SAĞLIKLI BESLENME ALIŞKANLIĞI EDİNME

SAĞLIKLI BESLENME ALIŞKANLIĞI EDİNME

Sağlıklı Beslenme; vücudun sağlığı ve düzenli olarak çalışmaya devam edebilmesi için gerek duyduğu enerjiyi sağlamak için doğru besin maddelerinin, doğru miktarda tüketilmesidir. Vücudumuzun yenilenmesi, büyümesi ve düzgün çalışabilmesinin beraberinde sağlık sorunlarının oluşmasının da önüne geçebilmek için beslenme düzeni çok önemlidir.

Sağlıklı beslenme alışkanlığı edinebilmek çok büyük önem taşır. Eğer bunu bir yaşam tarzı haline getirip benimsemezseniz, kısa bir süre sonra beslenmenize dikkat etmeye çalışmak size bir külfet haline gelecektir.

Sağlıklı Beslenme Alışkanlığı Edinme

Sağlıklı Beslenme Alışkanlığı Nasıl Edinilir?

Sağlık beslenmeye karar verdiyseniz öncelikle beslenmede yapılan yanlışları bilmelisiniz. Gün içerisinde tükettiğiniz gıdaları bir yere yazarsanız, nerede hata yaptığınızı daha kolay tespit edebilirsiniz. Sağlıklı beslenme denildiğinde aklınıza sadece tükettiğiniz gıdalar gelmemeli. Yediğiniz besinler kadar, öğün düzeninizin ve içtiğiniz su miktarının da sağlıklı beslenme koşulları içerisinde yer aldığını öğrenmelisiniz.

Ayrıca sağlıklı pişirme yöntemlerini, doğru alışveriş şeklini, sindirim sisteminin nasıl işlediğini de bilmeniz yararınıza olacaktır. Sağlıklı bir yaşam istiyorsanız; sağlıklı beslenmek kadar düzenli egzersiz programı uygulamanız gerektiği de bir gerçek… Uykunuzdan, beslenmenize kadar pek çok şey yaşam kalitenizi etkilediğinden bir bütünün parçaları olduğunu unutmamalısınız.

Sağlıklı Beslenme Seçenekleri

Beslenme Hakkında Bilmeniz Gerekenler;

  • Lifli Gıdalar Tercih Edin: Lifli gıdalar tüketmeniz sindiriminizi kolaylaştıracağı gibi tokluk hissi verecektir. Doyma hissini veren, artık doyduğunuzun sinyallerini almanıza neden olan lifli gıdalara örnek olarak portakal, elma, şeftali, üzüm ve sebzeleri verebiliriz. Ayrıca sindirim sistemini çalıştıran gıdalar olduklarından, gereksiz şişkinlikleri önlemiş olacaksınız.
  • Az ve Sık Yemek Yiyin: Bir oturuşta koca bir porsiyon yemek yerine, az ve sık yemek yemelisiniz. Bu şekilde hem midenizi zorlamayacak, hem de sık sık besin tükettiğiniz için metabolizmanız sürekli çalışır durumda olacak.
  • Küçük Porsiyonlar Kullanın: Büyük tabaklar kullanmak, tabağınızın tamamını bitirmeden psikolojik olarak doyduğunuzu hissettirmeyecektir. Küçük porsiyonlar tercih etmeniz de kolay tokluk hissi sağlayacaktır.
  • Sofrayı Donatmayın: Mutfakta ne var, ne yok bulduysanız hepsini masaya yığmayın. Açken doymayacağınızı düşünmeniz çok normal. Bu nedenle yemeklerinizi mutfaktan tek tek servis edin.
  • Çorba ile Başlayın: Ana yemek öncesinde çorba ile bir başlangıç yaparsanız, midenizin bir kısmını dolmuş olacaksınız. Kalorisi oldukça düşük ve su oranı yüksek olan çorbalar ile yemeğe başlamak, daha fazla yeme isteğinizin de önüne geçecektir.
  • Ruh Halinizi Önemseyin: Mutluluk hormonu olarak da adlandırılan Serotonin, beyine mideniz dolmadan dolmuş hissini verir. Yani mutluysanız beyinde serotonin aktif halde bulunacağından daha az yemenizi sağlar. Serotonin salgılanmasına sağlayan gıdalar tüketmeye çalışırsanız, ruh halinizi de yakından etkileyecektir.
  • Midenize Kulak Verin: Yemek yemeden önce gerçekten acıkıp acıkmadığınızı sorgulayın. Gözünüzün önünde gereksiz abur cuburların durmasına izin vermeyin. Vücudunuzu dinleyin ve gerçekten ihtiyaç duyduğunuzda gıda tüketin.
  • Uzun Süre Aç Kalmayın: Uzun süreli açlıklar kan şekerini de etkilediğinden iştahınızı tetikleyecektir. Glisemik indeksi düşük gıdalar ile oluşturacağınız ara öğünler, beslenmeniz için oldukça büyük bir öneme sahiptir.
Sağlıklı Beslenme Alışkanlığının Faydaları

Sağlıklı Beslenme Alışkanlığının Faydaları

  1. Sağlıklı Beslenen bireylerde kilo fazlası sorunu yaşanmaz. İdeal bir vücut yapısına sahip olurlar.
  2. Vücudunuz gerekli tüm besinleri, ihtiyacı olduğu kadar alabildiği için bağışıklık sisteminiz güçlenir. Kuvvetli bağışıklık sistemi sayesinde kolay kolay hasta olmazsınız, vücut direnciniz artar.
  3. Düzenli ve sağlıklı beslenme; alınan vitamin ve mineraller ile cildi güzelleştirir, yaşlanmayı geciktirir. Dolayısıyla yaşıtlarınıza göre daha genç görünmek istiyorsanız, sağlıklı beslenmeyi bir yaşam biçimi haline getirmelisiniz.
  4. Beslenme beyin gelişiminde de etkili olduğundan özellikle çocuk yaşlarda büyük önem arz eder. Ayrıca sağlıklı beslenen bireylerde konsantrasyon sorunu da yaşanmaz.
  5. Doğru beslenme şekli; hem bedensel, hem de zihinsel gelişimi arttırır.

Sağlıklı Beslenme Alışkanlığı edindiğinizde, kendinizde fark ettiğiniz değişikliklere inanamayacaksınız. Daha dinç, enerjik ve sağlıklı hissetmenin yanı sıra sağlık sorunlarından hızla ulaştığınızı da fark edeceksiniz. Sağlıklı yaşam tarzınızı egzersiz ile desteklemeniz ise en doğrusu olacaktır.

Yaşınız, cinsiyetiniz, yaşam tarzınız, önceki alışkanlıklarınız ne olursa olsun, daha kaliteli bir yaşam için herkesi Sağlıklı Beslenme Alışkanlığı Edinmeye davet ediyoruz…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir