VÜCUT DİRENCİNİ ARTTIRACAK 10 BESİN

Vücut direncini arttıracak ve bağışıklık sistemini güçlendirecek besinler ile vücudunuzu mevsim geçişlerine hazırlayabileceksiniz. Enfeksiyon, grip ve soğuk algınlığı gibi bağışıklık sistemi ile doğrudan ilgili rahatsızlıkların önüne sağlıklı beslenme ile geçmenin mümkün olduğunu belirtelim.

Bağışıklık sistemi üzerinde etkili olan C vitamini ilk sırada yer alıyor. Hemen ardından D ve A vitaminleri geliyor. Ayrıca magnezyum ve çinko da bağışıklık sistemini kuvvetlendirmede oldukça etkilidir. Doğal antibakteriyel besinlerin düzenli olarak tüketilmesi de, vücutta enfeksiyon oluşumunun önüne geçmektedir.

Zararlı mikroorganizmalara karşı bir kalkan görevi üstlenen bağışıklık sistemini savunan; antioksidan, A vitamini, C vitamini, E vitamini, D vitamini, selenyum, çinko, demir içeriğine sahip olan besinleri sizler için araştırdık. Özellikle mevsim geçişlerinde ve kış aylarına yaklaşırken, bu besinleri düzenli olarak tüketmeye özen göstermelisiniz.

Vücut Direncini Arttıran 10 Besin;

1. Yoğurt: Bağırsak florasının %70-80’inini oluşturan bağırsak floralarında, iyi bakterileri probiyotik kullanımı ile çoğaltabiliriz. Bu dengeyi sağlamada büyük bir rol oynayan yoğurt ve kefir gibi doğal besinleri düzenli olarak tüketmek gerekiyor. Her gün tüketeceğiniz 1 kase yoğurt, vücut direncini arttırmaya yardımcı olacaktır.

2. Sarımsak: En doğal antibiyotik denilen sarımsak; antibakteriyel, antiviral ve antifungal bir besindir. Allicin içeren sarımsak aynı zamanda antikarsinojenik yani kanser oluşumu etkileyen bir besindir. Kolesterol seviyesini ve kan basıncını da düzenleyebildiğinden, sağlıklı ve vücut direncini arttıran besinler arasında yer alıyor.

3. Turunçgiller: Turuncu renkleri ve lezzetlerinin yanı sıra bağışıklık üzerinde de etkili olan greyfurt, portakal, limon, lime ve mandalina gibi C vitaminin yönünden sebze ve meyvelere beslenme planınızda mutlaka yer vermeniz gerekiyor. Kan sulandırıcı ilaç kullananların ve kalp rahatsızlıkları olanların greyfurt tüketimlerini kontrollü olarak yapması gerektiğini de hatırlatalım.

4. Brokoli: Zengin bir antioksidan kaynağı olan brokoli, sağlığımızı koruyan besinler arasında bulunuyor. Kalsiyum, A vitamini, C vitamini, E vitamini yönünden yüksek değerlere sahip olan brokoli, karaciğer sağlığı içinde yararlıdır. Ayrıca brokoli, vücut direncini arttıran doğal bir besin olduğundan düzenli olarak tüketilmesi gerekiyor.

5. Ispanak: Hücre yenilenmesine yardımcı olan ıspanak, yüksek demir içeriği ile bilinmektedir. İçerisinde folik asit, C vitamini, potasyum ve magnezyum da barındıran ıspanak, bağışıklık sistemini güçlendiren yararlı besinler arasında bulunuyor.

6. Tarçın: Sindirim sistemi üzerinde yararlı etkileri bulunan tarçın, aynı zamanda güçlü bir antioksidandır. Kan şekerinin dengelenmesine de destek olan tarçın, düzenli tüketim gerektiren besinlerdendir. Doğal bir antibakteriyel olan tarçın, antiviral ve antifungaldir.

7. Karpuz: Likopen içeren bir meyve olan karpuz, A vitamini ve C vitamini yönünden de oldukça zengindir. Lifli yapısıyla da tercih edilen karpuz, sindirim ve boşaltım sistemine de yararlıdır. Ayrıca karpuz enfeksiyon, enflamasyon ve serbest radikallerinde azalmasına yardımcı olmaktadır.

8. Kabuklu Deniz Ürünleri: Omega-3 yağ asitleri bakımından zengin olan kabuklu deniz ürünlerini sıklıkla tüketmek gerekiyor. Yengeç, ıstakoz, istiridye gibi deniz ürünleri, içerisinde selenyum bulundurduğundan beyaz kan hücrelerinin sitokin üretmesine destek olur.

9. Kivi: Solunum sistemi üzerinde yararları olan kivi, soğuk algınlığı nedeni ile oluşan öksürük ve hırıltılı soluma gibi durumlarda olumlu etkilere sahip. İçerisinde folat, potasyum, K vitamini ve C vitamini yönünden zengin olan kivi, bağışıklık sistemini de güçlendirmeye de yardımcı olmaktadır.

10. Kırmızı Biber: Beta-karoten yönünden zengin olan kırmızı biber, içerisinde yüksek oranda C vitamini de bulundurmaktadır. İçerisinde barındırdığı değerler ile bağışıklık sistemini de güçlendirmeye yardımcı olur. Kırmızı biber, canlı ve parlak bir cildin beraberinde sağlıklı gözlere de sahip olmanızı sağlar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir