AÇLIĞINI KONTROL ETMENİ SAĞLAYACAK TÜYOLAR

AÇLIĞINI KONTROL ETMENİ SAĞLAYACAK TÜYOLAR

İdeal kilonuzu korumak, kilo vermek ya da fit bir görünüm istiyorsanız, öncelikle açlığınızı kontrol edebilmeniz gerekir. Zihninizde oluşan duygusal bir açlık mı? Yoksa sağlıksız bir beslenme sonrasında düşen kan şekeriniz mi? Ya da gerçekten acıktınız mı?

En doğru cevabı, sadece kendinizi dinleyerek bulabilirsiniz. Acıktığınızı düşündüğünüz zaman, midenizi dinlemeye çalışın. Eğer imkanı varsa, bulunduğunuz ortamdan uzaklaşarak açık hava da biraz yürüyün. Şayet hissettiğiniz duygusal bir açlık ise bu kısa yürüyüşte atacağınız her adımda, açlık hissinin yok olduğunu göreceksiniz.

Açlığını Kontrol Etme Tüyoları

Açlığınızı Kontrol Etmek İçin Tavsiyeler;

  • Stresle Baş Etmelisiniz… Her bireyin beslenme alışkanlığı gibi, vücut tepkileri de farklılık gösterebilir. Ancak genelde görülen sorundan biri de stres, korku ve endişeli hissetmenin getirdiği kontrolsüz yeme isteğidir. Bazılarımız stresli iken hiçbir şey yiyemezken, bazılarımız da kendini yemeğe veriyor. Stresinizi kontrol altına alırsanız, yeme ihtiyacınızı da dizginleyebilirsiniz.
  • Kuru Yemiş Tercih Edebilirsiniz… Kendinizi aç hissettiğinizde; ambalajlı sağlıksız atıştırmalıklar yerine, faydalı kuru yemişleri tüketebilirsiniz. Bir paket bisküvi yemek yerine; bir avuç sarı leblebi, badem ya da fındık yiyerek açlığınızı sağlıklı bir şekilde bastırabilirsiniz. Gün boyu yanınızdan ayırmayacağınız çok cepli ve Kullanışlı Spor Çantanızın, bir gözünde sağlıklı atıştırmalıklarınızı taşımanız sizin yararınıza olacaktır.
  • Kısa Molalar İyi Gelecektir… Uykusuzluk ve yorgunluk, açlık hissini meydana getirir. Hemen yemek yerine gözlerinizi kapatarak, kendinize kulak vermelisiniz. Yaşadığınız gerçek bir açlık değilse, açlığınızı bastırdığınızı hissedeceksiniz.
  • Dişlerinizi Fırçalayın… Gün içerisinde bir şeyler atıştırmak istediğinizde eğer dişlerinizi yeni fırçaladıysanız, yeni bir şeyler yemekten sizi uzak tutabilir.
  • Kafein Alın… Kendinizi aç hissettiğinizde içeceğiniz bir fincan kahve, açlığınızı bastıracaktır. Karnınızı doyurmayabilir ancak iştahınızı keserek, yeme isteğinizin önüne geçeceğine eminiz.
  • Zihninizin Dikkatini Dağıtın… Durduk yere gün içerisinde aklınıza dondurma, çikolata gelirse nefsiniz ile ilgili bir durum olduğunu söyleyebiliriz. Kendinizi dinleyin ve açlığınızı analiz edin. Sadece canınız yemek istedi diye yiyecekseniz, 10 dakika sonra bu istek yok olacaktır. Zihninizi başka şeyler ile oyalayın.
  • Bitki Çaylarına Yönelin… Portakal çiçeği, çarkıfelek çiçeği, kediotu ya da limonotu çaylarınız yemekten önce tüketmeniz durumda; hem uzun süre acıkmayacak, hem de kontrollü olarak yemek yemenize yardımcı olacaktır.
  • Amino Asitli Gıdalar Tüketin… İçerisinde amino asit bulunduğundan, tokluk hissi verebilen gıdaları tüketmeye çalışın. Muz, ıspanak ve ananas gibi besinleri tüketmeniz, uzun süre tok hissetmenizi sağlayacaktır.
  • Arada Rutininizi Değiştirebilirsiniz… Akşam katılacağınız davette, muhteşem bir pastanın sizi beklediğini biliyorsanız, diğer öğünlerinizden feda ederek pastaya kalori tablonuzda yer açabilirsiniz. Arada rutinin dışına çıkmanız, psikolojik olarak da iyi gelecektir.
  • Çorbayı Değerlendirin… Açlığınızı bastırmak için çorba içebilirsiniz. Kalori olarak oldukça düşük olmasının yanı sıra tok tutacağı için gönül rahatlığı ile çorba tüketebilirsiniz.
  • Kontrollü Ekmek Tüketebilirsiniz… Bir parça ekmeği, zeytinyağına batırarak yemenizde bir sakınca olmadığı gibi zeytinyağının sinyallerini alan beyniniz, doyduğunu hissedecektir. Dikkat etmeniz gereken; tükettiğiniz ekmeğin miktarı ve malzemesi olmalıdır. Tam buğday unu, Karabuğday unu ve çavdar ekmeği yiyebilirsiniz.
Açlığı Kontrol Edebilmek

Duygusal Açlıkla Baş Etme Stratejileri;

Neyi, neden yediğinizi tespit edebilirseniz, açlığınızı kontrol altında tutabilirsiniz. Gün içerisinde yediklerinizi, bir kenara not ederek kendi farkındalığınızı yaratabilirsiniz. Gün boyu sürekli kendinizi aç hissetmeniz kadar, hiç aç hissetmemenizde bir sorundur. Kendinizi analiz ederek; bir uzmandan yardım alabilir, meditasyon yapabilirsiniz.

Açlığınızı kontrol edebilmek için; Zihninizin dikkatini dağıtarak, açlık hissinizi bastırabilirsiniz. Abur cubur yemek istediğiniz zaman, bunu yarım saat sonraya erteleyin. Yarım saat sonra kendiliğinden bu isteğin kaybolduğunu göreceksiniz.

Duygusal Açlığı Kontrol Edebilme

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir