Besin Dürtüleri Bize Ne Anlatıyor?

Sağlıklı bir yaşam için beslenmemize dikkat etmemiz gerektiğini biliyoruz. Normal beslenme düzeninin yanı sıra bazı zamanlar beklenmedik bir şekilde belli bir yiyeceği canımız isteyebiliyor. Gebelikte aşerme olarak adlandırılan bu durumun, vücut kimyamız ile bağlantılı olduğunu biliyor muydunuz?

Canının neden durup dururken bir yiyeceğe odaklanıyor? Arzu duyulan yiyecekler genelde ya yüksek kalorili ya da sağlıksız grubunda yer alan yiyecekler olduğunu fark etmiş olmalısınız. Durduk yere aklınıza gelen bu yiyecekler, yoksa vücudumuz tarafından bizlere yollanan bir mesaj olabilir mi?7

Duygularımız da tıpkı vücudumuz gibi zaman zaman yeme isteklerimizi yönlendirebiliyor. O halde özetlemek gerekirse; hem psikolojik, hem de bedensel ihtiyaçlarımız beslenmemiz üzerinde etki kurabiliyor. Vücudunuzun size yolladığı bu sinyallerin aslında ne anlama geldiğini sizler için araştırdık.

Besin Dürtüleri
Besin Dürtüleri

Hangi Besini, Neden Canınız Çeker?

  • Asitli İçecek ve Yiyecekler: Akşam TV izlediğiniz sırada ya da işyerinde çalışken birden canınız asitli bir şeyler yiyip içmek istediyse, öncelikli olarak ilk söyleyebileceğimiz mide asidinizin düşük olduğudur. Vücudunuz kalsiyumu kemiklerden attıysa da canınız asitli bir şeyler içmek ya da asit içeriği bulunan yiyecekler çekiyor olabilir. Böyle durumlarda vücut sağlığınız için su içebilir veya az yağlı sütü tercih edebilirsiniz. Bu isteğin kendiliğinden yok olduğunu göreceksiniz.
  • Cips ve Benzeri Yiyecekler: Hiç aklınızda yokken yüksek kalori ve yağ içeren cips çeşitleri aklınıza geliyor ve cips canınız çekiyorsa; büyük ihtimalle vücudunuzda su veya tuz eksikliği olduğunu belirtelim. Vücudunuzdaki tuz, su tutmaya neden olur. Eğer canınız cips yemek istediyse vücudunuzda su eksikliği olabileceğini, günlük içtiğiniz su miktarını arttırmanız gerektiğini hatırlatalım.
  • Çikolata ve Çikolatalı Yiyecekler: Sizde aklından çikolatayı çıkartamayanlardansanız, mükemmel bir çözüm önerisi ile geliyoruz. Çikolata isteği, vücuttaki magnezyum eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Aynı zamanda canınız tatlı bir şeyler istiyorsa, kan şekerinin düşük olduğunu da göstermektedir. Düzensiz beslenme, dengesiz egzersiz ya da kadınlarda regl gibi durumlar, çikolata istediğini arttırmaktadır. Magnezyum içeren besinleri daha fazla tüketmeniz, çikolata krizlerinin önüne geçecektir.
Hangi Besini, Neden Canınız Çeker?
Hangi Besini, Neden Canınız Çeker?
  • Peynir Yeme İsteği: Canınız peynir ya da bol peynirli bir pizza çekiyorsa, omega 3 yağ asitinin vücudunuzda eksik olduğunu belirtelim. Peynirli bir börek ya da poğaça durduk yere aklınıza geliyorsa, içerisinde omega 3 yağ asitleri bulunduran besinleri daha fazla tüketmeniz gerektiğini söyleyelim. Sağlıklı yağ asitlerini vücudunuzun ihtiyaç duyduğu kadar almanız durumunda, peynir ve peynir içeren yiyeceklere ilginiz azalacaktır.
  • Muz Yeme İsteği: Canınız durduk yere muz istediyse ya da aklınıza muzlu bir şeyler yemek geldiyse, vücudunuzda ihtiyacı kadar potasyum olmadığını bilmelisiniz. Potasyum eksiklikleri muz yeme isteğinizi uyandıracaktır. 100 gramında ortalama 360 mg. Potasyum bulunan muz, sağlıklı besinler arasındadır. Ancak muz yeme şansınız yoksa, bu isteğinizi geçiştirmek için potasyum değeri yüksek diğer besinleri tercih edebilirsiniz.
  • Kırmızı Et Yeme İsteği: Kırmızı eti ya seversiniz ya da aklınıza bile gelmez. Eğer çevrenizdeki diğer insanlara oranla, daha fazla kırmızı et yemek istiyorsanız, büyük ihtimalle vücudunuzda demir eksikliği olduğunu söyleyelim. Kırmızı et; içerisinde barındırdığı B12 ve demir nedeniyle düzenli ve kontrollü olarak tüketilmesi gereken yiyecekler arasındadır. Ancak kırmızı eti dengesiz ve aşırı tüketirseniz obezite, kalp hastalıkları, damar tıkanıkları, hipertansiyon, tip 2 diyabet, diyalize ihtiyaç duyulan böbrek hastalıkları, gut hastalığı ya da felç, inme gibi ciddi sağlık sorunları yaşamanız da kaçınılmaz olacaktır. Bu nedenle canınız her kırmızı et istediğinde yemek yerine, içerisinde demir bulunan diğer sağlıklı yiyecekleri tercih etmeniz gerekiyor.
Besin Dürtüleri ve Sebepleri
Besin Dürtüleri ve Sebepleri

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir