SABAH SPOR ALIŞKANLIĞI EDİNMENİN FAYDALARI

Sabah Sporu Alışkanlığı

Sabah erken saatte kalkıp, spor yapma fikrini çok cazip bulmuyor olabilirsiniz. Ancak bu zorluğun alışkanlıklarımız doğrultusunda şekillenebileceğini hatırlatmak isteriz. Her gün olmasa bile haftanın 3 günü, sabah sporu için 45 dakika ayırmanız sonrasındaki değişiklikleri hemen fark edeceksiniz.

Kendinizi daha dinç ve enerjik hissettirecek olan sabah sporu, ilk birkaç deneme sonrasında alışkanlık haline gelecektir. Tek yapmanız gerekenin, kendinizi ikna etmek olduğunu bilmelisiniz. Günlük bir rutine dönüşecek sabah sporunun, zorlayıcı seviyede olmaması da sağlığınız açısından oldukça önemlidir.

Sabah Sporu Alışkanlığı Edinmenin Faydaları

Sabah Sporu Yaparken Bilmeniz Gerekenler;

  1. Her spor öncesi yapılması gerektiği gibi, sabah spora başlamadan önce ısınma hareketleri yapmanız gerekir. Kasların esnekliğini arttırmak ve vücudunuzu spora hazırlamanın beraberinde ısınma egzersizleri yaparak, olası sakatlanmalarında önüne geçmiş olacaksınız.
  2. Kalp sağlığınız için, sabah saatlerinde yapacağınız spor çalışmaları sizi maksimum seviyede zorlayan, kalp ritminizi bozacak derecede ağır egzersizler içermemelidir. Parkta koşu ya da yürüyüş yapacaksanız bile temponuzun idealin üzerine çıkmadığına emin olmalısınız.
  3. Sabah sporunuzun ardından mutlaka kahvaltı etmelisiniz. Gece boyunca kendini yenileyen vücudunuzun harcadığı enerjiyi yerine koymalısınız. Yapacağınız protein ağırlıklı bir kahvaltı; hem uzun süre açlık hissetmemenizi sağlayacak, hem de kasların onarımına destek olacaktır.
  4. Uyandıktan sonra 15 dakika içerisinde spor başlamalısınız. Aksi takdirde insülin direnciniz düşeceği için açlık hissedebilir ve spor yapmaktan vazgeçebilirsiniz. Güne bu şekilde başlarsanız kısa sürede sıkılacak ve sabah sporu fikrinden hızla uzaklaşmanız kaçınılmaz olacaktır.
  5. Kendinizi motive edebilme adına, değişen bir egzersiz programı hazırlamalısınız. Her gün aynı egzersizleri yapmaktan ya da sabah herkes uyurken fitness salonuna gitmek sizi demoralize edebilir. Salon yerine açık havayı tercih edebilir, günlük çalışma planınızda farklılıklar yapabilirsiniz.
  6. Sabah uyandığınız su içmek, metabolizmanızı hızlandıracağı gibi, sabah sporu esnasında da su içmeye özen göstermelisiniz. Bu sayede spor sonrasında oluşabilecek, kas kramplarını da engellemiş olursunuz.
Sabah Sporu Yaparken Bilmeniz Gerekenler

Sabah Sporu Yapmanın Yararları Nelerdir?

  • Stresi Azaltır… Spor yapmak, mutluluk hormonu olarak bilinen serotonin ve endorfin hormonlarının salgılanmasına neden oluyor. Böylece sabah sporunuzu yaptıktan sonra kendinizi mutlu hissediyor olacağınızdan, güne stressiz ve yüksek motivasyon ile başlayacaksınız.
  • Kolay Kilo Kaybı… Sabah spor yaparsanız, metabolizma hızınız yükselecek ve gün boyunca idealin altına inmeyecektir. Hızlanan metabolizma yağ yakımınız da artacak, kilo sorunu yaşıyorsanız kısa süre içerisinde kilo kaybetmenizi sağlayacaktır.
  • Uyku Düzeni Sağlar… Yapılan araştırmalar gösteriyor ki; sabah sporu yapan bireyler, gece daha rahat ve kaliteli uyuyabiliyor. Sabah erken saatte kalkarak spor yapmanız gerektiğini bilmek de işin psikolojik yanı olsa gerek…
  • Kanserden Korur… Sabah sporu yapmak, sindirim sitemini de düzenli çalıştırmaktadır. Üstelik kansere neden olan zararlı kanserojen maddelerin bağırsakta barındırmadan, dışarı attığı da uzmanlar tarafından onaylanmış bir bilgidir.
  • Alışkanlık Haline Geliyor… Sabah temiz bir zihin ile yapıldığından sabah sporunu beynimiz, bir rutin haline getiriyor. Sabah uyandığınızda zihinsel bir öncelik tanımlandığından, spor yapmanız gerektiğini hatırlayacak ve kolayca alışkanlık haline getirebileceksiniz.
  • Alzheimer İhtimalini Azaltıyor… Sabah sporu sırasında, kan dolaşımı artıyor. Ayrıca beyine fazla oksijen gitmesini sağladığından düzenli sabah sporu yapanların, ileriki yaşlarda unutkanlık ve Alzheimer riskini en aza düşürüyor.
  • Zaman Yönetimi Sağlar… Sağlığımız için bir zorunluluk olan sporumuzu, sabah erken saatlerde yapmamız önemli ölçüde zaman tasarrufu sağlıyor. Gün içerisinde yapacağınız işleri planlarken, ayrıca spor için zaman ayırmanıza gerek kalmıyor. Yoğun bir günün ardından, akşam yemeği sonrası spor yapmak yerine, dinlenmeye vakit bulabiliyorsunuz.
Sabah Sporu Yapmanın Yararları

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir