VÜCUDUNUZDA BU BELİRTİLER VARSA DİKKAT EDİN…

Vücudunuz size bir takım sinyaller veriyorsa, içeride bir şeylerin yolunda gitmediğini bilmelisiniz. Tırnaklarınızda sararıyor, istemsiz kilo kayıpları yaşıyorsanız, gözlerinizin şiştiğini hissediyorsanız bunları dikkate almanız gerekiyor.

Böbrek sorunlarından tutun da, kalp yetmezliğine kadar varabilen bu belirtiler birkaç gün içerisinde normale dönmüyorsa mutlaka doktorunuza danışmanız gerektiğini söyleyelim. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda, hemen doktorunuzdan gerekli tetkikleri yapmasını istemelisiniz.

Sistemsel bir mekanizma gibi çalışan vücudumuzun herhangi bir bölgesinde aksaklık meydana gelmesi sonucunda, bize verdiği sinyaller ile bunu ifade etmektedir. En sağlıklısı böyle durumlarda kendinizi gözlemlemek ve gerek duymanız halinde duruma müdahale etmenizdir.

Vücutta Dikkat Edilmesi Gereken Belirtiler;

  • Ciltte Görülen Kuruluk ve Beyazlama: Cildinizde kendiliğinden oluşan kuruluk, döküntü, kızarıklık, beyazlama, morarmaların her biri ciddi bir rahatsızlığın habercisi olabilir. Durduk yere cildinizde morarmalar oluyorsa lösemi, immun trombositopenik purpura gibi bazı kan hastalıklarının belirtisi olabilirken, beyazlamalar vitiligo ya da mantar gibi hastalıklardan kaynaklanmaktadır.
  • İstemsiz Kilo Kaybetmek: Kendiliğinden kilo kaybetmeye başladıysanız, tiroid ya da kan şekeri ile ilgili sorun yaşıyor olabilirsiniz. Diyabet, kanser, akciğer enfeksiyonları, lenfoma, lösemi, mide ve bağırsak problemleri gibi pek çok rahatsızlığın belirtisi olabilir. Özellikle kilo kaybetmenin yanı sıra halsizlik, öksürük, yüksek ateş de görülüyorsa mutlaka bir uzmana görünmenizi tavsiye ediyoruz.
  • Aniden Kilo Almak: Beslenme düzeninizde değişiklik yapmadığınız halde hızla kilo almaya başladıysanız, altında yatan sebebi mutlaka araştırmanızı öneriyoruz. Örneğin tiroid bezi bazal metabolizmayı etkilemektedir. Tiroid bezinin yavaş çalışması kilo alışı, ciltte kuruluk, halsizlik, yorgunluk, saçlarda dökülme gibi belirtilerinde oluşmasına neden olur. Kilo alımının beraberinde yaşadığınız değişimleri gözlemlemeli ve bir doktora görünmelisiniz.
  • Gözlerde Farklılık Oluşması: Göz kapağında ödem, göz beyazında oluşan sararmalar, göz bebeklerinin farklı büyüklükte olması ya da göz bebeğinde küçülmelerin meydana gelmesi normal bir durum değildir. Karaciğer, safra yolları, böbrek fonksiyon bozuklukları, beyin kanaması, beyin travmaları gibi ciddi nörolojik sorunların belirtisi olabileceğini bilmelisiniz. Göz bebeğinde meydana gelen küçülmeler ise kimyasal toksinlerle ilgili ya da ilaç zehirlenmeleri sonucunda görülebilir.
  • Tırnakta OIuşan Lekeler: Sistemik hastalıkların en bariz belirtileri olan, tırnaklarda beyaz ya da sarı lekelerin oluşmasının da bir sağlık sorunu habercisi olduğunu bilmelisiniz. Tırnaklardaki kavisin artması; siroz, akciğer kanseri, bronşektazi ve bağırsak sorunlarının habercisi olabilir. Tırnak yatağında kanama meydana gelmesi ise kanserin belirtileri arasında olduğundan tırnakta oluşan farklılıklar da ciddi sağlık sorunlarının habercisi olabilmektedir.
  • Sık Baş Ağrısı: Çok sık baş ağrısı yaşıyorsanız, bunun normal bir durum olmadığını bilmelisiniz. Yorgunluk, koyu idrar, sindirim sistemi, kabızlık, hızlı yaşlanma gibi semptomlarda baş ağrınıza eşlik ediyorsa, büyük ihtimalle vücudunuz susuz kalmış olabilir. Günlük tüketmeniz gereken su miktarından daha az su tüketmeniz ciddi problemlere sebep olabileceğinden düzenli olarak su tüketmeyi alışkanlık haline getirmelisiniz.
  • Gece Terlemeleri: Gece uyku esnasında çok sık terliyorsanız, bir şeyler yolunda gitmiyor olabilir. Her gece aşırı terleme yaşıyorsanız ve sırt ağrıları, halsizlik, iştahsızlık, isteksizlik, kilo kaybı belirtilerde eşlik ediyorsa verem gibi ciddi sağlık sorunlarının habercisi olabilir.
  • Değişken Kaşıntılar: Vücudunuzun farklı bölgelerinde kaşıntılar görünüyorsa, vücudunuzun size verdiği bir uyarı olarak bunu alabilirsiniz. Yaşadığınız şiddetli kaşıntı sosyal hayatınızı etkilemeye başladıysa; stres, diyabet, ilaç alerjisi gibi pek çok farklı nedenden kaynaklanabileceğini biliyor olmalısınız. Kansızlık, vitamin eksikliği, sarılık, karaciğer, böbrek, guatr gibi hastalıklarında belirtisinin kaşıntı olduğunu da hatırlatalım. Uzun süren kaşıntı yaşamanız halinde mutlaka doktorunuza danışmalısınız.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir