SPOR SALONUNDA; SERBEST AĞIRLIK MI,MAKİNE Mİ?

Spor salonunda çalışanlardansanız, en iyi kas yapmanızı sağlayacak yöntemin serbest ağırlık çalışmak mı yoksa makine ile çalışmak mı olduğunu merak ediyor olmalısınız. Yapacağınız çalışmalarda kullanılacak ekipmanlara ya da antrenmanlarınızdaki esas amacınıza göre cevabın değişeceğini belirtelim.

Vücut gelişimi için yapacağınız antrenmanlarda; serbest ağırlık kullanabilir, makine ile çalışabilir ya da kendi vücut ağırlığınızı kullanarak çalışabilirsiniz. Ancak bu 3 yöntem arasında seçim yaparken, antrenman amacınıza en uygun olan seçeneği tercih etmeniz gerektiğini bilmelisiniz.

Ayrıca uygulayacağınız antrenman programında yer alan egzersiz hareketlerini de değerlendirmeye almanız gerektiğini belirtelim. Yapacağınız egzersizdeki deneyim durumunuzu, çalışma tercihlerinizi, genetik yapınızı ve hedeflerinizi de göz önünde bulundurmanız yararınıza olacaktır.

Antrenman programınızı spor salonunda değil de, evinizde uygulayacaksanız geriye iki seçenek kalıyor. Kendi vücut ağırlığınız ile çalışma yapabilir ya da kolayca temin edebileceğiniz vücut geliştirme ürünleri ile sporunuzu yapabilirsiniz.

Vücut Geliştirmede Etkili Çalışma Teknikleri;

  • Makine ile Çalışma Tekniği… Özellikle yeni başlayanların tercih ettiği bu yöntemde ağırlığın yükünü makine ile paylaşarak çalışma yapılır. Örneğin; kaldıracağınız ağırlığı bir noktadan, diğer bir noktaya taşımada, ağırlığı tutan makine olacaktır.

Sabit bir hızda yapılan çalışmalar için ideal bir yöntem olduğunu söylemekte yarar var. Machine press, leg extension, leg curl, leg press gibi çalışmaları makine ile yapmalısınız. Hareketi makine stabilize ettiğinden, daha fazla yük taşımanızın önüne geçmiş olacaksınız.

Öğrenilmesi son derece kolay olan makine egzersizlerinin, aynı zamanda uygulanmasının da kolay olduğunu belirtelim. Ağırlık makinede olduğundan ayrıca güvenli bir çalışma ortamı sağlamaktadır. Hedef kaslarınıza ağırlık verebileceğiniz bu çalışma yönteminde de sakatlanmalar olabileceğinden, dikkatli çalışmanız gerektiğini hatırlatalım.

Fonksiyonel olmayan makine yöntemi ile çalışacaksanız avantajları olduğu kadar, dezavantajları olduğunu da bilmelisiniz. Doğal olmayan bir hareket sistemi olduğundan, herkes rahatlıkla çalışmaya yapamayabiliyor. Fiyat olarak da bir hayli yüksek olan bu makineler, ev ortamı içinde uygun değildir. Geniş yer kapladıkları ve pratik aletler olmadıklarından, genelde spor salonlarında bulundurulması tercih edilir.

  • Serbest Ağırlık ile Çalışma Tekniği… Serbest ağırlık denildiğinde akla ilk gelenler arasında dumbell, barbell ve diğer vücut geliştirme ekipmanları oluyor. Bu çalışma tekniğinde bir noktadan, diğer bir noktaya ağırlıklarınızı taşımanıza olanak vermektedir. Makinede olduğu gibi kısıtlı bir alanda çalışmak zorunda kalmazsınız.

Ek kaslarınızı da kullanmanıza yardımcı olan serbest ağırlık ile çalışma tekniğinde, vücut hareketleriniz tamamen doğal yapıdadır. Çalışmanızı bozmamak için vücudunuzda tehlike yaratacak pozisyonlar içerisine girmezsiniz. Makine çalışmalarının aksine son derece fonksiyonel bir uygulama çıkartmanızı sağlar. Ayrıca ev ortamı için uygun, pratik, yer kaplamayan ve kolay temin edilebilir olduklarından sorun yaşamazsınız.

Serbest ağırlık yönteminin de elbette eksi yönleri bulunuyor. Daha rahat bir çalışma şekli sunduğundan, daha fazla sakatlanma riski vardır. Kendinize göre çalışma imkanı bulunduğundan dolayı, doğru tekniği öğrenmeniz daha zor olabilir. Makine de ise yapacağınız çalışmanın dışında hareket durumunuz bulunmadığından, en ideal şekilde teknikleri öğrenebilirsiniz.

  • Vücut Ağırlığı ile Çalışma Tekniği… Bu teknikte çalıştığınız ağırlık, kendi bedeninizdir. Direncin vücut ağırlığınız tarafından sağlandığı yöntemdir. Şınav, barfiks ve dips gibi çalışmalarda kendi beden ağırlığınızı kullanarak çalışma yaparsınız. Bu teknik ile çalışmak, vücudunuzun tamamen doğal hareket etmesini sağlamaktadır.

Sabitlikten uzak olduğunuz için doğal vücut hareketleri ile çalıştığınız için kolay kolay sakatlanma yaşamazsınız. Bu teknikte çalışma yaparken en önemli nokta, vücut dengenizi sağlamanızdır. Bedeninizi belirli bir dengede tutmaya çalışırken, stabilize edici kaslarında çalışmasına neden olursunuz. Fonksiyonel bir çalışma sunduğundan, günlük yaşamda kullandığınız hareketlere benzer egzersizler uygulayabilirsiniz.

Ancak kendi vücut ağırlığınız ile çalışmanın kolay olmadığı durumları özetlemek gerekirse; yeni başlayanlar ve kilosu fazla bireylerin zorlanacağını belirtmek isteriz. Daha önce spor geçmişi olan ve belirli bir kuvvet ile kas kütlesine sahip olan bireylerin uygulaması gereken bir teknik olduğunu söyleyebiliriz. Bir diğer olumsuz yönü ise kaldıracağınız ağırlık bedeniniz olduğundan, fazla geldi diye çalıştığınız yükü azaltamamanızdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir