Zihni Geliştirmek Mümkün Mü?

Sağlık denildiğinde aklımıza ilk olarak beden sağlığı gelse de, zihin sağlığının önemini de unutmamak gerekiyor. Çocukluk yaşlarında başlayan zihinsel gelişim, her bireyde farklı dönemlerde gelişim süreçleri devam ediyor.

Düşünce ve düzenleme sistemlerinin beyindeki gelişimine “Zihinsel gelişim” adı veriliyor. Hayatımızda bilmeden sıkça kullandığımız bu sistemler arasında; hayal kurmak, problem çözmek, mukayese edebilmek, düşünmek, hafıza ve dil gelişimi de yer alıyor.

Yaşadığımız dünya ile aramızdaki etkileşimleri, düşünmek ve öğrenmek için gerekli bilgilerin edinilmesi ve bu bilgilerin doğru yerde ve zamanda kullanılması gibi tüm süreçler de zihinsel gelişimin bir parçasını oluşturuyor.

Zihni geliştirmek mümkün mü?
Zihni geliştirmek mümkün mü?

Zihni Geliştirmek İçin Öneriler;

Temeli bebeklik döneminde atılan kişilik özellikleri, duygu ve motivasyon gibi kavramlar biz farkında olmasak bile yaşam boyu gelişip şekillenmeye devam ediyor. Bu konuda yıllarca yapılan farklı araştırmalar sonrasında bireyin yetişkin olduktan sonra da zihinsel gelişimini devam ettirmesi için birçok yöntem bulunuyor. Peki zihin geliştirmek için neler yapmamız gerekiyor?

1-) Yaratıcılığınızı Kullanın: Herkesin farklı alanlarda kendini gösterebileceği bir yeteneği bulunuyor. Bazı insanlar şarkı, şiir, kitap yazmada başarılı oluyorken, bazı insanlar müzikte yaratıcılığını kullanıyor. El becerilerini kullanarak para kazanan pek çok meslek çalışanı olduğu gibi, sadece zihnini çalıştırarak, akılcı ve pratik düşünerek mesleğinde başarılı olabiliyor.

2-) Asla Vazgeçmeyin: Yaptığınız iş ya da hedefleriniz ne olursa olsun, ilk denemeniz başarısız sonuçlansa da asla vazgeçmeyin. Gerekirse defalarca başarısız olun ya da üzerinde uzun zaman çalışın ama asla başarılı olmana kadar bırakmayın. Unutmayın hayalleriniz hedeflerinizi, hedefleriniz ise geleceğinizi şekillendirir.

3-) Değişime Açık Olun: Her geçen gün gelişen ve değişen dünyada, kesinlikle değişime açık olmanız gerekiyor. Değişimlerin olacağına inanan ve değişim süreçlerine kolayca adapte olabilen bireyler kişisel hayatlarında başarı olmanın yanı sıra zihinsel gelişimlerini sürdürüyor sonucuna ulaşıyoruz.

4-) Sınırların Dışında Düşünün: Alışılagelen davranış ve düşünce kalıplarının dışına çıkabilen insanlar; her ne kadar toplum tarafından “farklı” olarak kabul edilse de, büyük oranda başarılı ve kendi yaşamları üzerinde otokontrol kurmayı başaran kişiler oluyor.

Zihni geliştirme önerileri
Zihni geliştirme önerileri

5-) Kıyaslamaktan Kaçının: Çevrenizde olan insanların hayatlarını, yaşam standartlarını, konfor ve ilgi alanlarını, maddi ya da manevi kazançlarını asla kendiniz ile kıyaslamayın. Başka insanların başarılarını kabullenemeyen, mutlu olmalarından keyif almayan insanlar, farkında olmaksızın kendi gelişimlerinin de önüne set çekiyor.
6-) Daha İyisini Yapacağını Bilmelisiniz: Konu ister okul hayatınız, ister iş yaşamınız olsun daima kendi sınırlarınızı zorlamalısınız. Elde ettiğiniz başarıların, sizi gerçek zirveye taşıyacak birer basamak olduğunu göz ardı etmeyin. Kendinizi ve yaptıklarınızı, yalnızca kendinizle kıyaslamalısınız.

7-) Öğrendiklerinizi Paylaşın: Kişisel gelişim evreleriniz, hayat tecrübeleriniz, aldığınız eğitimler ya da işinizdeki bilgi birikimini mutlaka başka insanlar ile paylaşın. İnsan ilişkilerinizin de iyileşmesine yardımcı olacak olan bu madde, devamlı olarak kendi zihinsel gelişiminize de kayda değer bir yarar sağlayacaktır.

8.) Kendinize Şefkat Gösterin: Kendinize acıyın olarak düşünmemeniz gereken bu madde, kendinize haksızlık etmemiz gerektiğini anlatıyor aslında. Kendinize karşı acımasız ve sert olmanız hatta kendinizle negatif yönlü konuşmanız bile zihinsel gelişiminizi olumsuz yönde etkileyecektir. Bu nedenle ihtiyacınız olan sevgiyi kendinize vermeyi öğrenin.

9-) Aklınızı Çalıştırın: En kolay görünen madde bu olsa da en çok gözden kaçırdığımız maddeler arasında yer alır. Tıpkı araba kullanmak gibi düşünebilirsiniz. Ne kadar araba kullanırsanız, o kadar daha iyi bir sürücü olacaksınız. Aklınızı da ne kadar fazla kullanırsanız, o kadar güçlü ve işlevsel bir zihne sahip olacaksınız.

Zihni geliştiren yöntemler
Zihni geliştiren yöntemler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir