12 BİN YILLIK TAHIL MİRASI; “SİYEZ BUĞDAYI”

Tarihi 12 bin yıl önceye dayanan siyez buğdayı, son yıllarda günümüzde de yeniden popüler olmaya başladı. Koca bir tarih boyunca günümüze dek bozulmadan gelmeyi başarmış siyez buğdayının yararları ise saymakla bitmeyecek kadar fazla.

Son zamanlarda beslenme uzmanlarından sıkça duyduğumuz siyez buğdayı, siyez unu, siyez ekmeği sağlıklı beslenmek isteyenlerin ve kilo kontrolü yapanlar tarafından sıkça tercih edilmeye başlanmıştır. Öğünlerinizde ekmek tüketmekte ısrar edenlerdenseniz, siyez ekmeğini tercih etmenizi önerdiğimizi de belirtelim.

Buğdayların atası olarak bilinen siyez, tarihteki ilk ekili tahıl çeşitlerindendir. Günümüzde en çok Kastamonu’da yetiştirilen siyez buğdayı, ülkemizde ilk Güney Doğu Anadolu Bölgesi’nde değerlendirilmiştir.

Evrensel bir besin olan siyezin; Fas, Fransa, Balkan ülkeleri, Almanya, İtalya, İsviçre, Yugoslavya ve İspanya gibi pek çok ülkede tarımı yapılarak, üretilmektedir. Taş değirmenler yardımı ile öğütülerek un haline getirilen siyez buğdayı, işlenmesi zor olan buğday çeşitleri arasındadır.

Siyez Buğdayının Sağlığa Yararları;

  • Glisemik İndeksi Düşüktür… Beyaz una kıyasla, siyez buğdayından elde edilen siyez ununun glisemik indeksi oldukça düşüktür. Bu nedenle ani kan şekeri yükselmelerine sebep olmaz ve sağlıklıdır. Özellikle diyabet hastalarının, kilo vermek isteyenlerin doktoruna danışarak rahatça kullanabileceği besinler arasında yer alır. Ekmek tüketmekte ısrar edenlerdenseniz, kesinlikle siyez ekmeğini denemelisiniz.
  • Zengin İçeriğe Sahiptir… Siyez buğdayının içerisinde; A vitamini, B vitamini, E vitamini ve yüksek oranda lif bulunmaktadır. Siyez buğdayı ile elde edilen birçok besinde de bu değerler bulunmaya devam eder. Folik asit, selenyum, magnezyum, fosfor, demir gibi pek çok minerallerinde içerisinde bulunduğu siyez buğdayı, sağlıklı kalabilmek için gereksinim duyulan besin değerleri yönünden oldukça zengindir. Siyez unu ile yapılan besinlerin, son derece doyurucu olması ve besleyiciliği de tercih nedenidir.
  • Metabolizmayı Hızlandırmaktadır… Düzenli bir sistem ile çalışan vücudumuz, belli bir döngü ile çalışmaktadır. Tüm bu görevleri üstlenen metabolizmanın hızı ise sağlığımız için oldukça önemlidir. Protein ve lif içeren zengin yapısı ile siyez buğdayı, metabolizmanın hızını arttırmaktadır. Metabolizma hızı üzerinde etkili olduğundan siyez buğdayı, kilo vermeye de yardımcıdır.
  • Sindirim Sistemini Korur… Yüksek lif içeren yapısı ile siyez buğdayı, tüketildikten sonra hazmı da son derece kolay bir besin olduğundan sindirim sisteminin korunmasına destek olur. Beyaz undan elde edilen bir ekmek için aynı şeyleri söylemek mümkün değilken, siyez buğdayından üretilen siyez ekmeği böyle değildir. Mide şişkinliği, kabızlık, karın ağrısı gibi sorunlardan şikayetçi iseniz, siyez ekmeği kesinlikle size uygun seçenek olacaktır.
  • Folik Asit Yönünden Zengindir… Siyez unu yapısı ve içerisinde barındırdığı vitamin ve mineraller ile anne sütünü dahi arttırması ile bilinen sağlıklı bir besindir. Folik asit bakımından oldukça zengin olan siyez unu, hamilelik döneminde düzenli olarak tüketilmesi gereken besinler arasında yer almaktadır. Güven içerisinde tüketebileceğiniz siyez unu, sağlıklı kalmak isteyenlerin ilk tercihi olmalıdır.
  • Kolesterol İçermemektedir… Siyez buğdayını sağlıklı kılan bir diğer özellik ise kolesterol hastaları tarafından da rahatlıkla tüketilebiliyor olmasıdır. Siyez buğdayı, kolesterol içermemektedir. Bu nedenle kolesterol problemi yaşayanlardansanız, doktorunuza danışarak beyaz ekmek yerine siyez ekmeği yemeyi tercih edebilirsiniz.
  • Doymamış Yağlar İçerir… Doymamış yağ zinciri asitlerine sahip olan besinler sindirimi ve kilo verme sürecini kolaylaştırmada oldukça etkilidir. İçerisinde çok faydalı olduğu bilinen doymamış yağ asitlerini barındıran siyez buğdayı ve ürünlerini tüketmenizi tavsiye ediyoruz. Ayrıca doymamış yağ içeriği sayesinde kalp ve damar sağlığını korumak içinde düzenli olarak tüketilmesi gerekmektedir.
  • Koruyucu Besindir… Radyasyondan koruyan, kolon kanseri riskini en aza indiren siyez buğdayı, sağlıklı kalabilmek adına tüketmeyi alışkanlık haline getirmelisiniz. Atalarımızdan bugüne bozulmadan gelen genleri ile siyez buğdayı, son derece yararlı bir besindir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir