İP ATLAMA EGZERSİZİNİN MUCİZEVİ ETKİSİ

Vücudumuzdaki tüm kasları aynı anda çalıştırmamızı sağlayan ip atlama; hem eğlenceli, hem de oldukça sağlıklı bir egzersizdir… Çocukluğumuzda yararlarını bilmeden yaptığımız bu aktivite, yarım saat yapılan kardiyo egzersizi ile aynı etkilere sahiptir.

Günlük egzersiz programınızda yer vereceğiniz 10 dakikalık bir ip atlama çalışmasının etkilerini, kısa zamanda görmeye başlayabilirsiniz. Yüksek seviyede kalori harcamanıza neden olacak ip atlama, 30 dakika uygulandığında 400 kalori yakmanızı sağlayacaktır.

Kilo vermek, formunu korumak, sağlıklı yaşamak isteyenlerin yapabileceği oldukça kolay bir egzersiz olan ip atlama, spora uzun zaman ayırmaya vakit bulamayanlar için son derece ideal bir çalışmadır. Bacak, kol, omuz ve boyun kaslarının aktif olarak çalıştırılmasına yardımcı olacak bir egzersizdir.

İp Atlamak Kilo Verdirir Mi?

İp atlamak kendi başına kilo verdiren bir çalışma sayılmasa da, düzenli ve koordineli bir şekilde uygulanması durumunda zayıflamanıza yardımcı olabilecektir. Tek başına yeterli olmayan bu çalışma, iyi bir beslenme programı ile desteklenmesi ile etkileri görülmeye başlanabilir.

Hedefiniz ip atlayarak kilo vermek ise doğru bir teknik uygulamanız gerekiyor. Ayda 3-4 kilo kadar vermeyi planlıyorsanız, ortalama olarak günde yarım saat minimum ip atlama egzersizi yapmanız gerekir. İp atlayarak yakacağınız kalori; çalışma temponuza, dakikada kaç kez atladığınıza, sahip olduğunuz kiloya göre değişiklik gösterecektir.

İp Atlama Egzersizinin Faydaları;

  • Pek çok egzersize oranla, çok daha fazla kalori yakmanıza yardımcı olur,
  • Beyin ve ayak arasında uyum sağladığından, koordinasyonu geliştirir,
  • Tek ihtiyacınız olan egzersiz amaçlı tasarlanmış, tanınmış markaların imzasını taşıyan atlama ipi olduğundan, yanınızda taşıyabilir ve istediğiniz yerde sporunuzu yapabilirsiniz,
  • Eğlenceli bir çalışma olduğundan stresi yok etmeye yardımcı olacaktır,
  • Nefes alışınıza ritim kazandırdığından, kalp sağlığı için son derece yararlı bir çalışmadır,
  • Ayak ve bileklerdeki kaslara güç kazandırdığından, olası sakatlanmaların önüne geçer,
  • Bütün vücut kaslarını, aynı anda çalıştıran sayılı egzersizler arasındadır,
  • Mutluluk hormonunu çalıştırmaya, endorfin üretmeye yardımcı olur,
  • Kan dolaşımını hızlandırmayı ve kalp atışını arttırmayı sağlar,
  • Oksijeni en verimli şekilde kullanmayı sağlayarak; kalp, akciğer ve dolaşım sistemi üzerinde etkili olur,
  • Bacak kaslarını gerginleştiren ip atlama egzersizi; baldır, kalça ve alt bacak kaslarının kuvvetlenmesine yardımcı olur,
  • Kanda bulunan kötü kolestrolü düşürmeye, iyi kolestrolü yükseltmeye yardımcı olur,
  • Özellikle selülit sorunu yaşayanlar için oldukça etkilidir,
  • İp atlamak kemik yoğunluğunu arttırdığından, iskelet sistemi için faydalıdır,
  • Vücutta bulunan sarkmaların toparlanmasında yardımcı olur ve fit bir görünüme kavuşmanızı sağlar,
  • Sadece ergenlikte değil, yetişkinlikte de ip atlamanın boy uzamasında etkili olduğu uzmanlar tarafından belirtilmektedir,
  • Atlama sırasında temiz hava akciğere alındığından, solunum sorunları ile baş eder,
  • Vücutta biriken toksinlerin atılmasına yardımcı olduğundan, antioksidan etkilidir diyebiliriz.  Bu özelliğiyle de kanser riskini en aza indirmektedir.

İp Atlayanlara Tavsiyeler;

Öncelikli olarak ip atlama egzersizleri için sağlığınızın uygun olduğundan emin olmalısınız. Ağır sporlar yapmanız yasaksa, daha öncesinde ciddi kalp problemleri yaşadıysanız, kronik bir rahatsızlığız varsa ip atlama egzersizlerini tercih etmemeye çalışın. Ancak yine de ip atlamayı planlıyorsanız, doktorunuza danışmanız en doğrusu olacaktır.

İp atlama egzersizlerini kontrollü bir şekilde yapmalı, kendinizi çok fazla zorlamamalısınız. Yoğun ve kontrolsüz çalışmanız, bu gibi yüksek tempolu çalışmalarda pek çok sağlık sorununa neden olabileceğinden dikkatli davranmalısınız.

Eğer çalışmanızı evde yapacaksanız, sürekli zıplamanız ses çıkarabileceği gibi etrafı rahatsız edebilir. Ancak ipinizi bir spor mat üzerinde ve yavaş tempoda atlarsanız sorunu yok edebilirsiniz.

İp atlama çalışmanızı dış mekanda yapacaksanız; hem sağlığınız, hem de verimliliğiniz açısından etkili olan spor ayakkabı seçimini doğru yapmanız gerekecektir.

İp atlamanın tüm yararlarından faydalanmak ve kilo vermek isteyenlerin süreci hızlandırması için, diğer tüm egzersiz çalışmalarında olduğu gibi istikrarlı ve düzenli olarak çalışmanız gerektiğini de hatırlatmak isteriz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir