YAĞSIZ PROTEİN KAYNAKLARI NELERDİR?

Protein, vücudumuzun sağlıklı bir şekilde işlevlerini yerine getirebilmesi için günlük mutlaka almamız gereken makro besinlerden biridir. Vücudumuza enerji sağlayan protein, yağ ve karbonhidrat düzenli olarak tüketilmesi gereken besinler arasında yer almaktadır.

Günlük protein alımı kişiye göre farklılıklar göstermektedir. İdeal olarak belirlenen miktar kilogram başına 0,8 gram protein alacak şekilde olmalıdır. Üstelik yapılan araştırmalar, yüksek protein diyetleri ile daha kolay kilo verileceği sonucunu ortaya koymuştur.

En kolay ve sağlıklı yöntem, doğal protein kaynaklarını değerlendirmektir. Yanlış besin tercihleri yapmanız, durumları tersine çevirebileceğinden beslenmenize dikkat etmelisiniz. Amacınız yağsız bir kas kütlesi elde etmek ise vücut geliştirmek isteyenler için hazırlanan yüksek proteinli beslenme programlarını uygulayabilirsiniz.

Neden Yağsız Protein Tercih Etmeliyiz?

Kolestrol seviyesini düşürmeye yardımcı olan yağsız proteinler, aynı zamanda ölümcül sonuçlara yol açabilen kalp hastalıkları başta olmak üzere pek çok rahatsızlığın önüne geçmektedir. Kalori bakımından oldukça düşük olan yağsız proteinlerin bir porsiyonunda ortalama 3 gram kadar, yani yaklaşık olarak 50 kalori bulunmaktadır.

Cinsiyete göre farklılık oluşan protein alımında; kadınların her gün minimum 46 gram, erkeklerin ise 56 gram protein tüketmesi gerekmektedir. Hücrelerin yenilenmesi ve onarılmasının yanı sıra vücudumuz içinde enerji kaynağı da olan protein alımında, yağsız protein kaynaklarını tercih etmemiz sağlığımız açısından da oldukça yararlı olacaktır.

Proteinin Genel Sağlığa Yararları;

  1. İnsülin değerlerinizi dengelemeye yardımcı olur,
  2. Metabolizma hızını arttırır ve kolay kilo vermeyi sağlar,
  3. Kan şekerini dengelediğinden, daha fazla enerji harcamasına ve yağ yakmaya yardımcı olur,
  4. Mevcut kas hacmini korur ve yeni kas yapımının oluşmasına destek olur,
  5. Uzun süre tok tutar ve açlık hissini azaltmaya yardımcı olur,
  6. Abur cubura karşı olan isteğinizi azaltır,
  7. Sindirim sisteminin düzenli çalışmasına katkıda bulunur,
  8. Amino asit içerdiklerinden, bağışıklık sistemini düzenlemeye yardımcı olur.
  9. Karbonhidrat ve yağa oranla, %20 daha fazla enerji harcamanıza neden olur,
  10. Cilt sağlığı açısından oldukça önemlidir, esneklik sağlamak için kolajen oluşumunu destekler,
  11. Menopoz dönemi etkilerinin daha az yaşanmasını sağlar,
  12. Yüksek kolestrol sorununa engel olur,
  13. Beyin fonksiyonlarının gelişimine yardımcı olur,
  14. Hafıza kayıplarının ve kara ciğer yağlanmasının önüne geçilmesini sağlar.
  15. Halsizlik, yorgunluk gibi olumsuz durumları ortadan kaldırmaya yardımcı olur.

Yağsız Protein İçeren Besinler;

  • Balık: B12, omega 3, selenyum, potasyum, demir, A, D, E , B2, B3 içeriği ile zengin olan balık çeşitleri, yağ yakımı açısından da son derece etkilidir.
  • Tavuk: B6 vitamini bakımından zengin olan tavuk, amino asit içeriği ile de bilinmektedir. Doğal bir protein kaynağı olduğundan tavuğu düzenli olarak tüketmeye özen göstermeliyiz. Ancak derisini mutlaka ayırmayı unutmamalısınız.
  • Yumurta: Amino asit kaynağı olan yumurta, omega 3 yağ asidine de sahip bir besindir. Güçlü bir protein kaynağı olan yumurtaya, beslenme programınızda mutlaka yer vermelisiniz.
  • Kırmızı Et: Glutamine, glycine, karnitin, glutathione, cla ve Omega 3 yağ asitleri bakımından zengin olan kırmızı et, özellikle doğada beslenmiş olan hayvanlardan elde edilmesi durumunda yüksek protein içeriğine sahiptir.
  • Soya: Tofu, soya fasulyesi, soya sütü şeklinde tüketebileceğiniz bu besinler, protein bakımından zengin besinler arasındadır. Et ve et ürünleri tüketmeyenler için en ideal seçenekler arasında yer alan soya, kırmızı et kadar protein içeriğine sahiptir.
  • Diğer Deniz Ürünleri: Balık dışındaki diğer deniz ürünlerinde de protein bulunduğunu belirtelim. Yağsız protein kaynakları arasında; istiridye, yengeç, kabuklu deniz hayvanları, ıstakoz, tarak ve karides de yer almaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir