YORGUNLUĞUNUN SEBEBİ B12 EKSİKLİĞİ OLABİLİR…

B12 vitamini; hem yetişkinlerde, hem de çocuklarda düzenli aralıklarla mutlaka alınması gereken bir vitamindir. Diğer ismi Kobalamin olan B12 vitamininin, fiziksel ve mental olarak farklı yararları bulunuyor.

İçerisinde bulunan kobalt ismi verilen ağır bir metal nedeniyle kırmızı renkli ve kristal bir yapıda olan B12 vitamini, olması gerekenden daha az miktarda vücudumuzda bulunuyorsa birçok sağlık sorununa neden olabiliyor.

Çok fazla önemsenmeyen yorgunluk hissi, kendini halsiz ve bitkin hissetmek bir aydan daha uzun sürüyor ise bunun bir sağlık sorununa işaret ettiğini bilmeli ve en kısa zamanda bir uzmandan yardım almanızı tavsiye ediyoruz. B12 eksikliği de bu semptomların oluşmasına imkan veren bir durumdur.

B12 Vitaminin Sağlığımıza Yararları Nelerdir?

  1. Beyin ve sinir sistemi için oldukça etkili olduğun, işlevlerini düzgün bir şekilde yerine getirmelerini sağlar,
  2. Alyuvarların oluşumunda önemli bir rol oynamaktadır,
  3. DNA’nın oluşunda ve düzenlenmesinde etkilidir,
  4. Hücresel metabolizmayı düzenler,
  5. Yağ asitlerinin sentezine yardımcı olur,
  6. Enerji üretiminde etkilidir,
  7. Vücudun folik asidi emmesine destek olur,
  8. Depolanan enerjinin vücuttan salınmasını sağlar,
  9. Alyuvarların hücre üretimi için oldukça önemlidir,
  10. Hücrelerin yaşlanmasını önlemektedir,
  11. Kalp ve damar hastalıklarının oluşuna engel olmaktadır.

B12 Vitamini Nasıl Temin Edilir?

İnsan vücudunda kendiliğinden bulunmayan ve üretilmeyen bir vitamin olan B12, sadece beslenme yolu ile vücudumuza girer. Et, yumurta, peynir, deniz ürünleri başta olmak üzere pek çok besinde bulabileceğiniz B12 vitamini, genel olarak hayvansal gıdalarda bulunmaktadır.

Maydanoz, salatalık, ıspanak gibi bazı yeşil sebzelerde de bulunduğundan kolayca temin edilebilir ve farklı öğünlerde, farklı alternatifleri değerlendirerek tüketebilirsiniz. Üstelik mercimek, bezelye gibi bazı baklagillerde de bulunduğundan herkes için seçenek sunabiliyor.

Bir yetişkinde günlük ortalama olarak 2.4mcg miktarında B12 vitamini tüketmesi gerektiği uzmanlar tarafından belirtiliyor. Kan değerlerinde ise B12 miktarı 150 pg/ml civarında olması gerekiyor. Miktar olarak 80 pg/mg’nin altına inilen değerler ise yetersiz ve az olarak kabul ediliyor. Bu aşamada sağlık sorunları baş gösterebiliyor.

B12 Vitamini Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

  • Bedende hissedilen kuvvetsizlik,
  • Yorgun ve halsiz hissetmek,
  • Hafıza zayıflığı, sık yaşanan unutkanlık,
  • Kalpte çarpıntı,
  • Konsantrasyon eksikliği ve odaklanmada zorluk,
  • Depresyon ve sinirlilik gibi ruh halinde meydana gelen bozulmalar,
  • Yoğun bir şekilde saçların dökülmesi,
  • Normal olmayan üşüme,
  • Uzuvlarda meydana gelen uyuşmalar,
  • Dilin yapısında oluşan noktaların azalmaya başlaması,
  • Ağızda oluşan yaralar, aftlar
  • Cildin kuruması ve cansızlaşması,
  • Aniden meydana gelen dikkat çeken kilo kayıpları,

B12 Eksikliğinde Oluşan Fiziksel ve Mental Değişimler

B12 vitamini eksikliğinde görülen fiziksel farklılıklar;

  1. Ani Yaşanan Kilo Kayıpları: B12 vitamini değerlerinde düşüklük olan bireylerin, bağışıklık sisteminde zayıflık meydana geldiğinden dolayı vücut yağlarından değil, kas hacminde bulunan bir kilo kaybı söz konusu olur.
  2. Üşüme ve Solgunluk: Titreme nöbetleri şeklinde görülen aşırı üşüme ve ciltte meydana gelen solgun, cansız bir görünüm.
  3. Bedende Halsizlik: B12 vitamininin az oranda alınması sonucunda halsizlik meydana gelebiliyor. Özellikle spor yapan bireylerin, daha fazla B12 vitaminine ihtiyaç duyduklarını da hatırlatmak isteriz.

B12 vitamini eksikliğinde görülen mental farklılıklar;

  1. Orantısız Sinirlilik: Gereksiz stresler ve asabiyet yaşıyorsanız, muhtemelen günlük aldığınız B12 vitamini oranlarda eksiklik vardır.
  2. Kaygı ve Endişe Duyguları: Kişisel kaygı etkilerinin artması ve gereksiz endişe hissedilmesi, B12 vitamini eksikliğinin en belirgin psikolojik belirtileri arasında yer almaktadır.
  3. Depresyon: B12 vitamini eksikliği yaşayan kişilerde meydana gelen olay ve kişilere yabancılaşma durumu sonucunda, daha kolay ve hızlı bir şekilde depresyona girdikleri tespit edilmiştir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir