SPOR NEDENİYLE OLUŞAN BAŞ AĞRILARI

Spor sırasında ya da sonrasında oluşan baş ağrıları, genel olarak primer(birincil) ismi verilen ve önemli bir risk taşımayan ağrılardır. Sekonder ya da ikincil olarak isimlendirilen daha şiddetli baş ağrıları ise medikal sorun teşkil eden ağrılar olabilir.

Daha önce spor yaparken bu gibi baş ağrıları yaşamadıysanız, gelen ani ve şiddetli ağrı sizi korkutmamalı. Ancak şiddetli ve ani gelen ağrıya boyun kasılması, bilincin azalması, görüş mesafesinin düşmesi gibi semptomlar da eşlik etmeye başladı ise tibbi bir yardım almanızda yarar vardır.

En şık ve rahat koşu ayakkabınızı giydiniz ve hazırlandıktan sonra koşuya başladığınızda dayanılmaz bir ağrı hissedebilirsiniz. Spor sırasında vücudun ekstra efor sarf etmeye başladığını unutmamalısınız. Bu gibi ağrı yaşadığınız durumlarda, antrenmanınızı yarıda kesmekten çekinmemelisiniz.

Spor Sırasında Neden Baş Ağrısı Yaşanır?

Antrenmana başladığınızda, karın içi basınç zorlanmaya ve efora göre artmaktadır. Boyun bölgesinde yer alan atardamarlara daha yoğun kan gitmeye başlamaktadır. Bu durum kafatasının içinde baskı oluşmasına neden olur. Artan baskı ile başınızın ağrımaya başladığını hissedersiniz.

Spor sırasında vücuttaki adrenalinin yükselmesi üzerine, farklı kimyasal salgılar ortaya çıkar. Oluşan bu salgılar ise kalp atışlarının hızını artmasına neden olur. Dolayısıyla nefes alışverişleriniz sıklaşmaya başlayacaktır. Vücutta spor esnasında meydana gelen bu değişimler de baş ağrısının nedenleri arasındadır.

Spor esnasında ya da sonrasında oluşan bu baş ağrısı, genellikle zonklama şeklindedir. Başın tek tarafında oluşabileceği gibi, tamamen başı da kaplayabilir. Bazen spor esnasında, bazen de spor sonrasında meydana gelebilir. Yapılan çalışmalara göre ağırlık antrenmanlarında ve kardiyo çalışmalarında baş ağrıları sıklıkla görülmektedir.

Antrenmanlarınızı gerçekleştirdiğiniz ortamdan dolayı da baş ağrıları yaşanabilir. Spor salonunda ortamın gereğinden fazla sıcaklıkta olması ve sizin yoğun antrenman yapmanız, baş ağrısına neden olabilmektedir.

Aynı zamanda en sık baş ağrısı nedenleri arasında, yeterli düzeyde su tüketilmemesi ile vücudun susuz kalması da bulunuyor. Bu nedenle gerek gün içerisinde, gerekse spor sırasında yeterli miktarda su içtiğinizden emin olmalısınız.

Migren, kan şekeri düşmesi, uykusuzluk ya da yorgunluk gibi sebeplerden kaynaklı olarak da baş ağrısı yaşanabilir. Tüm bu faktörlerden birine sahipseniz, yapacağınız tempolu bir çalışma baş ağrısı oluşumunu tetikleyecektir.

Spor nedeniyle oluşan baş ağrıları, genel olarak zararsız ağrılardır diyebiliriz. Normal şartlarda antrenmandan sonra maksimum 6 saat içerisinde ağrıların son bulmuş olması gerekir. Bazı ağrılar ise şiddet ve sebebine bağlı olarak 48 saate kadar devam edebilmektedir.

Spordan Kaynaklı Baş Ağrıları Nasıl Önlenir?

  1. Antrenmanda oluşan baş ağrılarının bir kısmı, migren rahatsızlığına bağlı olarak gelişir. Migren hastalığınız varsa antrenmandan önce gerekli önlemleri alarak baş ağrılarının önüne geçilebilir.
  2. Spor yapacağınız ortamı ve ısı seviyesini, spor öncesinde dikkate almalısınız. Aşırı sıcak havalarda, nemli ortamlarda, rakımı yüksek yerlerde ya da havasız kalmış bir fitness salonunda antrenman yapmamalısınız.
  3. Isınma ve soğuma egzersizlerini es geçmemelisiniz. Antrenman öncesi ve sonrasında yapacağınız bu çalışmalar, vücut ısınızı dengeleyeceğinden baş ağrısı oluşumunu engellemektedir.
  4. Uykusuz kalmamaya çalışmalısınız. Gece 7,5 saatten az uyuduysanız, ertesi gün antrenman yapmamalısınız. Böylece yorgun hissetmeyecek ve kaslarınıza onarılması için yeterli zamanı tanımış olacaksınız.
  5. İçerisinde kafein ve alkol içeren içecekler yerine bol bol su içmeye özen göstermelisiniz. Bol miktarda su içmeniz ise spor sırasında yaşayacağınız baş ağrılarını önleyecektir.
  6. Beslenme düzeninize özen göstermelisiniz. Yapacağınız antrenmandan yeterli düzeyde verim almak ve baş ağrısının önüne geçmek istiyorsanız, sağlıklı ve dengeli beslenmeye özen göstermelisiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir