DÜZENLİ EGZERSİZİN KALP ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ

Düzenli egzersiz yapma alışkanlığı edinmek, kalp rahatsızlıklarına yakalanma riskini en aza indirir. Risk faktörlerinin etkilerini azaltmak için spora hayatımızda yer açmalı ve bu bir düzen içerisinde devam ettirmeliyiz.

Yapılan bilimsel araştırmalar sonucunda istikrarlı bir şekilde spor yapan bireylerin, kalp sağlıklarını daha uzun süre korudukları, hatta yaşamları boyunca birçoğunun hiç kalp sorunu yaşamadıkları tespit edilmiştir.

Kalp sağlığını korumada en etkili olan egzersizler; aerobik gibi sürekli hareket içeren yapıdaki çalışmalardır. Tempolu egzersizler vücuttaki çizgili kasları da aktif olarak çalıştırdıklarından, kalp sağlığı yönünden de son derece yararlıdır.

Haftalık belirli periyotlarla ya da günlük rutin olarak yarım saat yapacağınız yürüyüş ile kalp sağlığını korumak mümkün. Egzersiz çalışmalarınızı daha keyifli hale dönüştürebilmek için ünlü markaların spor aksesuarlarını da değerlendirebileceğinizi hatırlatalım.

Egzersiz ve Kalp Sağlığı İlişkisi

Kalp sağlığını korumak için düzenli egzersiz yapmanın yanı sıra beslenmeye de özen gösterilmesi gerektiğini hatırlatarak başlayalım. Sağlığı korumanın yanı sıra kalp rahatsızlığı bulunan bireyler içinde egzersiz olumlu etkilere sahiptir.

Hipertansiyon, yüksek kolestrol, diyabet, insülin direnci, kilo fazlalığı gibi kalp hastalıklarını tetikleyecek risklerin ortadan kaldırılmasını sağlayan egzersiz, bunun yanı sıra pek çok kanıtlanmış yararı ile de sağlığımız için önem teşkil ediyor.

Yapacağınız çalışmayı seçerken; eklem sağlığınızı, yaşınızı, cinsiyetinizi, genel sağlık durumunuzu, varsa kronik rahatsızlıklarınızı, bireysel performansınızı da göz önünde bulundurmanız gerekiyor. Böylece vücudunuz ve sağlığınız için en uygun seçimi yapmış olacaksınız.

Uzun süreli uygulandığında kan basıncını düşürmeyi sağlayan direnç çalışmaları yani kuvvet antrenmanları da kas hacmini arttırmanın beraberinde kalp sağlığını korumada da etkili çalışmalardandır.

Olabildiğince aktif çalışmanızı sağlayan ve yüksek tempolu egzersizleri tercih etmeniz kalp sağlığınızı korumada etkili olacaktır. Bir diğer önemli husus ise yapacağınız çalışmaların doğru bir şekilde uygulanması ve düzenli bir şekilde pes etmeden çalışmalara devamlılık kazandırabilmektir.

Haftalık çalışma programınızı belirlerken, minimum 3 gün olarak program yapmaya çalışmalısınız. Haftanın 3 gününde yapacağınız egzersiz çalışmalarının, en az 40 dakika sürmesine dikkat etmelisiniz. Isınma ve stretching sürelerini de dahil ettiğinizi düşünürsek, minimum 60 dakika çalışmaya özen göstermelisiniz.

Kalp Hacim Yükü ve Ventrikül Boşluğu Büyümesi Nedir?

Uygulayacağınız egzersiz çalışmalarına göre kalbin etkilenme durumu farklılık gösterebiliyor. Örneğin; hız ve kuvvet çalışmaları yapanların kalp kaslarında hipertrofi meydana geliyor. Dayanıklılık antrenmanları ile düzenli çalışanlarda ise daha sık bir olarak sol ventrikül kavite hacminde artış gözlemleniyor.

Kalpta kas hacmi artışına sebep olan uzun mesafe koşusu, bisiklete binmek gibi çalışmalar sol ventrikül diyastol çapında büyümeye neden oluyor. Böylece ventriküllere dolan kan miktarında artma meydana gelecektir. Bu tür egzersizler ile kalp kasının ebat ve hacminde artış gerçekleşmektedir.

Düzenli güç ve hız çalışmaları ile gerçekleşen hipertrofi; kas liflerinin kalınlaşmasına neden olan hücresel proteinlerin sentezinin artışı ile elde edilmektedir. Bu durumda her bir lifte bulunan kontraktil eleman sayısında da artış gözlemlenir. Fakat düzenli antrenman sayesinde gerçekleşen hipertrofi, egzersizler bırakıldığında gerilemeye başlar ve kısa bir zamandan sonra kalp, eski halini alır.

Düzenli Egzersizin Kanıtlanmış Diğer Faydaları;

  1. Hipertansiyon rahatsızlığının oluşmasını önler ve geciktirebilir,
  2. İnsülin direnci oluşmasına engel olur,
  3. Diyabet sorunu olanlarda, kan şekerinin daha iyi kontrol edilmesini sağlar,
  4. Düzenli egzersiz fazla kiloların ve bölgesel yağlanmaların önüne geçer,
  5. Kalbi besleyen koroner damar yatağında, yeni kılcal damarların gelişmesine yardımcı olur,
  6. Kalp by-pas ameliyatı olanlar ve kalp krizi yaşayanların daha hızlı normale dönerek, kalp performansını arttırmayı sağlar,
  7. Kan değerlerinin ve kolestrolün yükselmesine engel olabilir,
  8. Düzenli olarak yapılan egzersizler, kalp kaslarını güçlendirir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir