STRETCHİNG HAKKINDA BİLMENİZ GEREKENLER

Doğru teknikle spor yapmak istiyorsanız, spor öncesinde ısınma ve sonrasında stretching yapmayı atlamamalısınız. Stretching yani esneme; kasların ısınıp egzersize hazır hale gelmesine destek olduğu gibi, spor sonrasında ise kasların gevşeyip, rahatlamasına yardımcı olmaktadır.

Gerilme ve esneme anlamına gelen stretching, yoğun bir ısınma antrenmanından sonra yapılması gereken çalışma olarak da nitelendirilmektedir. Hareket kabiliyetinin geliştirilmesi, eklem sağlığını korumak için uygulanan stretching, daha kıvrak ve çevik olmayı sağlayacak şekilde tasarlanan egzersizler bütünüdür. Performansa katkı sağladığından ise mutlaka yapılması tavsiye edilmektedir.

Verimli bir antrenman yapmak istiyorsanız, stretching yapmaya mutlaka dikkat etmelisiniz. Esneme yapılmadan başlanılan çalışmalar esnasında sakatlama riski bir hayli fazladır. Kaslarınızı aktifleştirmeden, birden yüklenmeniz halinde olası sakatlanmalar ile karşılaşmanız kaçınılmaz olacaktır.

Doğru zaman ve teknik ile yapılan stretching çalışmaları aynı zamanda, antrenmanlarınızdaki verimliliği arttırmak açısından da son derece önemlidir. Üstelik çalışma öncesinde stretching yapmayı alışkanlık haline getirmek, egzersiz süresi boyunca adaptasyonunuzu da artıracak önemli bir husustur.

Stretching Yapmanın Yararları Nelerdir?

  • Bedenin Denge Kazanmasını Sağlar… Vücudumuz belli bir tempoya alışarak, düzenli çalışmalar yaptığında bunu normal bir sistem olarak hafızasına almaktadır. Daha önce zorlanarak yaptığınız çalışmaları, stretching yapmayı alışkanlık haline getirmeniz durumunda çok daha kolay yapabileceğinizi fark edebilirsiniz.
  • Daha Çevik Bir Vücut Yapısı… Stretching yapılarak vücudun artan hareket kabiliyeti, beraberinde daha çevik beden kazanmanızı sağlamaktadır. İster ağırlık antrenmanı yapın, isterseniz düzenli tenis oynayın yapacağınız aktivite her ne olursa olsun; daha verimli sonuçlar almanıza ve daha özgüvenli hareket etmenize destek olacağından bedensel çeviklik kazanılmasına neden olacaktır.
  • Kaslara Esneklik Verir… Özellikle spor öncesinde uygulanan esneme çalışmaları ile kasların esneklik kazanması ile daha verimli çalışmasına yardımcı olur. Vücutta oluşan bu esnekliğin, arterler bağlantılı olduğunu da belirterek, kardiyovasküler hastalık riskini de en aza indirdiğini belirtmek isteriz. Daha uzun süreli ve verimli bir çalışma için seçeceğiniz spor ayakkabının ergonomik, yeni teknolojiler ile tasarlanmış bir model olmasına özen göstermelisiniz.
  • Bedensel Güç ve Kuvvet Kazandırır… Stretching çalışmaları kaslarda oluşan dengesizliği yok eder, bedensel güç ve kuvvet kazanmanıza yardımcı olur. Kasların daha hızlı bir şekilde gelişmesine olanak tanıyan, tempolu çalışmalara zemin hazırlar.
  • Zihinsel Olarak Rahatlama Sağlar… Stretching çalışmalarınız esnasında, yavaş ve sakin hareket etmeye özen göstermelisiniz. Böylece beyniniz ile çalışmaya adapte olacağınızdan, zihinsel meşguliyetlerinizi yok edebileceksiniz.

Stretching Çeşitleri Nelerdir?

Farklı esneme çalışmaları hakkında bilgi edinerek, hangi çalışma öncesinde ne tür bir çalışma tekniği uygulanması gerektiğini bilmeniz oldukça önemlidir. Böylece hem en doğru çalışmayı yapmış olacak, hem de sporunuzu daha verimli hale getirebileceksiniz.

  1. Statik Stretching: Bu teknik ile yapılan esneme çalışmalarının amacı kasların rahatlamasını sağlamaktır. En çok bilinen teknik olan statik yani pasif esneme uygulamaları; biceps, kalf ya da quadlar gibi kasları hedef alan çalışmalardır.
  2. Dinamik Stretching: Bu teknikte esnemenin amacı kasları çalıştırmaya hazırlamaktır. Spor esnasında aktif olarak kullanılacak kasları, çalışma öncesi hazırlamak için uygulanmaktadır. Aslında dinamik esneme, özetle bir ısınma çalışmasıdır da diyebiliriz. Bölgesel ve grup kasları yerine, tüm vücut kaslarına bütün olarak odaklanan çalışmalardır.
  3. Akut Stretching: Antrenman ve egzersiz çalışmalarınızın hemen öncesinde, esneme yapmanız akut esneme olarak tabir edilmektedir. Egzersiz çalışmanıza hazırlanmak için en verimli yolun akut esneme olduğunu belirtelim. Akut statik esneme yapmadan, sadece akut dinamik yapılması gerektiğini de hatırlatalım.
  4. Kronik Stretching: Bir antrenman öncesinde yapılmayan ve daha düzenli bir şekilde uygulanan esneme çalışmalarıdır. Sürekli olarak vücuttaki kasları esnetmek ve hareket kazandırmak için yapılırlar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir