SAĞLIKLI KİLO ALIMI HAKKINDA HER ŞEY

Kilo almanın, kilo vermeye göre çok daha zor bir süreç olduğunu vurgulayarak başlayalım. Genellikle erkeklerde görülen bu sorunun temeline ulaşabilmek için mutlaka bir doktora danışmak gerekiyor. Kilo almama sorunu yaşamanız, büyük oranda metabolizma kaynaklı olacaktır.

Kilo almaya çalışırken, börek ve poğaça gibi sağlıksız gıdaları tercih etmemeli ve sağlıklı bir şekilde kilo almaya özen göstermeniz gerekiyor. Spordan önce ve yatmadan önce tüketmeniz gereken gıdaları belirlemeli ve hazırladığınız beslenme programına uygun davranmalısınız.

Kaslara hacim kazandırmak ve kilo alabilmek için sağlıklı bir şekilde kilo alabileceğiniz besinleri bilmeli, abur cubur gibi sağlıksız besinleri tercih etmemelisiniz. Kilo alamama sorunu; günlük harcanan kalori miktarının, alınandan daha fazla olması ile meydana geliyor. Yani zayıflamak isteyen bireylerin aksine bir yol izlemeniz gerekiyor.

Kilo Almak için Neler Yapılmalı?

  1. Dengeli ve düzenli bir beslenme planı oluşturmalı, günün ilk öğünü olan kahvaltıyı kesinlikle atlamamalısınız,
  2. Kahvaltılarınızda mutlaka C vitaminine takviye olması amacıyla portakal veya nar suyu tüketmeye özen göstermelisiniz,
  3. Yaş ve cinsiyetiniz doğrultusunda günlük almanız gereken kalori miktarının ortalama olarak 500 kalori kadar üstüne çıkmaya çalışmalısınız,
  4. Ara öğünlerinizi atlamadan, sağlıklı yağlar içeren avokado gibi besinleri tüketmeye özen göstermelisiniz.
  5. Akşam yemeklerinizden sonra, yatmadan 2 saat kadar önce yulaf, süt ve meyve karışımını tüketebilirsiniz,
  6. Miktar olarak midenizde az yer tutacak ancak kalorisi yüksek besinler tüketmeye özen göstermelisiniz,
  7. Suyun tok tutma özelliği bulunduğundan yemek öncesi ya da yemek esnasında su tüketmemelisiniz
  8. Hafif kas egzersizleri ile düzenli spor yapmaya devam etmelisiniz. Böyle kas hacminizi geliştirebilirsiniz.
  9. İştah açma özelliği ile bilenen baharatları tüketerek, daha fazla kalori almaya çalışmalısınız,
  10. Kilo almaya çalıştığınız bu dönemde tartılmaktan çekinmeyin ve motivasyonunuzu düşürmemeye çalışın.

Kilo Almanızı Sağlayacak Besin Önerileri;

  • Kuru Yemişler: İçerisinde bulundurduğu protein ve yağ asitleri nedeniyle fazla tüketilmesi durumundan kuru yemişler kilo aldırmaya yardımcı olmaktadırlar.
  • Hayvansal Yağlar: Katı ve hayvansal yağlar kilo almaya yardımcı olurlar. Bu nedenle kilo vermek isteyenlerin yememesi gereken gıdalar arasındadır. Ancak hayvansal yağlarda yüksek oranda kolestrol bulunması nedeniyle dikkatli tüketilmelidir.
  • Fıstık Ezmesi: 1 yemek kaşığı fıstık ezmesi 100 kalori içermektedir. Protein ve yağ içeriğine sahip olan fıstık ezmesi, çok tüketildiğinde kilo almanıza neden olacak besinler arasında yer alır.
  • Peynir: Fazla tüketilmesi durumunda kilo almanıza neden olacak peynir, yüksek yağ oranına sahip olması nedeniyle böyle bir sonuç oluşur.
  • Tahin: 100 gramında 595 kalori barındıran tahin, oldukça fazla kaloriye sahiptir. Kilo almak isteyen bireylere özellikle tavsiye edilen besinler arasında yer almaktadır.
  • Bitter Çikolata: Zengin içeriği, antioksidan barındıran yapısı ile kilo alımına destek olmaktadır.
  • Sıvı Kaloriler: Kilo almak isteyenler yüksek kalorili besinler tüketmelidir. En yüksek kalori içeriğine sıvılarla ulaşabilirsiniz.
  • Yumurta: Yumurta protein değeri yüksek bir besindir. Yumurta fazla tüketildiğinde, kilo aldırabiliyor.
  • Balık Yağı: İçerisinde bulundurduğu omega yağ asitleri ile kilo yardımcı olan önemli besinler arasında bulunur.
  • Susam: Yüksek yağ oranına sahip olan susam ve susam yağını sıklıkla tüketmek fazla kilo alımına yardımcı olacaktır.
  • Ceviz: Yüksek olan kalori miktarı nedeniyle ceviz tüketimini çoğaltırsanız, kilo aldığınızı görebilirsiniz. Barındığı yağ oranı da kilo almanıza sebep olmaktadır.
  • Üzüm Suyu: Yüksek oranda şeker içeriğine sahip olduğundan gece saatlerinde tüketmeniz, yüksek kalorili içeriği sayesinde kilo aldırmaya neden olacak yapıdadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir