Vitamin Gruplarına Göre Besinler

Vitaminler, vücudun normal fonksiyonlarını sürdürebilmesi için ihtiyaç duyulan mikro besinlerdir. Vücut tarafından üretilemeyen vitaminler, yalnızca beslenme yolu ile alınabilmektedir. Yeterli düzeyde alınmayan vitaminler, vücutta pek çok sağlık sorununa neden olabildiğinden; vücut sağlığının korunması için oldukça önemlidirler.

Besinlerden alınan vitaminler, vücut için önemli olan dokuların, hormonların ve enzimlerin yapılarını oluştururlar. Bunlardan çeşitli biyokimyasal sonuçların gerçekleşmesine yardımcı olurlar. Vitaminler, enerji üretimi, kemik sağlığı ve sinir sistemi düzgün çalışmaya yardımcı olurlar.

Sağlıklı ve düzgün bir beslenme için farklı vitaminleri içeren besinleri, düzenli olarak tüketmek gerekiyor. Hangi vitaminin, hangi besinlerde bulunduğunu bilmek de bu nedenle oldukça büyük önem taşıyor. Pek çok farklı vitamin grubuna sahip sağlıklı besinleri tanıyarak, vücudun yaşayacağı eksikliklerin önüne geçmekte mümkündür.

Sağlıklı Besinler
Sağlıklı Besinler

Besinler ve İçerdikleri Vitaminler;

  • A Vitamini İçeren Besinler: Tavuk yumurtası, süt, yoğurt, peynir, haşlanmış patates, haşlanmış ıspanak, domates, karaciğer, kırmızıbiber, mango ve havuç A vitamini içeren besinler arasında yer alır. A vitamini, göz sağlığını korur ve vücudun hücrelerini yenileme sürecinde önemli bir rol oynar. Ayrıca, A vitamini bağışıklık sistemini güçlendirir ve vücudun hücrelerine oksijen taşıyarak solunum sistemini destekler. Sağlıklı bir diyet için çeşitli A vitamini içeren besinler tüketmeniz önerilir.
  • B Vitamini İçeren Besinler: B vitamini, 8 farklı gruptan oluşan vitamindir ve vücut için önemli rol oynar. B vitamini içeren besinler şunlardır:
  1. B1 (tiamin) vitamini: Tahıl ürünleri (örneğin buğday, mısır, pirinç), beyaz et, balık, süt ürünleri, baklagiller (örneğin nohut, fasulye, mercimek),
  2. B2 (riboflavin) vitamini: Süt ürünleri, tavuk, balık, yeşil yapraklı sebzeler, tahıl ürünleri,
  3. B3 (niasin) vitamini: Kırmızı et, tavuk, balık, süt ürünleri, tahıl ürünleri, baklagiller, meyve ve sebzeler,
  4. B5 (pantotenik asit) vitamini: Tavuk, et, süt ürünleri, tahıl ürünleri, baklagiller, meyve ve sebzeler,
  5. B6 (piridoksin) vitamini: Kırmızı et, tavuk, balık, baklagiller, tahıl ürünleri, meyve ve sebzeler,
  6. B7 (biotin) vitamini: Yumurta, süt ürünleri, et, tahıl ürünleri, baklagiller, meyve ve sebzeler,
  7. B9 (folik asit) vitamini: Yeşil yapraklı sebzeler, tahıl ürünleri, baklagiller, meyve ve sebzeler,
  8. B12 (kobalamin) vitamini: Et, tavuk, balık, süt ürünleri, yumurta, yoğurt ve kefir.
Besinler ve İçerdikleri Vitaminler
Besinler ve İçerdikleri Vitaminler
  • C Vitamini İçeren Besinler: C vitamini, vücut için önemli bir antioksidandır ve bağışıklık sistemini güçlendirir. C vitamini içeren besinler portakal, greyfurt, kivi, haşlanmış brokoli, haşlanmış lahana, havuç, yeşil biber, vişne, çilek en çok tüketilen C vitamini içeren besinlere örnektir.
  • D Vitamini İçeren Besinler: D vitamini, vücut için önemli bir vitamindir ve kemiklerin güçlenmesinde ve vücutta kalsiyumun emiliminde rol oynar. D vitamini içeren besinler ise tereyağı, tavuk yumurtası, balık (örneğin somon, ton balığı, uskumru), peynir, süt ürünleri, yumurta, mantar D vitamini içeren besinler arasındadır. D vitamini ayrıca güneş ışınlarının etkisiyle de vücuda alınmaktadır.
  • E Vitamini İçeren Besinler: E vitamini, vücut için önemli bir antioksidandır ve bağışıklık sistemini güçlendirir. vücuttaki hücreleri hasar görmesini engeller. E vitamini içeren besinler tahin, tohumlar fındık, ceviz, gevrek, zeytinyağı, yeşil yapraklı sebzeler ıspanak, brokoli, meyve avokado, mango, baklagiller nohut, fasulye, mercimek bunlara örnek verilebilmektedir.
  • K Vitamini İçeren Besinler: K vitamini, vücutta kemiklerin güçlenmesinde ve kanın pıhtılaşmasında önemli rol oynar. K vitamini içeren besinler haşlanmış ıspanak, haşlanmış brokoli, haşlanmış lahana, haşlanmış yeşilbiber, yeşil yapraklı sebzeler kale, roka, maydanoz, avokado, tereyağı, yumurta, süt ürünleri bunlara en iyi örneklerdir.
Besinler ve Vitaminler
Besinler ve Vitaminler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir