KARACİĞER YAĞLANMASINDA SPORUN ÖNEMİ

Yapılan araştırmalar; ülkemizde her 4 bireyden birinde karaciğer yağlanması olduğunu kanıtlanmaktadır. Karaciğerde görülen yağlanmanın nedeni ise aşırı stres, yanlış beslenme, hareketsiz durağan bir yaşam gibi günlük hayatımız ile birebir ilgili durumlardan kaynaklanmaktadır.

Belirtileri ilerlemesi durumunda tespit edilebilen karaciğer yağlanması, sinsi ve ciddi bir rahatsızlık olarak bilinmektedir. Tedavi edilmediği takdirde ise daha ciddi sağlık sorunları ile karşılaşılması olası bir sonuçtur.

Hazır gıdaların sıklıkla tüketilmesi, uzun süre ilaç kullanımı, düzenli alkol alımı gibi durumlarda da karaciğer yağlanması görülebilmektedir. Özellikle spor ve egzersizden uzak bir yaşam sürüyorsanız, diğer faktörleri uygulamanız ile birlikte karaciğer yağlanmasına neden olabilmektedir.

Karaciğer yağlanmasının, bir sonraki evresi olan siroz hastalığı yaşamı tehdit eden bir hastalıktır. Eğer karaciğer yağlanması teşhisi konulmuş bir hasta iseniz beslenmenizden, su içmenize kadar kendinize tamamen ve yeni bir düzen oluşturmanız gerektiğini bilmelisiniz. Karaciğer yağlanması, tedavinin beraberinde özellikle dikkat edilmesi gereken bir rahatsızlıktır.

Düzenli Egzersizin Karaciğer Yağlanmasına Etkileri;

Sadece karaciğer değil, tüm bedeninizin sağlığını korumak için spor yapmanın ne kadar önemli olduğunu bilmeliyiz. Formda ve fit bir görünümün yanı sıra sağlığınız bakımından da spor yapmak son derece önemli. Antrenman esnasında vücut tarafından salgılanan endorfin nedeni ile bireyin kendini daha mutlu ve stresten uzak hissetmesi ise en belirgin etkileri arasında yer alıyor.

Özel olarak bir spor dalı ile uğraşmıyorsanız, sağlığınızı korumak için ortalama olarak haftada 3-4 gün, minimum 45 dakika tempolu yürüyüş yapmanız gerekiyor. Bunun gibi küçük bir aktivite bile sağlığınız bakımından oldukça büyük önem taşımaktadır.

Koşu amacı ile dünya markalarının en yeni ve gelişmiş teknolojiler ile özel olarak tasarladığı koşu ayakkabılarını tercih ederek, daha uzun süre ayak sağlığınızı koruyarak koşu ve yürüyüş yapabileceğinizi de hatırlatmak isteriz.

Karaciğer yağlanması problemindeki en önemli mekanizmalardan olan insülin direncinin azalmasına neden olduğundan, düzenli spor ve egzersiz yapmak gerekiyor. Henüz karaciğerini ile ilgili bir sağlık sorunu yaşamıyorsanız, bu gibi rahatsızlıkların ilerideki oluşumunu önlemek amacıyla da sporunuzu aksatmamanız gerekiyor.

Karaciğer Yağlanmasında Nelere Dikkat Edilmelidir?

  1. Yağlı Besinlerden Kaçının… Özel bir beslenme programı gerektiren karaciğer yağlanmasında, bir uzmandan yardım alarak beslenme alışkanlıklarınızı yeniden düzenlemeniz gerekiyor. Beslenmenizde ise özellikle yağ oranı yüksek gıdalardan olabildiğince uzak durmanız gerekiyor.
  2. Bol Su İçmeye Çalışın… Su içmek, tüm vücut sağlığımız için oldukça önemlidir. Ancak karaciğer yağlanması olan bireylerin, ekstra olarak su içmeye özen göstermesi gerekiyor. Yeterli miktarda su içmeye zorlanıyorsanız, kendine özgü aroması bulunan sebze, meyve ve bitkilerden yararlanabilirsiniz. Limon, taze nane, yeşil elma, salatalık, tarçını bunlara örnek verilebiliriz.
  3. Dengeli Beslenmeye Özen Gösterin… Beslenmenizi gelişi güzel değil, düzenli porsiyonlar halinde tüketmeniz gerekiyor. Porsiyon kontrollerinde ise tabağınızın ebatlarını iyi seçmelisiniz. İdealin üzerinde bir beslenme, fazla kiloları beraberinde getireceğinden karaciğer yağlanmasında istenmeyen sonuçlara neden olacaktır.
  4. Düzenli Spor Yapın… Uzun bir şekilde yukarıda önemini belirttiğimiz gibi karaciğer yağlanması olan bireylerde spor yapmak oldukça önemlidir. Gün içerisinde yapılan ev temizliği, bahçe işleri gibi hareketlilik gerektiren durumlara ek olarak hafif tempolu bir yapılan, düzenli yürüyüş bile olumlu sonuçlar almanızı sağlayacak aktivitelerdendir.
  5. Kahve İçmeyi Alışkanlık Edinin… Kronik karaciğer rahatsızlığı bulunan bireylerde yapılan çalışmalar, düzenli olarak günde 2 fincan kahve içmenin olumlu sonuçlar doğurduğunu kanıtlamış durumdadır. Düzenli kahve tüketmenin karaciğer yağlanması riskini ortadan kaldırdığını göstermektedir. Kahvenin içerisinde bulunan kafestol ve kahveol gibi maddelerin, karaciğer üzerinde iyi etkiler bıraktığı gözlemlenmiştir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir