TATLI KRİZİNİ ÖNLEYECEK PÜF NOKTALARI

Birçoğumuzun vazgeçilmezlerinden olan şeker ve şekerli besinler, rahatlatmayı ve mutlu olmayı sağladığından sıklıkla tüketilmek isteniyor. Ancak kan şekerini hızlı bir şekilde yükseltip, düşürdüğü için sağlığımız bakımından oldukça zararlıdır.

Basit karbonhidrat grubunda yer alan şekerin fazla tüketilmesi, damarları ciddi bir şekilde yıpratıyor ve kalp rahatsızlıkları, karaciğer yağlanması, unutkanlık, düşük kan şekeri, kanser riski ve bağışıklık sisteminin zayıflaması gibi pek çok sağlık sorunlarına neden olabiliyor.

Gün içerisinde aniden meydana gelen tatlı krizleri karşısında kontrolsüz bir şekilde davranılması, özellikle bel çevresinde yağlanmalara sebep olabiliyor. Bu durumda sağlık sorunlarının yanı sıra fazla kilolarında artması kaçınılmaz oluyor.

Tatlı Krizinin Nedenleri Nelerdir?

  1. Yeme Alışkanlığı… Düzenli olarak tüketilen şekerli besinler sonrasında beyin bu tür yiyecekleri algılıyor ve hafızaya alıyor. Bir süre sonra kendiliğinden bu yiyeceklerin özlemini çekmeye başlıyor. Bu durum zamanla bir yeme alışkanlığına dönüşüyor ve yemek sonrasında tatlı bir şeyler yeme ihtiyacı duyuyor.
  2. Kan Şekeri Düzensizliği… Glisemik indeksi yüksek besinler, kan şekerinin aniden yükselmesine ve hızlı bir şekilde düşmesine neden oluyor. Bu arada hormonlarda oluşan dalgalanma nedeniyle tatlı bir şeyler yeme hissi doğuyor.
  3. Fizyolojik Kaynaklı Sebepler… Tatlı yeme isteğinizin fizyolojik olabileceği aklınıza gelmemiş olabilir. Ancak karın bölgenizde yağlanmada giderek artış görünüyorsa, metabolizma ile ilgili bir sorun yaşıyor olabileceğinizi de hatırlatalım.
  4. Psikolojik Kaynaklı Sebepler… Şeker içeren besinler serotonin hormonunun yükselmesine neden olduğundan yendiklerinde mutluluk hissi veriyor. Bu durumda psikolojik olarak her canınız sıkkın olduğunda, tatlı bir şey yemek istiyor olabilirsiniz. Bu sorunun önüne geçebilmek için öncelikle sorunun nedenini tespit etmeniz gerekiyor.

Tatlı Krizinin Önüne Geçme Tüyoları;

  • Açlık ve susuzluk kavramlarının farkına varın. Gün içerisinde yemek öncesi ve sonrasında yeterince su içtiğinize emin olmalısınız. Susuzluk hissi, bir şeyler atıştırmaya gereksinim duymanızı sağladığından eliniz şekerli gıdalara gidiyor olabilir.
  • Yoğurt, meyve ve tarçın ile kendinize bir karışım hazırlayabilir ve yemek sonrasında tatlı tüketmek istediğinizde tüketebilirsiniz. Vücudunuza şeker almadan tatlı krizinizi en sağlıklı şekilde atlatabilirsiniz.
  • Tatlı konusunda kendinize koyacağınız kurallar, psikolojik olarak durumu tetikleyecektir. Kısıtladığınız besinleri daha fazla tüketmek istediğinizi daha önceki deneyimlerinizde mutlaka görmüşsünüzdür. Sadece yediklerinizin porsiyonlarına kontrol etmeniz bile yeterli olacaktır.
  • Tükettiğiniz gıdaları uzun süre iyice çiğneyerek tükettiğinizde, tatlı isteğinizi bastırdığınızı görebilirsiniz. Her lokmanın tadını almak için kendinize zaman ayırarak çiğnemeniz gerekiyor.
  • Protein içeriği zengin olan tavuk, yumurta, balık ve süt gibi doğal besinleri tüketerek daha uzun süre tok kalabilirsiniz. Böylelikle kan şekeriniz hemen düşmeyecek ve tatlı yeme isteğiniz azalacaktır.
  • Kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olan kompleks karbonhidratlara öğünlerinizde ağırlık vermeniz gerekiyor. Düşük glisemik indekse sahip gıdalar, aynı zamanda yavaş sindirilmekte olduğundan tercih edilmelidir.
  • Yapılan araştırmalar yemekten sonra dişlerinizi fırçalamanın, abur cubur tüketme isteğinizi yok edeceği sonucuna ulaşmıştır. Tatlı yemeğe isteğinize bu yöntem ile dur demeniz mümkün.
  • Posası bulunan, lifli besinleri tercih etmelisiniz. Lifli besinler midede daha uzun süre kalabildiğinden, zamansız acıkmanızın ve tatlı isteğinizin önüne geçecektir.
  • Yemeklerinize baharat ekleyin. Özellikle kan şekeri için oldukça etkili olan tarçını koyabileceğiniz her besinde değerlendirmelisiniz. Gece yatmadan önce 1 bardak tarçınlı süt içmeniz bile gece boyu kan şekeriniz üzerinde etkili olabiliyor.
  • Düzensiz uyku, stres ve insülin hormonlarının artmasına neden olduğundan tatlı tüketme isteğinizi tetikleyecektir. Vücutta yağ depolanmasını ve kilo alımını da tetiklediğinden, uyku düzeninizi dikkate almanız gerekiyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir