ANTRENMANDAN EN İYİ NASIL VERİM ALINIR?

Antrenmanlarınızda daha fazla çabalamak yerine, nasıl davranmanız gerektiğini bilirseniz çok daha iyi sonuçlar alabilirsiniz. Antrenmanlarınızı verimli hale getirmeniz yalnızca bedeninizin gelişim hızında değil, aynı zamanda kondisyon, performans ve kas güçlendirilmesi bakımından da değişiklik sağlar.

Sağlıklı ve fit bedeni herkes ister ancak bunun için spor yapmak kadar, dikkat etmeniz gereken hususları da bilmeniz gereklidir. Bazı insanlar istedikleri görünüme 5 ayda ulaşırken, bazıları ise 3 ay gibi kısa bir sürede ulaşabiliyor.

Vücudun yapısı ve genetiği de dahil olmak üzere pek çok farklı unsurun da etkilediği gelişimi düşünürsek, tüm bunlar kadar nasıl bir yol izlemeniz gerektiğini de biliyor olmanız gerektiğini atlamamalısınız.

Antrenmanlarınızdan maksimum fayda sağlamak ve daha fazla verim alabilmek için beslenmenizden, uyku düzeninize kadar hayatınızda dikkat etmeniz gereken birçok nokta bulunuyor. Tüm çabalarınızda rağmen istediğiniz sonuca bir türlü ulaşamıyorsanız, kendi programlarınızı hazırlamalı ve yaşamınızı yeniden yapılandırmanız gerekiyor olabilir.

Antrenmanda Maksimum Fayda Sağlama Tüyoları;

  • Çalışmalarınızı düzenli bir şekilde yapmalı, gerektiği kadar dinlenme önem vermelisiniz. Fazla ya da az yapılan dinlenme ve aralar performansınızı etkileyebileceği gibi, antrenmanınızdan alacağınız verimi de düşürmektedir.
  • Antrenman öncesi ısınma egzersizleri yaparken kardiyo çalışmaları yapmak yerine mobilite çalışmaları tercih etmelisiniz. Merdiven ve çember gibi çalışmalar yapabilir, o gün çalıştıracağınız kaslarınızı izole hareketler ile hazırlayabilirsiniz.
  • Antrenman boyunca gerek duymasanız bile 20 dakika aralıklarla su içmeye özen göstermelisiniz. Su, enerji dengenizi sağlamanız için oldukça önemlidir.
  • Çalışmalarınızdaki ağırlık dengesine önem vermelisiniz. En az 6 set ve 14 tekrar yapabileceğiniz ağırlık miktarını seçmelisiniz. Etrafınızdaki insanların ne kadar ağırlık kaldırdıkları sizin için önemli olmamalı. Kendi kapasitenizi bilmeli ve onu esas alarak çalışmaya özen göstermelisiniz.
  • Ağırlık kemeri kullanmak hareketlerinizi kısıtlayabilir. Bu nedenle onu tercih etmek yerine çalışmalarınıza 1, 2 set fazladan ekleyerek daha verimli sonuçlar alabilirsiniz.
  • Antrenman çalışmalarınız sırasında enerjinizin giderek düştüğünü hissediyorsanız, karaciğerinize hızlı bir enerji takviyesi yapmak için protein barındıran enerji içeceklerini tercih edebilirsiniz.
  • Çalışmalarınız boyunca üzerinizde bulunan spor kıyafetlerinizin, performansınızı doğrudan etkilediğini unutmamalısınız. Teri buharlaştırabilen, nefes alarak sizi bunaltmayacak ve içerisindeyken hareketlerinizi kısıtlamayacak şekilde özel olarak tasarlanan erkek tişört ve kadın atlet/bra modellerini tercih edebilirsiniz.
  • Set geçişleriniz arasında zamanınızı oturarak geçirmemelisiniz. Pasif dinlenme yerine set aralarında aktif bir şekilde dinlenmeniz, temponuzu düşürmeyecek ve performansınızı arttıracaktır.
  • Çalışmalarınızda ilk yarım saat birleşik egzersizler yapın. Son 20 dakika ise izole hareketler ile devam etmeniz, daha fazla verim almanızı sağlayacaktır.
  • Daha fazla enerji ve en iyi hormon salımı için kardiyo çalışmalarınızı antrenmanın sonlarına bırakmanız daha yararlı olacaktır. Kardiyo yerine antrenmanlarınızı son zamanlarını karın çalışarak da bitirebilirsiniz.
  • Egzersizlerin en doğru tekniklerini bilmeli ve buna göre uygulamanız gereklidir. Böylece gereksiz çaba sarf etmek yerine, daha kısa zamanda daha fazla verim alabileceksiniz.

Antrenman Performansını Yükseltmek;

  1. Antrenmanlarınızdan daha fazla verim almak istiyorsanız, günlük su tüketiminize dikkat etmeniz gerekiyor. Metabolizmayı hızlandırmayı da sağlayan su içmek, hücrelerin kendini yenileyebilmesi ve onarılması için oldukça yararlıdır. Düzenli su içerek, enerjinizi de hep yüksek tutabileceğinizi hatırlatmak isteriz.
  2. Uyku düzeninize özen göstermeniz, antrenmanlarınız için son derece önemlidir. Bedenin sağlıklı kalması ve işlevlerini düzgün bir şekilde yerine getirebilmesi için vücudunuzun ihtiyaç duyduğu kadar uyumanız gerekiyor. Kaliteli uyku antrenman sırasında performansınız kadar, elde edeceğiniz verimi de etkilemektedir.
  3. Antrenman yapıyorsanız, genel beslenmenizi düzenlemelisiniz. Sporcular için özel hazırlanan diyet programlarını uygulayabilir ya da bir uzmandan yardım alarak kendinize uygun bir beslenme planı oluşturabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir