PROTEİNİ, KİNOA’DAN DA ALABİLİRSİN…

Son dönemlerde beslenme konusunda insanların daha da bilinçlenmesi ile sağlıklı beslenme konusunda yeni keşifler yapılmaya başlandı. Besinlerin değerleri dikkate alınırken, yeni pişirme teknikleri de uygulanıyor.

Avrupa’nın, son zamanlarda bitkisel protein kaynaklarına yöneldiğini görüyoruz. İlk sırayı ise kinoa alıyor. Kinoa, ülkemizde son birkaç yıldır biliniyor diyebiliriz. Ancak kinoanın yararları ve içerdiği değerler hakkında halen çok fazla bilgiye sahip değiliz.

Kinoa, en kuvvetli bitkisel protein kaynakları arasında bulunuyor. Kalsiyum minerali de içeriyor olması, kinoaya ayrı bir değer katıyor. Ayrıca içerisinde barındırdığı amino asitler ile sağlığımız için oldukça yararlı olduğunu da belirtelim.

Bolivya, Peru, Ekvator ve Kolombiya’nın And Dağları’nda yetiştirilen kinoanın tarihi ise 7000 yıl öncesine kadar uzanıyor. Kilo vermek isteyen ve düzenli spor yapanlar başta olmak üzere herkesin kullanmasını gerektiğini belirten uzmanlar, faydalarını ise saymakla bitiremiyor.

Kinoa Tüketmenin Sağlığa Yararları

  • Hipertansiyona İyi Gelir… Kinoa tüketmeyi bir alışkanlık haline getirmeniz durumunda; yüksek tansiyondan, regl ağrılarına kadar birçok sağlık sorununa iyi geldiğini söyleyebiliriz. Önemli bir magnezyum kaynağı olan kinoanın, pişmiş 100 gramının içerisinde 65 gram magnezyum barındırmaktadır.
  • Gıda İntoleransında Ana Besindir… Tüm tahıllarda neredeyse bulunan glüten, maya yerine kullanılan bir proteindir. Mayaya karşı duyarlı olan bireylerin hazım sorunu yaşamasına neden olabiliyor. Çölyak gibi bazı rahatsızlıklar, glütene karşı duyarlıdır. İçerisinde glüten bulunmaya kinoa, glüten hassasiyeti olanlar için değerli bir protein ve karbonhidrat deposudur.
  • Kilo Vermeye Yardımcıdır… Beslenme kontrolü yapan ve zayıflamak isteyenlerin kullanması tavsiye edilen kinoa, mucizevi bir şekilde kilo vermeye destek oluyor. Yüksek lif yapısına sahip olan kinoa, uzun süre tok tutabildiği için gereksiz kalori alımını engelliyor. Metabolizmayı hızlandırmayı da sağlayan kinoa, B vitamini de içermektedir.
  • Cildi Korur ve Gençleştirir… Tam bir antioksidan kaynağı olan kinoa; farklı enzimler, E vitamini, A vitamini, B6 vitamini içermesi nedeniyle cildi korumaya yardımcı olur. Yaşlanma karşıtı diyebileceğimiz kinoa, aynı zamanda içerdiği kuersetin ile alerjilere karşı bir kalkan oluşturmaktadır.
  • Sağlıklı Bir Protein Kaynağıdır… Hayvansal proteinlerin aksine oldukça sağlıklı bir protein kaynağı olan kinoa, içerisinde yüksek oranda demirde barındırdığından mutlaka düzenli olarak tüketilmesi gerekenler arasındadır. Demir içeriği ile kansızlığa karşı faydalı olurken, hücrelere oksijen taşınmasında da yardımcı olmaktadır.
  • Menopoz Döneminde Faydalıdır… Kemiklerin inceldiği, kas yoğunluğunun azalmaya başladığı menopoz döneminde, kinoa tüketmek sağlığımızı olumlu yönden etkileyecektir. Bu dönemde en çok ihtiyaç duyulan protein desteğini alabileceğiniz, bitkisel bir kaynak olduğundan düzenli olarak kullanılması tavsiye edilmektedir.
  • Diyabetin Etkilerini Azaltır… Lif bakımından zengin olan kinoa, glisemik indeksi düşük bir besin olduğundan, diyabet hastaları içim son derece sağlıklıdır. Üstelik kolestrol de içermediği için rahatlıkla kullanılabileceksiniz.

Kinoa Çeşitleri ve Kullanımı;

Kinoa, kendi içerisinde 3 ayrı grubu ayrılıyor. Beyaz, Siyah ve Kırmızı olarak sınıflandırılan kinoa, farklı tat ve özellikleri ile dikkat çekiyor. Satışa sunulan bu 3 renkli kinoa çeşitlerinden, kendinize en uygun olan tadı keşfedebilir ve düzenli olarak tüketmeyi alışkanlık haline getirebilirsiniz.

  1. Kırmızı Kinoa: Salata tariflerinizde değerlendirebileceğiniz kırmızı kinoa, pişirme ve haşlama sonrasında dahi şeklini korur ve tohum halinde kalır.
  2. Beyaz Kinoa: Kısır, dolma içi, pilav çeşitleri için uygun olan beyaz kinoanın, kabukları biraz acımtırak bir yapıya sahip olmasından dolayı öncesinde elinizde ovuşturmalı ve bol su ile çalkalandıktan sonra tüketilmelidir.
  3. Siyah Kinoa: İşlem gördükten sonra da kırmızı kinoa gibi diri şekilde kalmaya devam eden siyah kinoa, çeşitler içerisinden en yoğun aromaya sahip olan kinoa türüdür. Pirinç ve bulgur yerine yemeklerde, salatalarda, çorbalarda kullanılabilmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir