KAS GELİŞİMİNE ENGEL OLAN HATALAR

Mükemmel görünen fit bir vücuda sebep olsa da, kasları belirgin bir vücuda sahip olmanızın bir hayli zor bir süreç olduğunu belirtmeliyiz. Genetik yapı bakımından vücudunuz, her ne kadar kas geliştirmeye elverişli olsa da önünüzde sizi bekleyen uzun bir süreç olduğunu bilmelisiniz.

Bir heves ile spora başlayan pek çok birey, kısa sürede kaslarının gelişim göstermemesini bahane ederek sporu bırakabiliyor. Oysa en başından bunun uzun ve gayret gerektiren bir yolculuk olduğunu bilirseniz, kolay kolay pes etmeyeceksiniz.

Kas gelişi için yapacağınız antrenmanların yanı sıra beslenme alışkanlıklarınızı, uyku düzeninizi hatta dinlenmeye ayırdığınız sürelerin bile yeniden gözden geçirmeniz gerektiğini unutmamalısınız. Atlanılan ince noktalar ve kas gelişimi sürecinde yapılan hatalar nedeniyle maalesef birçok kişi kaslı bir vücuda sahip olamayacağını düşünerek vazgeçebiliyor. Bu nedenle doğru yöntemleri bilmeniz ve buna göre yol izlemeniz gerekiyor.

Kas Gelişimi Sürecinde Yapılan Yanlışlar;

  • Az Protein Tüketmek… Kişiye göre değişebilen günlük tüketilmesi gereken protein miktarını bilmeli ve ona göre bir beslenme programı uygulamaya dikkat edilmesi gerekiyor. Gerekli durumlarda bir uzmandan yardım alabileceğinizi hatırlatmak isteriz. Doğru miktarda protein tüketmek, spor esnasında yıpranan kasların onarılıp yenilenmesi için gereklidir. Özellikle belirgin ve gelişmiş hacimli kas hayali olanların, protein ile arasını iyi tutması gerekiyor.
  • Fazla Ağırlık Kaldırmak… Evet, kas gelişimi için ağırlık çalışmalarının önemi elbette tartışılmaz ancak doğru bir yöntem ile çalışmanız gerekiyor. Genellikle body ve vücut geliştirme ile ilgilenenlerin düştüğü en büyük hata, olması gerekenden daha ağır kaldırmaya çalışmaktır. Böyle durumlarda kas yapmanın aksine, kaslarınıza fazla yüklendiğiniz için bu süreci daha da uzatmış olacaksınız.
  • Sabırsızlık, Çabuk Pes Etmek… En başında da belirttiğimiz gibi, kas gelişimi uzun bir zaman alacaktır. Daha çabuk sonuç alacağınız ekstra diyetler, takviyeler, hızlandırılmış antrenmanlar gibi normal sürecin dışında bir yol izlemeye başlarsanız, yine bir yanılgıya düşmüş olacaksınız. Sabırlı davranarak tüm süreci ideal bir sistem ile yönetmeniz gerekiyor. Hemen pes etmek, 1 hafta sonra mucizeler beklemek tamamen gerçek dışı olacağından, kendinize dürüst davranmanız gerekiyor.
  • Tek Düze Antrenmanlar Yapmak… Kas yapmanın en temel noktası elbette antrenmanlarınızdır. Fakat sürekli aynı egzersizler ile aynı tempo ve set sayıları ile çalışmak, bir süre sonra yeterli olmayacağından değiştirilmesi gereklidir. Ortalama olarak çalışmalarınızda haftada bir yeniliğe gitmeli, gelişen kaslarınızı zorlayabilecek yeni hedefler belirlemeye çalışmalısınız. Ayrıca dilerseniz kas gelişimini sağlayacak vücut geliştirme ekipmanlarından da destek alabileceğinizi hatırlatmak isteriz.
  • Yeterince Dinlenmemek… Devamlı ve kısa aralıklar ile spor yapmanız, zorlanan vücudunuzun kortizol hormonu salgılamasına neden olacaksınız. Bu durum ise kaslarınızın erimesine yol açabilecektir. Kaslarınızın yeterli düzeyde gelişebilmesi için onlara zaman tanımalısınız. Uyurken ve dinlenme süreçlerinde, kaslarınız daha iyi gelişecektir. Antrenmanlarınızda gösterdiğiniz hassasiyeti, dinlenme sürelerinde de göstermeniz en verimli sonuca ulaşmanızı sağlayacaktır.
  • Aşırı Stresli Yaşamak… Psikolojik olarak yoğun stres yaşayan bireylerin, bedensel olarak bir takım olumsuz değişiklikler yaşaması olası bir durumdur. Stresli iken vücudun kortizol hormonu salgılaması artacaktır. Katabolik sürece giren vücut, kaslara iletilen amino asit seviyesi azalır ve testosteron üretimi düşer. Bu süreç sonucunda kaslarınızdaki gelişimin ilerlemesi duracaktır.

Kardiyo Çalışmaları ve Kas Gelişimi İlişkisi;

Bazı kaynaklarda kardiyo çok önerilmesi de, düzgün bir çalışma planı ile kas gelişiminize kardiyonun yararlı olacağını söyleyebiliriz. Mutlaka olumlu etkileri bulunan kardiyo çalışmalarını, kas gelişimini hedef alarak yapıyorsanız; ağırlık çalışmalarınız ile kombinleyerek uygulamanızı tavsiye ediyoruz.

Abartılı kardiyo çalışmak, sanılanın aksine kas gelişimine yardımcı olmayacaktır. Ne kadar ve nasıl çalışmanız gerektiğini bilmelisiniz. Özellikle beslenme ile desteklenen kardiyo çalışmaları tam bir kas yıkıcı olarak belirtilmektedir.

Kas gelişiminde kardiyo çalışmaları önemli bir destektir. Ancak 40 dakika ağırlık çalışması sonrasında uygulanan, 20 dakikalık bir kardiyo çalışması şeklinde ise istenilen verimi almanızı sağlayacaktır. Kardiyo çalışmalarınızda ise en idealinin interval kardiyo olduğunu belirtmemizde yarar var.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir