüketilmesi gereken meyveler arasında yer alır.
  4. Kabak Çekirdeği: Sağlıklı olduğu sıkça dile getirilen kabak çekirdeği, yüksek magnezyum bulunduran içeriği ile tüketilmesi gereken yiyecekler arasında bulunuyor. Magnezyum ise sinir iletiminde önemli bir rol oynar. Yetişkin bir bireyin günde 420 mg. Magnezyuma ihtiyacı olduğunu düşünürsek, kabak çekirdeği mükemmel bir seçenektir. Ortalama bir çeyrek fincan kadar kabak çekirdeğinde, 207 mg. olduğunu da belirtmemizde yarar var.
Ruh Haline İyi Gelen Yiyecekler
Ruh Haline İyi Gelen Yiyecekler
  1. Biber Çeşitleri: Vücudumuzun gereksinim duyduğu ancak kendi başına üretemediği C vitamini yönünden oldukça zengin bir kaynak olduğu bilinen biber çeşitleri, portakaldan bile daha fazla C vitaminine sahiptirler. Endorfin hormonunun salgılanmasında etkili olan C vitamini, iyi bir ruh haline sahip olmanızı sağlayacaktır.
  2. Yumurta: İçerisindeki protein seviyesi ile sıklıkla tüketilmesi tavsiye edilen yumurta, konsantrasyon ve dikkat üzerinde etkili hormonların salgılanmasını sağlar. Zihni açık tutmak ve dopamin seviyesini yükseltmek için düzenli olarak yumurta tüketmek gerekiyor. Dopamin salgılanmasına neden olan yumurta da, ruh halini iyileştiren besinler arasında yer alıyor.
  3. Orman Meyveleri: Genel ismi ile orman meyveleri denilen çilek, yaban mersini, böğürtlen, ahududu, kızılcık gibi meyveler polifenoller içerdiğinden, hafıza ve konsantrasyon üzerinde olumlu etkilere sahiptir. Kanser önleyici özelliklerinin yanı sıra yüksek antioksidan içeren orman meyvelerini tüketmek ruh halini olumlu yönde etkiliyor.
  4. Yeşil Sebzeler: Bitki temelli demir kaynağı olan yeşil sebzeler grubu, beyin aktivasyonlarının sağlıklı bir şekilde yerine getirilmesine yardımcı olduğundan oldukça sağlıklıdır. Folik asit ve C vitamini de içeren yeşil sebzeler, ruh halinizin daima iyi olmasını sağlayacaktır.
Ruh Hali ve  Yiyecekler
Ruh Hali ve Yiyecekler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir