Antrenman Sıklığı Nasıl Ayarlanmalı?

Antrenmana yeni başlayanlardansanız, pek çok kişinin düştüğü hataya düşerek sizde; çok sık antrenman yapmanızın, daha hızlı sonuçlar getireceğine inanıyor olabilirsiniz. Ancak bunun tamamen yanlış bir düşünce olduğunu belirtmekle başlayalım.

Haftanın her günü antrenman yapmanız, daha hızlı sonuçlar alacağınız anlamına gelmiyor. Yorulan kaslarınıza dinlenmesi için zaman tanımakta, onları çalıştırmak kadar önemlidir. Vücudunuzun dinlenmesi sayesinde bir sonraki antrenmandan daha fazla verim alacağınızı bilmelisiniz.

Peki doğru antrenman çalışma zamanlarını nasıl belirleyeceksiniz? Haftada kaç gün antrenman yapmanız daha iyi sonuçlara ulaşmanızı sağlar? Kuvvet ve kardiyo antrenmanlarını farklı sürelerde mi çalışmak daha doğrudur? Aklınızda tüm soruları sizler için araştırdık.

Antrenman Sıklığı Nasıl Ayarlanmalı?
Antrenman Sıklığı Nasıl Ayarlanmalı?

Kuvvet Antrenmanları Çalışma Süreleri;

Vücudunuzun patlayıcı gücünü, çeviklik ve hızlılığını, kas kuvvetinizi arttırmanızı sağlayan antrenman çalışmalarına kuvvet antrenmanlar denmektedir. Tüm vücut kaslarınızı hızlı bir şekilde çalıştıran kuvvet antrenmanları, amacınıza yönelik olarak kendi içerisinde birçok gruba ayrılıyor.

Fiziksel değişimlerin yanı sıra pek çok faydası bulunan kuvvet antrenmanları, fitness çalışmalarınız ile harmanlayabileceğiniz çalışmalardır. Örneğin haftanın 5 günü spor salonuna gidiyorsanız; üç gün kuvvet antrenmanı, kalan iki günde kardiyo yapabilirsiniz.
İdeal bir kuvvet antrenmanında haftada bir defa, tek bir kas grubu çalıştırılması ile yapılır. Kaslarınızı eğitmeniz halinde haftada iki defa çalışma yapmaya geçebilirsiniz. Özellikle çalışma yaptığınız antrenman ağırlıklarınızı, her çalışmanızda biraz daha arttırmanızı tavsiye ediyoruz.

Kuvvet antrenmanları; maksimal kuvvet antrenmanı, çabuk kuvvet antrenmanı, kuvvette devamlılık antrenmanı, izokinetik kuvvet antrenmanı, elektro uyarım kuvvet antrenmanı ve desmodromik kuvvet antrenmanı olarak kendi içerisinde gruplandırılmıştır.

Üstelik antrenmanlarınız arasında dinlenme günleri ayırmanızın bir diğer olumlu etkisi ise psikolojiniz üzerinde olacaktır. Haftanın her günü antrenman yapmanız, kısa süre içerisinde motivasyonunuzun düşmesine neden olabilmektedir. Pek çok kişi bu nedenle spor salonuna üye olmalarına rağmen, bir süre sonra devam etmemektedir.

Kuvvet Antrenmanları
Kuvvet Antrenmanları

Kardiyo Antrenmanları Çalışma Süreleri;

Ülkemizde en çok tercih edilen kardiyo antrenmanları arasında koşma, yüzme, bisiklet sürme, ağırlık kaldırma, tenis oynama, yürüme, ip atlama, dans etme, kürek çekme, zumba, boks, güreş yer almaktadır.

Düzenli çalışılması halinde oldukça etkiler sonuçlar alabileceğiniz kardiyo antrenmanları arasında en hızlı sonuç alabileceğiniz çalışma; kürek çekme antrenmanıdır. Tüm vücut kaslarının aynı anda ve etkin bir şekilde çalışmasına yardımcı olan bu çalışma sayesinde sadece yarım saat gibi kısa bir sürede 400 kcal harcamanız mümkün. Spor salonlarında bulunan kürek makinesi ile de bu çalışmayı yapabileceğinizi hatırlatalım.

Genel olarak tüm kardiyo çalışmaları için hafta 3 ya da 4 gün çalışmalı, diğer günlerde vücudunuzun toparlanması ve kaslarınızın zarar görmemesi için ara vermelisiniz. Kardiyo antrenmanları, güçlü yağ yakma özelliğine de sahip olduğundan doğru uygulanması halinde kıs sürede kilo vereceğinizi de belirtelim.

Haftanın bazı günlerinde antrenman yaparak, diğer günlerde dinlenmeniz gerekiyor. Dinlenme günlerinizi antrenman gününün ertesi güne gelecek şekilde ayarlamalısınız. Pazartesi günü antrenman yapıyorsanız, Salı günlerini dinlenmeye ayırmalısınız. Çarşamba günü tekrar antrenman günü olarak belirleyerek, perşembeyi yeniden dinlenmeye ayırmalısınız.

Kas yorgunluğunun giderilmesi için önemli olan dinlenme günleri aynı zamanda yeni başlayanların kaslarında oluşan ağrıların geçmesi içinde zaman tanır. Yıpranan ve zorlanan kaslarınızın, yeniden kendilerini toparlayıp, iyileşmesi için dinlemeye günleri bırakmanız oldukça önemlidir.

Dinlenme günleri sayesinde hem bedeninizi, hem de zihninizi dinlendirebilirsiniz. Böylece bir sonraki antrenmanınıza hevesle gidecek, çalışmalarınıza aynı motivasyon ile devam edebileceksiniz. Kısaca özetlemek gerekirse: hafta içerisinde antrenmanlarınıza ara vermeniz beden ve zihin sağlığınız için oldukça önemlidir.

Kardiyo Antrenmanları
Kardiyo Antrenmanları

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir