SAĞLIKLI BESLENMEYE YENİ BAŞLAYANLARA 10 TAVSİYE

SAĞLIKLI BESLENMEYE YENİ BAŞLAYANLARA 10 TAVSİYE

Dinç ve sağlıklı kalmak istiyorsanız, beslenme düzeni çok önemlidir. Yaşam kalitesini de doğrudan etkileyen beslenme; bireysel sağlık durumunuza göre farklılar gösterse de, herkes için uygun bulunan ortak kurallara sahiptir.

Her sağlıklı bireyin cinsiyetine ve yaş aralığına uygun olarak hesaplanmış, günlük alınması gereken bir kalori miktarı vardır. Ortalama olarak belirlenen bu kalori cetveline uyarsanız, gereksiz gıda maddelerinden kaçınarak, fazla kilo alımına da engel olabilirsiniz.

Sağlıklı Beslenme Önerileri

Sağlıklı Beslenmek için 10 Tavsiye;

  1. Doğru Beslenin… Günlük almanız kalori miktarını öğrendiniz ancak doğru ve sağlıklı beslenmek için bu kaloriyi nelerden almanız gerektiğini bilmelisiniz. Protein, sebze, sağlıklı yağlar ve kaliteli karbonhidratlar tercih etmelisiniz.
  2. Porsiyonlarınızı Küçültün… Miktar olarak aldığınız gıdayı azaltacağı gibi porsiyon küçültmek, psikolojik olarak doymuşluk hissi verecektir. Makarna dolusu bir küçük kase, geniş bir tabağın ortasında duran birkaç kaşık makarnadan çok daha doyurucu görünür.
  3. Çeşitliliğe Önem Verin… Tek tip beslenme olarak adlandırılan sadece protein ya da sadece karbonhidrat ağırlıklı tek besin öğesi tüketmek yerine, tüm vitamin ve minerallerden gerekli miktarda alabileceğiniz şekilde beslenmeniz gereklidir.
  4. Besinlerin Ambalajlarını Okuyun… Hangi besinden, ne kadar yediğinizi bilmezseniz kontrollü bir beslenme planı oluşturamazsınız. Gıdaların ambalajlarını okumayı alışkanlık haline getirin. Özellikle karbonhidrat, lif ve yağ değerlerini inceleyerek; protein ve lif oranı yüksek gıdaları tercih edin.
  5. Tam Tahıllara Yer Açın… Beslenme programınızda lif oranı yüksek ve uzun süre tok tutma özellikleri ile bilinen tam tahıllara yer vermelisiniz. Sağlıklı beslenmede önemli bir yeri bulunan tam tahılları tüketmeyi ihmal etmeyin.
  6. Light demek Sağlıklı Demek Değildir…  Kalori hesabına göre düşük kalorili, az yağlı ya da yağsız ürünleri ve light olanları tüketmeniz yararınıza olabilir. Ancak her light ürün sağlıklı demek değildir. Unutmayın ki; light hale gelebilmesi için süt daha fazla işlemden geçiyor, piliç füme yazan bir ürün ise ekstra koruyucular içeriyor. Kaloriyi dikkate alırken, sağlıklı besinleri de tercih etmelisiniz.
  7. Tuz Yerine Baharat Kullanın… Sofranızdan tuzu kaldırmaya çalışmalısınız. Fazla tuzlu yemek tansiyonun yükselmesine neden olacağı gibi vücutta ödem oluşturur. Tuz yerine baharat kullanmanız çok daha sağlıklı bir tercih olacaktır.
  8. Mevsiminde Tüketin… İçerdikleri lif oranı ve düşük kalorili olmaları ile meyve sebze tüketimini aksatmamalısınız. Ancak her meyve ve sebzeyi mevsiminde tüketmeniz sağlıklı olacaktır.
  9. Yağ Oranına Dikkat Edin… Bitkisel içerikli sıvı yağları tercih etmelisiniz. Zeytinyağı, kanola, ayçiçeği yağlarını, katı hayvansal yağlar yerine tüketebilirsiniz. Özellikle sağlığınız ve kalori açısından, yemeklerde kızartılmış gıdalardan uzak durmalısınız.
  10. Kahvaltıyı İhmal Etmeyin… Hiçbir öğünü atlamamanız gerektiği bilmelisiniz ancak özellikle kahvaltının beslenmede önemli bir yeri vardır. İdeali, uyandıktan sonra 1 saat içerisinde yapılan kahvaltıdır. Zamanında yapılan sağlıklı bir kahvaltı; metabolizmanızı hızlandıracak, kan şekerinizi dengeleyecek ve kilo vermenizi kolaylaştıracaktır.
Sağlıklı Beslenmede Suyun Önemi

Sağlıklı Beslenmede Suyun Önemi

Yaşam için Su, büyük önem taşımaktadır. Bir canlı için oksijenden sonra en önemli şeydir su. İnsan vücudunun; %42 – %71 oranında su içeriği bulunmaktadır. Sağlıklı bir yetişkinin; günde ortalama 2 – 2,5 litre kadar su içmesi gerekmektedir.

Hücrelerin, dokuların ve sinir sisteminin düzenli bir şekilde çalışabilmesi için suya ihtiyacı vardır. Yediğimiz besinlerin sindirimi ve emilimi kadar, hücrelere taşınması içinde su önemlidir. Sağlıklı beslenmeye yeni başlayanlardansanız; besin öğeleri kadar su tüketimine de dikkat edilmesi gerektiğini unutmamalısınız.

Vücutta metabolizma sonucunda oluşan zararlı maddelerin taşınarak, vücuttan atılmasına yardımcı olan Su; aynı zamanda eklem kayganlığının sağlanması içinde önem arz eder.

Sağlıklı beslenme planınızda su tüketmekte zorlanıyorsanız; limon, tarçın, taze nane, salatalık, yeşil elma gibi antioksidanlar ile renklendirerek kendinizi su içmeye de teşvik edebileceğinizi hatırlatmak isteriz…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir