YOGA İLE PİLATES ARASINDAKİ FARKLILIKLAR

Son yılların trend aktivitelerinden olan ve sıkça duyduğumuz yoga ile pilatesin arasındaki farklılıkları sizler için araştırdık. Uzun yıllar öncesinde doğan yoga ve pilates, her ne kadar birlikte lanse edilse de, birbirinden farklı iki aktivite.

Yoganın ilk çıkış noktası Hindistan’dır. Yoga ismi ise Sanskritçe’de bütünleşmek anlamına geliyor. Beden ve ruhun bütünleşmesi olarak isimlendirilen yoga, fiziksel aktivitelerin yanı sıra ruhun da dinginliğini sağlamaya yardımcı oluyor. Bireyin ruhani özü ile evrenin bir bütün haline gelmesini amaçlıyor.

Yirminci yüzyılın başlarında Joseph Hubert Pilates tarafından uygulanan Pilates ise tamamen fiziksel olan bir fitness çalışmasıdır. Pilatesin amacı ise yogadan farklı olarak tamamen fiziksel olarak; kas gelişimi, bedensel esnekliği arttırmak, vücudun sıkılaşması gibi genel sağlığı iyileştirmektir.

Yoganın daha çok ruhsal sağlığı ön planda tutması ve pilatesin tamamen fiziksel egzersizlerden oluşması iki farklı ilgi alanına yönelen, farklı grupların dikkatini çekmektedir. Ancak son dönemlerde pilates, yogaya kıyasla daha popüler hale gelmiştir.

Kararınız; ister yoga, ister pilates olsun esas olan belirlenen hareketleri rahatlıkla uygulayabilmektir. Pilates ve yoga çalışmalarınızdan maksimum fayda sağlamayı hedefliyorsanız, vücut şeklinizi bozmayan, ergonomik ve şık tasarımları ile beğeni kazanan kadın tayt modellerini tercih etmenizi tavsiye ediyoruz.

Yoga ve Pilates Çalışmalarında Bilmeniz Gerekenler;

1. Yoga ile Rahatlayın… Düşük yoğunluklu egzersizler ile yapılan yogada, vücudu ve ruhu birleştirme teknikleri kullanılmaktadır. Bu çalışmalar daha çok nefes teknikleri ve esneme egzersizleri ile kombinleniyor.

Ruh sağlığı ile de ilgilenen yoga, zihin gücü ile beden gücünün bütünleşmesi amacıyla uygulanıyor. Spiritüel bir yanı bulunan yoga aktivitelerinde, maneviyat ağırlıklı çalışmalar düzenleniyor. Vücudun şekillendirilip, güçlendirilmesini de sağlayan yoga için bir spordan çok daha fazlası denebilir.

Hiçbir şeye bağlı olmayan, sürekli ve sonsuz mutluluk ve birlik hali olarak belirtilen yogada, bu amaç için özel olarak tasarlanmış egzersiz aletlerinden yardım alabiliyorsunuz. Yoga seanslarınızda poz adı verilen hareketlerinizde, yoga halkası gibi size destek sağlayacak egzersiz aletlerinden faydalanmalısınız. Ayrıca yoga, vücuttaki enerji dönüşüm noktaları olan çakraları da harekete geçirmektedir.

2. Pilates ile Sıkı Görünün… Günümüzde fitness salonlarında ve pilates için özel oluşturulan pilates stüdyolarında da uygulanan pilates, insan sağlığını iyileştirmek ve fiziksel görünümü daha iyi hale getirmek için yapılıyor.

Düşük tempolu, hafif egzersizler ile yapılan pilates, pek çok kişinin vazgeçilmez sporu olmuş durumda. Yoğun bir efor ve performans gerektirmeyen pilates, herkesin yapabileceği basit egzersizler grubunda yer alıyor.

Düzenli uygulanması halinde; vücudu sıkılaştıran, kasları kuvvetlendiren, duruş ve postür sorunlarını gideren, bedensel esnekliği arttırarak günlük yaşamı da kolaylaştıran pilates ile çalışmak oldukça kolay. Üstelik gerekli ekipman ve egzersiz aletlerine sahip olduğunuz her yerde hatta açık hava da bile rahatça yapabileceğiniz bir aktivite.

Uygun fiyat seçenekleri ile kolayca temin edebileceğiniz Pilates ekipmanları ile ister evinizde, isterseniz ofisinizde egzersizinizi rahatça yapabilirsiniz. Vücudun her bölümünü ayrı olarak çalıştırabilen egzersizleri ile pilates, görünümüne ve sağlığına önem verenlerin en gözde sporu olmuş durumda.

Yoga ile Pilates Arasındaki En Belirgin Farklar;

  • Yoga ruh sağlığına öncelik verirken, pilates vücut sağlığını ön planda tutuyor.
  • Pilates bir egzersizken, yoga spiritüel ruhsal bir yolculuktur.
  • Yogada nefes teknikleri, pilateste ise egzersiz çalışmaları ağırlıklıdır.
  • Yoga meditasyon, pilates ise egzersiz içerir.
  • Pilates ve yoga hareketlerinde egzersiz kombinasyonları farklıdır.
  • Yogada nefes odaklanmak için, pilateste nefes kaslar için gereklidir.
  • Pilateste beden ile iç beden sağlığı bileştirilirken, yogada beden ile zihin bütünleştirilir.
  • Pilates bir spordur ancak yoga manevi bir aktivite olarak tanımlanır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir