VÜCUTTAKİ SIVI KAYBINI GİDEREN 10 BESİN

Vücudun sağlıklı bir şekilde faaliyetlerine devam edebilmesi için ihtiyaç duyduğu sıvı seviyesinin altına inildiğinde, bir takım sağlık sorunları oluşabiliyor. Kan, organlar, kas ve kemikler için su, oldukça önemlidir.

Hayati fonksiyonların devamlılığını sağlaması ve atık maddelerin vücuttan uzaklaştırılmasına yardımcı olduğundan, gün içerisinde düzenli su tüketmeye özen göstermeliyiz. Vücutta oluşan sıvı kaybının sebepleri arasında ishal, bulantı, kusma, yüksek ateş ve aşırı terleme ilk sıralarda yer almaktadır.

Sıvı ihtiyacının yarısı tükettiğimiz besinlerden karşılanırken, diğer yarısı da gün içerisinde tükettiğimiz su miktarı ile tamamlanır. Bireylerin günlük sıvı ihtiyacı kişiye göre değişebilmektedir. Ortalama hesaplama ise bireylerin kilogramı başına 30 cc. olarak hesaplanmaktadır.  

Özellikle egzersiz yapacağınız günlerde, tükettiğiniz sıvı miktarını biraz daha arttırmanız gerekebilir. Ayrıca beslenme programınızda yer alan besinlerin desteği ile de vücudunuzda oluşacak sıvı kaybının önüne geçilmesinin mümkün olduğunu belirtelim.

Vücuttaki Sıvı İhtiyacını Karşılayan Besinler;

  • Salatalık… Yapısı itibari ile %95’ini suyun oluşturduğu salatalık, düzenli olarak beslenme programınızda yer alması halinde sıvı kayıplarının önüne geçilecektir. Üstelik A ve C vitaminleri bakımından oldukça zengin olan salatalığa öğünlerinizde yer vererek, sağlıklı beslenmeye devam etmiş olacaksınız.
  • Limon… İçerisinde %90 oranında su bulunduran limon, vücutta oluşacak sıvı kaybının önüne geçilmesini sağlayacaktır. Özellikle şekersiz yapılan bir limonata ile vücudunuza sıvı desteği sağlamanız mümkün.
  • Marul… C vitamini bakımından oldukça zengin olan marul, içerisinde yüksek oranda su bulundurduğundan düzenli olarak tüketilmesi gereken sağlıklı besinler arasında yer alıyor. Marul yapısının %95’i sudan oluşmaktadır. Özellikle açık renkte olan marulların, su oranının daha yüksek olduğunu bilmeli ve buna dikkat ederek seçim yapmalısınız.
  • Kavun… İçerisinde %90 oranında su bulunduran kavun, yüksek oranda potasyum ve C vitamini bulundurduğundan oldukça sağlıklı bir meyvedir. Kan basıncını da düzenlemeye yardımcı olan kavun, susuzluğu gideren ve sıvı kaybını önleyen bir besindir.
  • Domates… İçerisinde bulundurduğu likopen sayesinde, bağışıklık sistemini güçlendirdiği bilinen domates, aynı zamanda vücutta oluşan sıvı kaybını da önlemeye yardımcıdır. Yapısı itibari ile %95’i su olan domates, vücut sağlığı bakımından oldukça yararlıdır.
  • Çilek… Kalp ve damar hastalıklarının önlenmesinde etkili olan çilek, aynı zamanda zengin bir C vitamini deposudur. %90’dan fazla su bulunduran yapısı ile çilek, lifli bir meyve olduğundan uzun süre tok kalmanıza da yardımcı olacaktır. Hem sağlıklı, hem de sıvı kaybını yok eden çilek, düzenli olarak tüketilmesi gereken meyveler arasında yer alıyor.
  • Yoğurt… Serinletici bir özelliği bulunan yoğurt, %80 oranında su içermektedir. Yararlı bakteriler ile bağırsak düzenleyici olmasının yanı sıra kemik, diş, kaslar ve sinir sistemi üzerinde de son derece etkili bir rol oynar. Yoğurt tüketmeyi alışkanlık haline getirmeniz durumunda, vücudunuzda oluşabilecek sıvı kaybının büyük oranda önüne geçmiş olacaksınız.
  • Biber… Yüksek oranda A ve C vitamini içeren yapısı ile biber, vücutta oluşan susuzluğu engellemektedir. Hücrelerin sağlıklı çalışmasına destek olan ve içerisinde %90’dan fazla su bulunduran birer, düzenli tüketmemiz gereken besinler arasında yer alıyor.

Hafif ve Orta Dereceli Su Kaybının Belirtileri;

  1. Aşırı uyuma isteği ve bedensel yorgunluk hissetme,
  2. Ağızda kuruluk ve birbirine yapışan dudaklar,
  3. İdrara çıkma da fark edilir seviyede azalmalar,
  4. Ağlarken gözden yaş gelmemesi ya da az yaş akması,
  5. Sebepsiz ve şiddeti artan baş ağrıları,
  6. Normal düzeyde tuvalete çıkmada zorlanma ve kabızlık,
  7. Baş dönmesi ya da birden gelen bayılma hissi,
  8. Yeterli düzeyde terleyememe ve terlemenin az olması.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir