BEDENİMİZDE BULUNAN AĞRI KESME NOKTALARI

Gün içerisinde yaşanan stres başta olmak üzere pek çok çeşitli sebepten dolayı bazı ağrılar yaşanabiliyor. Birbirine bağlı pek çok sinirden oluşan insan bedeninde bulunan bazı noktaların uyarılması ile bu ağrılara son vermek mümkün.

Çin’de uygulanan baskı ile tedavi tekniği olan akupresür ile ağrılar son buluyor. İlk olarak 5000 yıl öncesinde, Çin’de uygulanmaya başlanan eski bir tedavi yöntemi olan akupresür; bedeni detoks etmek, yüz ve sırt kaslarını yumuşatmak ile ağrıyı hafifletmek amacı ile yapılıyor.

Gergin kasların rahatlaması, kan dolaşımının artması, vücuttaki ağrıların son bulması için akupresür noktalarını bilmek ve bu bölgelere baskı uygulamak gerekiyor. Ayrıca bu uygulama ile ruhsal dengesizliklerinde önüne geçildiğini belirtmek isteriz.

Uzun senelerdir Çin’de uygulanan bu tedavi yöntemi, günümüzde dünyanın pek çok ülkesi tarafından bilinmekte ve uygulanmadık. Küçük müdahaleler ile ilaç kullanmadan, vücuttaki sağlık sorunlarının giderilmesi amacı ile uygulanmaktadır.

Akupresür Noktaları Hangileridir?

  • Perikardiyum Noktası… İç ön koldaki bileğin, üç parmak altında iki tendon arasında bulunan perikardiyum noktasına baskı yapılması; yol tutmalarında, mide bulantılarında, karpal tünel sendromunda ve baş ağrılarında etkiyi azaltmak için kullanılmaktadır. İki tendonun ortasına 4-5 saniye basınç uygulamanız yeterli olacaktır.
  • Dinginlik Denizi Noktası… Göğüs kafesinin ortasında, göğüs kemiklerinin sonundan 4 parmak kadar yukarıda bulunan bu nokta; kronik yorgunluk, stres, depresyon, korku ve endişe durumlarında etkili olmaktadır. Parmak ucunuz ile bu bölgeye 1 dakika kadar masaj yapmak yeterli olacaktır.
  • Tai Chong Noktası… Ayak parmağının üzerinde, başparmağı ve ikinci ayak parmağının buluştuğu nokta olan tai chong noktası; göz sorunları, baş ağrısı ve yorgunluk alanında etkilidir. 2 dakika süresince hafifçe bu noktaya bastırın ve günlük 3 kez olacak şekilde tekrarlayın.
  • Rüzgarın Evi Noktası… Kafatasının altında yer alan oyukluğun ortası olan bu nokta; boğaz yanması ve baş ağrısında etkili olması için kullanılır. Ayrıca burun kanamaları ve rahatlamak için de bu noktaya başvurulur. Parmak ucu ile basınç uygulayın ve 2 dakika bekleyin. Gerekli durum olursa tekrarlayın.
  • Parmakların Birleşme Noktası… Elinizin başparmağı ve işaret parmağı arasında bulunan noktadır. Diş ağrıları, boyun ve omuz ağrıları, hatta kimi zaman migren ataklarında dahi etkili olabilmektedir. Dairesel hareketler çizerek, 1 dakika boyunca masaj yapmanız yeterli olacaktır.
  •  Eğri Havuz Noktası… Kolunuzu büktüğünüzde, dirseğe yakın bir yerde bulunur. Kabızlık, ishal, karın ağrısı, boğaz ağrısı, dirsek problemlerini azaltmak içim kullanılan noktadır. Bir dakika süresince, kolunuzun dirsekten bükülü olmasını sağlayarak saat yönünde olacak şekilde, sert bir masaj yapmanız bölgenin uyarılmasını sağlayacaktır.
  • Kunlun Dağları Noktası… Ayak bileğinizin eklemi ve aşil tendonu arasında bulunan bu nokta; mesanenin çalışmasını ve vücuttaki ağrıların yok edilmesini sağlamaktadır. Üstelik lomber adı verilen bel kısmındaki omurganın kuvvetlendirilmesi için kullanmaktadır. Baskı uygulayarak, 1 dakika boyunca bu noktaya baskı yapmanız yeterli olacaktır.
  • Üçüncü Göz Noktası… İki kaşın ortasında yer alan bu nokta; burun tıkanıklığı, baş ağrısı, sinüs sorunlarında etkilidir. Ayrıca stres, uykusuzluk, endişe gibi durumlarda, rahatlamak için kullanılır. Yaklaşık 1 dakika boyunca, bu noktaya basınç uygulamak yeterli olacaktır.

Çin Tıbbında bu tarif edilen baskı uygulanan bu akupunktur noktaların isimleri ise şöyledir; baş ağrısı için Yindang noktası, sırt ağrısı için Ling Gu noktası, diş ağrısı için Hukou ve Xiaguan noktaları, omuz ağrısı için Jianjing noktası, kalp ağrısı için Neiguan noktası, adet sancısı için Taichong noktası olarak bilinmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir