Şeker Bağımlılığını Bırakmanın 8 Yolu

Kontrolsüzce tüketilen her yiyecek gibi şekeri de fazla tüketmeniz, bir süre sonra bağımlılığa dönüşecektir. Kendinizi iyi hissettiren hormonların salgılanmasını sağlayan şeker, aslında vücudumuz için büyük bir tehlike oluşturmaktadır.

Vücudumuza enerji veren şeker, doğal ise besin maddeleri ve mineraller içerse de; fazla tüketilmesi durumunda başta diyabet olmak üzere birçok sağlık sorununa neden olabiliyor. Şekerin vücudumuzda salgıladığı hormonlar, sık salgılanmaya başladıkça vücuttaki şeker tüketme isteği de artıyor. Tam bir kısır döngü meydana geliyor.

Tüketilen şeker miktarı arttıkça damak tadımızda değişiyor. Bu nedenle bazı bireyler çayına üç şeker atarken, bazıları için bir şeker yeterli olabiliyor. Şekeri bırakmayı denediğinizde, şekerin aslında ne kadar beyni etkilediğini de fark edeceksiniz.

Şeker bağımlılığını bırakmak
Şeker bağımlılığını bırakmak

Şeker Bağımlılığından Nasıl Kolay Kurtuluruz?

1-) Şeker bağımlılığından kurtulmanız için ilk yapmanız gereken, öncelikle buna gerçek anlamda karar vermektir. Zorlanıyorsanız işe 10 günlük detoks ile başlayın. Bu küçük değişiklik bile beyninizi ve vücudunuzu etkileyecektir.

2-) Şekeri hayatınızdan çıkarttığınızda öğünlerinize özellikle protein kaynağı olan besinleri eklemeye önem vermelisiniz. Yumurta başta olmak üzere tohumlar, baklagiller, et, tavuk ve balık gibi besinlerden mutlaka her öğünde tüketmeye çalışın.

3-) Şekeri bırakma sürecinizde tüketeceğiniz karbonhidratlar konusunda oldukça seçici davranmalısınız. Sadece nişasta bulunmayan sebzeleri öğünlerinize eklemeli, domatesi kabak, patlıcan, biber ve kuşkonmazı tercih edebilirsiniz.

4-) Özellikle bu süreçte sağlıklı yağlara öğünlerinizde yer açmalısınız. Omega 3 yağ asitlerini içerisinde bulunduran yemişleri tüketebilirsiniz. Bunlara en iyi örnek; balık ve avokadoyu tüketmeniz sağlığınız için oldukça faydalı olacaktır.

5-) Şekeri bırakma sürecinizde glüten ve süt ürünlerini de bırakmanızı öneriyoruz. Bu alışkanlıklardan vazgeçmeniz zor olsa da glüten ve süt ürünlerini tüketmeyi bırakmanızdan birkaç gün sonra, vücudunuzdaki enerji artışını fark edebileceksiniz.

Şeker bağımlılığından kurtulma yolları
Şeker bağımlılığından kurtulma yolları

Şekeri Bırakmak İçin Yapılacak Değişiklikler;

A-) Dengeli Beslenin…

Vücudunuzun ihtiyacı olan tüm vitamin ve mineralleri almanız halinde şekere olan ihtiyacınızın da azaldığını göreceksiniz.

B-) Kahvaltıyı Es Geçmeyin…

Günün en önemli öğünlerinden olan kahvaltıyı sadece şekeri bırakma sürecinde değil, normal zamanlarda sağlıklı ve besleyici olacak şekilde yapmalısınız.

C-) Stresinizi Yönetin…

Vücudunuzda stresin azalması hem şekere gereksinim duymanızı, hem de şekeri hayatınızdan çıkarttığınız bu süreçte sağlığınızı korumanız için önerilmektedir.

D-) Yeteri Kadar Uyuyun…

Günde 8 saatten daha az uyumanız, daha çok yemek yiyeceğiniz anlamına geliyor. Şeker ihtiyacınızın azalması ve güne zinde başlamanız için oldukça önemli bir etkendir.

Şekeri bırakma yöntemleri
Şekeri bırakma yöntemleri

Fazla Şeker Tüketmenin Zararları;

Ağız Sağlığını Bozar… Şeker, boş kalori diye adlandırılan ve içerisinde protein, vitamin ve mineral barındırmayan bir yiyecektir. Fazla tüketildiğinde ağız ve diş sağlığını olumsuz etkileyen şeker; ağız içerisinde bulunan bakteriler için kolay sindirilebilen bir enerji kaynağıdır.

Karaciğer Tarafından Depolar… Karaciğer sağlığını olumsuz etkileyen şeker, vücutta tolere edileceği miktardan fazla alınması halinde karaciğer tarafından yağ olarak depolanır.

İnsulin Direnci Oluşturur… Kandaki şekerin hücre içerisine girip kullanılmaması anlamına gelen insülin, sağlığımız için oldukça önemlidir. Fazla şeker tüketiminin yol açtığı insülin direncinin sonucunda ise; obezite başta olmak üzere tip 2 diyabet, kalp hastalıkları, damar tıkanıklığı ve hastalıkları, metabolik sendrom gibi pek çok sağlık sorununa neden olur.

Kalp Krizi Riskini Arttırır… Yüksek miktarda tüketilen şeker sonucunda karaciğerde oluşan yağlanma, kandaki kötü kolesterol olarak bilinen LDL’nin artmasına neden olacaktır. Damar tıkanıklığına yol açan şeker tüketimi, dolaylı olarak kalp krizi riskini de yükseltmektedir.

Ciddi Bağımlılık Yapar… Sağlığınızı elleriniz ile bozacağınız derecede bağımlılık yapan şeker kullanımı, dikkat eksikliği, dikkat kaybı, hafıza problemlerini de beraberinde getirmektedir.

Fazla şeker tüketmenin zararları
Fazla şeker tüketmenin zararları

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir