STRES İLE MÜCADELE EDEN BESİN ÖNERİLERİ

Gün içerisindeki yoğun iş temposu, sıkışan trafik, sağlıksız beslenme gibi pek çok faktör stres seviyemizi arttırmaya yetiyor. Bir de uykusuzluk, yorgunluk ve zorlu insanlarla baş etme bunlara eklendiğinde, durum iyice içinden çıkılmaz bir hale geliyor. Kontrol edilemeyen stres zamanla, mide asidinden yüksek tansiyona kadar birçok sağlık sorununu meydana getiriyor.

Hayatımızda önemli bir yeri olan beslenmeyi, bireysel sağlık durumuna göre planlamak mümkündür. Hipertansiyon, diyabet, kolesterol gibi farklı hastalıklara yönelik hazırlanan beslenme planları olduğu gibi yoğun stres ve kaygı içerisinde olanlarda beslenme düzenlerinde birkaç küçük değişiklik yaparak sağlığını koruyabilirler.

Stres ile baş etme noktasında gün içerisinde tüketilen besinlerin, oldukça etkili olduğunu söyleyelim. İçerisinde bulundurduğu değerler ile stresi azaltan ve enerjiyi arttırma özelliği bulunan besinleri bilerek buna göre bir beslenme dikkat ederek, stres seviyenizi düşürebilirsiniz.

Özellikle stresli olduğu zamanlarda beslenmeye yönelen bireyler için sağlıklarını bozmadan, streslerini yok edebilecekleri besinler hakkında bilgi veren beslenme uzmanlarına kulak vermek gerekiyor. Hem fiziksel, hem de mental olarak sağlığınızı koruyabilecek besinleri sizler için araştırdık.

Stres ile Baş Eden Besin Seçenekleri;

  • Kabak Çekirdeği… Vücudun stresli olduğu durumlarda artan kortizol seviyesini düzenleyemeye yardımcı olan kabak çekirdeği, günümüzde pek çok hastalığa sebebiyet veren stresin önüne geçmemizi sağlamaktadır. Ayrıca kabak çekirdeği, stresin belirtilerini azaltmaya destek olan güçlü bir magnezyum kaynağıdır.
  • Kırmızı Biber… Çok bilinmese de kırmızı biber, yüksek oranda C vitamini içermektedir. Stres hormonu olan kortizolun seviyesini düşürmeye de yardımcı olan C vitamini sayesinde kırmızı biberi, stresli olduğunuz dönemlerde düzenli olarak tüketmeniz tavsiye edilen besinler arasında yer alıyor.
  • Yeşil Çay… Duygu durum bozukları üzerinde son derece etkili olduğu bilinen yeşil çay, L-theanine ismi verilen bir amino asidi içerisinde barındırmaktadır. Bu amino asit, stres düzeyini minimuma düşüren serotonin ve dopamin hormonlarının yüksek oranda salgılanmasını sağladığından oldukça etkilidir. Beyinde bulunan stres seviyesi ile bağlantılı olan hormonların seviyesini düşürerek, kaygının azalmasını sağlıyor.
  • Somon… D vitamini yönünden zengin bir yapıya sahip olan somon, sağlığımız ve stresten kurtulmak için düzenli tüketilmesi gereken besinler arasında yer alıyor. Serotonin ve endorfin gibi iyi hissetmenizi sağlayan hormonların artmasına yardımcı olan somon, aynı zamanda zengin bir omega-3 yağ asitleri deposudur. Somon balığının yararlarından maksimum düzeyde yararlanabilmek için pişirme şekline dikkat etmeniz gerektiğini de hatırlatalım. Izgara, haşlama ya da fırınlama gibi sağlıklı pişirme tekniklerini tercih etmelisiniz.
  • Bitter Çikolata… Beyindeki nörotransmitterlerin artmasına yardımcı olan serotonin ve endorfin hormonlarının salgılanmasına neden olan bitter çikolata, yüksek oranda kakao da içerdiğinden son derece sağlıklıdır. Vücudunuzda stres ve kaygının etkilerini en aza indirmek istiyorsanız, düzenli ve kontrollü bir şekilde bitter çikolata tüketmeye özen göstermelisiniz.
  • Yumurta… Kahvaltıların vazgeçilmezi olan yumurta, yüksek oranda protein içerdiğinden en sık tüketilen sağlıklı bir besindir. Serotonin hormonunu arttıran yumurta, triptofanın adı verilen amino asidin kaynağıdır. Stres düzeyini azaltmaya yardımcı olan yumurta; çinko, selenyum, D vitamini, magnezyum bakımından da oldukça zengin bir besindir.
  • Yaban Mersini… Serbest radikaller ile savaşma özelliği bulunan yaban mersini, stresle mücadele eden kimyasallardan olan dopaminin üretilmesine yardımcı olmaktadır. Tek başına ya da yoğurt gibi farklı besinler ile karıştırarak tüketebileceğiniz yaban mersinini, özellikle stres ve kaygılı olduğunuz dönemlerde, düzenli bir şekilde tüketmenizi tavsiye ediyoruz. Ayrıca yaban mersini kan şekerinden, idrar yollarına kadar etki edebilen sağlıklı bir besindir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir