VÜCUTTAKİ YAĞLARIN PERFORMANSA ETKİLERİ

Spor yaşamında profesyonel olan bireylerin fiziksel ve fizyolojik yapılarının analiz edilmesi, başarılı bir performans için zorunluluk olarak kabul edilmektedir. Sporcunun fiziksel özelliklerinin bilinmesi ve performans seviyesinin ölçülmesi, hangi spora daha yatkın olabileceği konusunda da fikir vermektedir.

Bireylerin maksimum performanslarının bilinmesi, antrenman programlarının hazırlanmasına destek olabileceği gibi, olası sakatlanmaların da önüne geçilmesine yardımcı olacaktır. En üst düzey performansınızı bilirseniz, yapabileceğiniz en üst çalışmayı da ayarlayabilmenizi sağlar. Yapılan çalışmalar ile farklı spor dallarına uygun olan ideal vücut özellikleri de tespit edilmiştir.

Bir futbol oyuncusu ile kalecinin vücut yağ oranlarının farklı olduğunu söyleyebiliriz. Sporcular için esas olan; ne kadar vücut yağı az olursa, performansın o kadar yüksek olacağıdır. Erkek sporcular için ideal yağ oranı %15, kadın sporcular için ise %25 civarında olmasıdır.

Performans ve Vücut Yağı Hakkında Bilmeniz Gerekenler;

Farklı spor dallarına daha yatkın olabilecek vücut verileri yapılan çalışmalar ile tespit edilmesi sonrasında, farklı spor dallarını yapan sporcuların aynı sporu yapan bireyler ile yakın özelliklere sahip olduğu da kanıtlanmıştır.

Halter sporunu yapan bir birey ile futbol oynayan bir oyuncuyu kıyasladığınızda, spor yapmanın farklı etkilerini görebilirsiniz. İki sporcunun da gelişmiş ve hacimli kas gruplarının farklı olmasının yanı sıra vücutlarındaki toplam yağ oranının da farklı olduğunu görebilirsiniz. Tercihinizi futboldan yana yapıyorsanız, en yeni futbol giyim ürünlerine sitemizden ulaşabileceğinizi de hatırlatmak isteriz.

Vücuttaki yağ oranının yaptığınız spordaki performansı etkileyebileceği gibi, yaptığınız sporun da vücuttaki yağ dengenizi etkileyeceğini bilmeniz gerekiyor. Farklı yöntemler kullanarak ölçülen, vücut yağ oranınızı profesyonel değilseniz basit ağırlık ölçümleri ile öğrenebilirsiniz.

Vücudunuzda bulunan yağ oranı ideal sporcu yağ seviyelerinin üzerinde ise kuvvet, çeviklik, sürat ve esneklik gibi faktörler üzerinde olumsuz etki sağlamaktadır. Spordaki performansınızın da düşmesine neden olan fazla yağlardan bir an önce kurtulmaya çalışmalısınız. Bu nedenle farklı spor dallarındaki sporcular için hazırlanan antrenman çalışmaları da farklı hazırlanmaktadır.

Spor yapanların yağ oranlarının idealin üzerinde olması, metabolizma hızını da yavaşlamasına neden olmaktadır. Vücut yağları fazla ise hareketlerin kısıtlanması ve koordinasyonun bozulması da kaçınılmaz sonuçlar arasında yer alacaktır.

Spor Branşlarına Göre İdeal Yağ Oranları;

Her spor türünün kendine uygun olarak hazırlanan bir antrenman çalışması olduğunu ve spor dalına göre sporcularında vücut yağ oranlarının değişeceğinden bahsettik. Yaptığınız spor dalının da vücuttaki yağ oranı seviyesini belirleme de destek olduğunu öğrendik.

Sürat, koordinasyon ve gücün çok önemli olduğu futbol, basketbol, hentbol gibi spor dallarında profesyonel sporcular için belirlenmiş ortalama bir yağ oranı bulunur. Bu gibi farklı özelliklerin bir arada kullanıldığı sporlar için belirlenen ideal vücut yağ oranları erkekler içim %8-10 iken, kadın sporcularda bu oran %12-24 arasında olarak belirlenmiştir.

Vücut yağ oranı yüksek olan bir sporcunun kas liflerinin kuvvetinde ve hızında azalma görülmektedir. Vücut geliştirme çalışmaları ya da kuvvet antrenmanları yapıyorsanız kas ve kemik hacminin artmasına neden olduğundan, vücuttaki yağ oranının da azalmasına neden olacaktır.

Fiziksel özellikleri hakkında hiçbir bilgi sahibi olmadığınız bireylerde, vücut yağ oranlarını bilgisine ulaşmanız halinde, spor geçmişi olup olmadığını hatta hangi sporları yapmış olabileceğinizi de tahmin etmeniz mümkün olabilecektir.

Vücut yağ oranını sporcuların olabildiğince düşük tutmalarının, performanslarını olumlu anlamda etkileyeceğinden özellikle dikkat etmeleri gereken bir konu olduğunu bilmelisiniz. Spor yaşamında başarılı olmak istiyorsanız, profesyonel olmasanız da vücut yağ oranının ideal seviyelerde kalmasını sağlamalısınız. Eğer yağ oranınınız ideal oranın üzerinde ise bir an ideal seviyeye inmeye gayret etmelisiniz. Hem sağlığınız, hem de başarılı bir hayatı için bu konuya önem vermeniz gerekmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir