BİRLİKTE TÜKETİLMESİ TAVSİYE EDİLEN BESİNLER

Sağlıklı yaşamın temelini oluşturan beslenme de, bazen farklı tatlar arayabiliyoruz. Lezzet olarak birbirine yakıştırdığımız besinleri birlikte tüketirken, bunun bazı önemli noktaları bulunduğunu unutabiliyoruz.

Birlikte tüketilen bazı besinler, birbirleri ile etkileşime girerek daha da sağlıklı hale gelebiliyor. Bazı birlikte tüketilen besinlerin, birbirlerinin olumlu etkilerini azalttığı gibi… Bu nedenle hangi besinlerin birlikte tüketilebileceğini bilmek gerekiyor.

Beslenme uzmanlarınca birlikte tüketilmesi tavsiye edilen besinleri öğrenerek, bilinçli beslenmeliyiz. Sadece lezzet olarak birbirini tamamladığı için besinleri birlikte tüketmek, her zaman sağlığımız için yararlı olabiliyor.

Birlikte Tüketilmesi Gereken Tamamlayıcı Besinler;

  • Maydanoz ile Limon: Birbiri için tamamlayıcı olan bu iki besin, bağışıklık sisteminin kuvvetlendirilmesinde oldukça etkilidir. Maydanoz gibi yüksek C vitaminin içeriği bulunan yeşillikler, diğer narenciye ürünleri ile de sağlıklı kombinler oluşturabiliyor. Bu iki besinden maksimum fayda sağlamak istiyorsanız, birlikte tüketmeniz gerekiyor.
  • Ciğer ile Domates: Ciğerin içerdiği yüksek demiri, C vitamini ile birleştirdiğinizde tam bir sağlık deposu haline geliyor. Özellikle kansızlık çekenlerin tüketmesi önerilen ciğeri, domates gibi güçlü bir C vitamini yani askorbik asit bakımından zengin olan besinler ile desteklemek gerekiyor.
  • Havuç ile Yoğurt: İçerdiği yüksek kalsiyum miktarı ile tek başına bile son derece sağlıklı olan yoğurt, özellikle mide üzerinde olumlu etkileri ile biliniyor. Yoğurdun sahip olduğu kalsiyumun emilimini güçlendirmek için havuç gibi sebzeler ile desteklemek gerekiyor. Sebzelerin içerisinde bulundurduğu fiberler, yoğurt içinde kalsiyuma etki ederek harikalar meydana getiriyor.
  • Avokado ile Ispanak: Ispanağın içeriğinde fazlaca bulunan A vitamini ve lutein, avokado içerisindeki kaliteli ve sağlıklı yağlar ile birleştiğinde çok daha sağlıklı ve etkili hale geliyor. Avokado ve ıspanağı birlikte ya da arka arkaya tüketmeniz, beslenme uzmanlarınca tavsiye edilmektedir. Üstelik bu ikili, sindirim sistemi üzerinde de olumlu etkilere sahip.
  • Elma ile Bitter Çikolata: Yeniliklere açık ve farklı damak tadına sahip olanların mutlaka denemesini tavsiye edeceğimiz bu ikilinin, beklentinizin üzerinde yararları bulunuyor. Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi başta olmak üzere daha aktif bir beyine sahip olmak için elma ve bitter çikolatayı birlikte tüketmelisiniz. Ayrıca bu muhteşem besin ikilisi, kalp ve kan damarlarını korumanın yanı sıra kanser riskini de azaltabiliyor.
  • Zeytinyağı ile Domates: Özellikle kahvaltısına önem verenleri sevindirecek bu bilgiyi hemen sizinle paylaşalım. İçerisinde barındırdığı antioksidan düzeyi bir hayli yüksek olan domatesin, zaten kanı temizlediğini biliyoruz. Domates, likopen içeriği ile de kan ve kalp damar sağlığını korumada oldukça etkilidir. Zeytinyağı ile birlikte tüketilen domates, vücudun domatesten aldığı likopeni daha fazla sindirmesine neden olmaktadır. Bu nedenle zeytinyağı ve domates önerilen tamamlayıcı besinler arasındadırlar.
  • Biberiye ile Kırmızı Et: Tüketeceğiniz kırmızı etin pişirilme şekli oldukça önemli, zira pişme yöntemine göre yararları değişebiliyor. Özellikle pişirmeden önce biberiye ile bir araya getirilen kırmızı etin, çok daha faydalı olduğunu söylemek mümkün. Fırında pişirilen kırmızı ette oluşan zararlı maddeleri engelleme özelliği bulunan biberiye, antioksidan içeriği ile de sağlıklı besinler grubundadır. Üstelik lezzet olarak kırmızı eti tamamlayan biberiye, yemeğinizi daha da leziz hale getirecektir.
  • Portakal Suyu ile Yulaf Ezmesi: Kilo kontrolü yapanların ve sağlıklı beslenenlerin, özellikle kahvaltı öğünlerinde tüketmeyi tercih ettiği yulaf ezmesinin faydalarını maksimum düzeye çıkartmak istiyorsanız, taze sıkılmış bir bardak portakal suyu ile tüketmeniz gerekiyor. Taze sıkılmış portakal suyu ile tüketilen yulaf ezmesi, vücudu toksin ve zararlı maddelerden arındırmayı sağlamasının yanı sıra sindirim sistemi üzerinde de olumlu etkiler bırakıyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir