TÜM ÇALIŞMALARINA RAĞMEN KASLARIN GELİŞMİYOR MU?

Ağırlık çalışmaları yapıyor, antrenmanlarınızı aksatmıyor ancak tüm çabalarınıza rağmen hala kaslarınızda gelişme görülmüyorsa, muhtemelen bir şeyleri yanlış yapıyor olmalısınızdır. Kasların gelişimi için sadece antrenman yapmak yeterli olmuyor maalesef…

Antrenmanlar kadar beslenmenize de önem veriyor. Sadece bu kadar da değil; uyku düzeninizden, günlük su tüketiminize kadar birçok şeye dikkat etmeniz gerekiyor. Belirgin kaslara sahip, fit bir görünüm için uzun zaman gerektiğini bilmeli, acele ederek motivasyonunuzu kaybetmemelisiniz.

Kaslarınızdaki gelişimin durması ya da kasların hiç gelişmemesi gibi sorunlar yaşıyorsanız, yapmanız gerekenler kadar yapmamanız gerekenleri de bilmeniz gerekiyor. Yoğun antrenmanlarda size eşlik etmesi için özel olarak tasarlanmış erkek atlet ve eşofman altı modellerini tercih ederek, ekstra konfor içerisinde çalışmalarınızı kolaylıkla tamamlayabileceğinizi de hatırlatmak isteriz.

Yapılan çalışmalar sonrasında kendinizde herhangi bir değişim göremiyorsanız, modunuzu düşürmeden nerede yanlış yaptığınızı araştırmaya başlamalısınız. Kas gelişimini engelleyen en kritik yanlışları sizler için araştırdık.

Kas Gelişimine Engel Olan Yanlışlar;

1. Ağırlıkları Sabitlemek: Antrenmanlarınızda kardiyodan ziyade, vücut geliştirmek için birebir olan ağırlık çalışmalarını seçmeniz gerektiğini belirtmeye gerek görmüyoruz. Ancak ağırlık çalışmalarını uygularken, dikkat etmeniz gereken önemli bir konu var ki o da, sürekli aynı ağırlıklar ile çalışmamaktır. İlk gün çalıştığınız ağırlık ile 2 hafta sonraki antrenmanlarınızda aynı ağırlığı kaldırıyorsanız, gelişim beklemek yanlış olur. Kasların sürekli zorlanarak, bir seviye daha yukarıya taşınması gerekir. Bu nedenle ağırlığı sabitleyerek çalışmak yerine, giderek daha fazla ağırlık kaldırmaya çalışmalısınız.

2. Beslenmeye Önem Vermemek: Bir diğer kas gelişimine engel olan durum ise beslenmedir. Sadece protein takviyesi ile yapılan beslenmenin yeterli olmadığını bilmeniz gerekiyor. Kahvaltınızda yumurta ve peyniri mutlaka bulundurmalı, diğer öğünlerinizi geçiştirmemelisiniz. Özellikle kas gelişimine destek olduğu kanıtlanmış besinleri tanımalı ve buna uygun bir beslenme programı hazırlamalısınız. Gerekli olması halinde bir uzmandan yardım alabilir ve beslenme değişiminizi kas gelişimi için yaptığınızı da belirtmelisiniz.

3. Yeterince Ağır Çalışmamak: Çalışmalarınızı yeterli düzeyde olup olmadığınızı kaslarınız belirler. 10 set çalışma yapıyorsanız, 9 ve 10 sayısı civarında kaslarınızda yanma hissetmelisiniz. Eğer hala yanma hissetmiyorsanız, kaslarınızdan gelişim beklemek doğru değildir. Çalışma sayınızı arttırmanız gerekiyor demektir. Kaslarınız için yeterli olan tekrar sayısını, kaslarınızı gözlemleyerek belirlemeniz gerekiyor. Aksi halde boşa kürek çekeceğinizi söyleyelim. Çalışmanızın sonralarında ağrı ya da yanma hissediyorsanız, doğru yoldasınız demektir.

4. Yeterli Düzeyde Kalori Almamak: Kas gelişiminde dikkat etmeniz gereken bir diğer hususta, gün içerisinde harcadığınız kaloriden daha fazla kalori almanızdır. Kas gelişimi için karbonhidrat, yağ ve protein bakımından zengin besinleri tercih etmeli ancak kalori hesabını kaçırmamalısınız. Kırmızı et, tavuk, balık ve yumurta gibi yüksek protein oranı bulunan besinleri tüketmeli ancak kontrollü olmaya özen göstermelisiniz.

5. Dinlenmeye Az Zaman Ayırmak: Çalışmalarda zorladığınız kaslarınızın, dinlenirken büyüdüğünü bilmelisiniz. Ağırlık çalışmalarınız nedeni ile micro-hasara uğraması sonucunda, dinlenmeye ihtiyaç duyarlar. Eskisinden daha güçlü kaslara sahip olmak için, yeteri kadar dinlenmelisiniz. Yoğun bir antrenman sonrasında kasların onarılıp, toparlanması için bir sonraki antrenmanınızı 48 saat sonraya programlamalısınız.

6. İhtiyaçtan Az Su İçmek: Su içmenin, sağlığımız için son derece önemli olduğunu biliyoruz. Özellikle antrenman yaptığınız günlerde bu duruma daha fazla önem vermeniz gerekiyor. Böyle günlerde en az 3-3,5 litre su içmeye gayret etmelisiniz. Kilonuzu 30’a bölerek, bireysel olarak gün içerisinde içmeniz gereken su miktarını belirleyebilirsiniz. Yeterli düzeyde su içmemeniz, kas gelişiminize engel olacak bir durum olduğunu bilmelisiniz.

7. Kardiyo Ağırlıklı Çalışmak: Kas geliştimek için kardiyoyu ancak destek bir çalışma olarak görmelisiniz. Solunum sistemi için gerekli olan kardiyo çalışmalarına öncelik vermeniz, kas kütlenizi azaltmaya neden olacaktır. Ağırlık antrenmanlarınızın hemen ardına ekleyerek, maksimum 30 dakikayı geçmeyecek şekilde uygulamanız gerekiyor. Önceliğinizi daima ağırlık antrenmanlarına vermelisiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir