YAVAŞ YİYEREK KİLO VEREBİLİRSİN

Gün içerisinde gelen açlık hissi, beyinden gelen sinyallerden kaynaklanıyor. Aynı şekilde tokluk hissi de mideden, beyine giden iletilerek kendini belli ediyor. Ortalama 20 dakikada bir beyin, açlık durumunu kontrol ederek bizlere iletir. Şayet o esnada yemek yiyorsanız ve yemek yeme süreniz 20 dakikadan uzun sürüyorsa, açlık sinyalleri kesiliyor.

Bazen doymadan sofranız kalktığınızı hissedersiniz ancak aradan 10-15 dakika kadar geçtikten sonra aslında aç olmadığınızı ve doyduğunuzu hissedersiniz. Bunun sebebi ise belirli aralıklarla beynin, açlık durumunuzu kontrol etmesinden kaynaklanmaktadır.

Öğünlerinizi yavaş yemeniz aynı zamanda besinleri daha fazla çiğnemeye, dolayısıyla daha kolay sindirmeye yardımcı olur. Çabuk hazmedilen gıdalar mide ve bağırsak sorunlarını da yaşamanıza engel olacaktır. Yavaş yiyerek kilo verebilir ve sağlığınızı koruyabilirsiniz.

Yavaş Yemenin Yararları Nelerdir?

  1. Yemeğinizi yavaş yemeniz, hızlı yiyenlere oranla obezite riskini azaltacaktır.
  2. Doymak için yemediğinizi anlayacak, yemeğin tadını alabildiğinizi fark etmenizi sağlayacaktır.
  3. Yavaş yemek daha fazla kalori almanıza engel olur,
  4. Daha az yemek yemenize neden olduğundan daha az kalori almanıza yardımcı olur,
  5. İştah ve kalori kontrolü yapmanızı kolaylaştıracaktır,
  6. Yemeğinizi yavaş yediğinizde, beynin tokluk sinyallerini almasını sağlarsınız.
  7. Daha yavaş yemeniz için daha çok çiğnemeniz gereklidir ve böylece sindirim sistemi üzerinde oldukça yararlıdır,
  8. Alacağınız kalori miktarı düşeceği için bir süre sonra kilo vermeye başlayacaksınız,
  9. Yavaş yemek besinlerin emilimini arttırmaktadır,
  10. Besinleri yavaş çiğnemek diş sağlığınızı korumaya yardımcı olacaktır,
  11. Sakin ve kontrollü yaşamaya başladığınızı fark edersiniz.
  12. Stres kontrolü sağlamada yardımcı olur.

Besinleri Yavaş Tüketmek Yeterli Mi?

Yavaş ve dengeli beslenmenin ne kadar önemli olduğunu artık biliyoruz. Ancak kilo vermek için yeterli olup olmadığı da tartışılır. Özellikle gün içerisinde hareketsizseniz ya da sabit bir ofiste masa başı işinde çalışıyorsanız, sadece yemek yeme tekniğinizi değiştirmek yeterli gelmeyebilir.

Spor ve egzersiz için yeteri kadar zaman ayıramıyorsanız, en azından kullandığınız araçtan birkaç durak daha önce inerek, daha fazla yürümeyi deneyebilirsiniz. Ufak tefek yapacağınız bu değişiklikler birleştiğinde, kısa bir zamanda sonuç almaya başlayabileceksiniz.

Yavaş yemenin yanı sıra haftada ortalama 3 gün minimum 30 dakikalık egzersiz çalışmaları ile beslenmenizi destekleyebilirsiniz. Daha kısa zamanda etkili sonuçlar almak istiyorsanız, besinleri daha az çiğnemeye; dolaylı olarak daha az kalori almaya ve daha çabuk sindirmeye destek olabilirsiniz.

Yemek yemeğe başladığınızda gözünüz saatte olması gerekiyor. Yiyeceğiniz bir tabak yemek dahi olsa 20 dakikadan önce bitirmemeye özen göstermelisiniz. Bu durumda beyninize tokluk sinyalleri gidecek, aslında bir tabak yemekle bile doyduğunuzu fark edeceksiniz.

Yeni beslenme tekniğine alışmanız zaman alabilir. İlk zamanlar zorlansanız da, ilerleyen dönemlerde çok daha rahat edeceksiniz. Kilo kontrolü sağlamak, formunuzu korumak, sağlıklı yaşamak için ne yediğiniz kadar, nasıl yediğinizin de önemli olduğunu aklınızdan çıkartmamalısınız.

Beslenmede Kilo Verdiren Diğer Yöntemler;

  • Yemeklerden 30-45 dakika önce ve sonra mutlaka en az 1 bardak su içmeye çalışmalısınız. Yemek öncesinde iştahınızı kesmeye ve midenizin daha çabuk doymasına yarayan bu teknik, yemek sonralarında ise metabolizmayı hızlandırmaya yardımcı olmaktadır.
  • Aşırı aç duruma gelmeden yemeğinizi yiyin. Öğünleriniz için uzun saatler aç kalarak sofraya oturmayın. Gerekli olması halinde ara öğünleri de değerlendirebilir, açlık düzeyinizi orta seviyelerde tutabilirsiniz.
  • Özellikle kilo vermek istediğiniz dönemlerde beslenmenizde karbonhidrata çok yer vermemeye çalışmalısınız. Makarna, pilav ve ekmek gibi en sık tüketilen karbonhidratlardan olabildiğince uzak durmaya çalışmalı ve kontrollü tüketmeye çalışmalısınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir