POWERLİFTİNG NEDİR? YARARLARI NELERDİR?

Powerlifting, kuvvete dayanan bir spordur. Bench press, deadlift, squatta gibi egzersizlerde maksimum seviyede ağırlık kaldırılmaya çalışılan bir güç sporudur. Temel bilgileri oldukça basit olan powerlifting, tek bir çalışmada ve tek seferde kaldırılacak en yüksek ağırlığı kaldırmaktır.

Hakemler eşliğinde uygulanan powerlifting; bir platformda tek başına durularak yapılır. Bu spor ile ilgilenen bireylere powerlifter adı verilir. Yarışmacıların mücadelede 3 deneme hakkı vardır. Sadece maksimum ağırlığın kaldırıldığı deneme hakemler tarafından esas alınır.

Bir sporcu sonuçları; 120 kg. bence press, 160 kg. squat ve 220 kg. deadlift şeklinde ise toplamı 500 kg. olarak belirlenir. Bu sonuçlar daha sonraki yarışmaya katılımlarda ve belirlenen ödüller için kullanılmaktadır. Ayrıca ağırlık sınıflarının belirlenmesinde, sporcunun yaş grubu ve cinsiyeti de esas alınmaktadır.

Herkes Powerlifting Yapabilir Mi?

Powerlifting, genel olarak oldukça kapsayıcı bir spor dalıdır. Çok iri bir bedene ya da gösterişli bir görünüme gerek yok. Cinsiyetiniz de önemli değildir. Kadın ve erkek sporculara özel hazırlanmış, ayrı kategoriler bulunmaktadır. İki cinsiyet içinde belirlenmiş, on ağırlık sınıfı bulunmaktadır. Ağırlık sınıflarının oluşumu ise erkeklerde 50-140 kg. arası, kadınlarda ise 44-100 kg. arasında değişiyor.

Yaş gruplarının da dikkate alındığı sınıflandırmalarda, yetişkinlerin bulunduğu grup ve gençler ve altı yaş grubunun bulunduğu grup olarak ayrılmaktadır. Yapılan bir powerlifting yarışmasında, deneyimli sporcular olduğu kadar, amatörler de bulunabilmektedir. Bu nedenle powerlifting, herkese hitap eden bir spordur demek mümkün. Kısaca özetlemek gerekirse; bedensel kuvvetine güvenen herkes katılabilmektedir. Ağırlık içeren tüm spor aktivitelerinde, ağırlık eldiveni kullanmanızın da performansınıza olumlu katkı sağlayacağını hatırlatmak isteriz.

Powerlifting Sporunun Yararları Nelerdir?

  • Vücuttaki Yağ Yakımını Arttırır… Tempolu bir antrenman sonrasında powerlifting ile yağ yakımını arttırabilirsiniz. Devam eden egzersiz sürecinde ise normale oranla çok daha yüksek seviyede kalori harcamaya başlamış olursunuz. Bunun nedeni ise powerlifting ile metabolizma hızınızın yükseltilmiş olmasıdır. Powerlifting çalışmaları sonrasında ise gün içerisinde de metabolizma hızı %15 daha yüksek olarak çalışmaya devam eder. Spor hedefleriniz arasında yağ yakmak bulunuyorsa, powerlifting çalışmaları en iyi alternatiflerdendir.
  • Kemik Sağlığını Korur ve Güçlendirir… İskelet sistemiz üzerinde ve kemik sağlığı konularında oldukça yararlı olan powerlift çalışmaları, osteoporoz hastalığının oluşumunu da önlemektedir. Kemik yoğunluğunun artmasını sağlayan powerlifting ile hem sağlığınızı korumuş olacak, hem de düzgün bir görünüme sahip olduğunu fark edeceksiniz.
  • Vücut Dayanıklılığını Yükseltir… Sırt, bacak ve üst bedende yer alan kaslarınızı kuvvetlendirmek istiyorsanız, doğru yerdesiniz. Squat, bench press ve deadlift gibi bölgesel alanda en iyi performansı göstermenize destek olan egzersiz çalışmalarının harmanlandığı powerlifting ile hedeflerinize kolayca ulaşmanız mümkün. Bacak, sırt ve üst beden dışında kalan kaslarınız için birkaç yardımcı egzersizden de faydalanabilirsiniz. Böylece powerlifting ile tüm bedeninizi güçlendirmiş ve dayanıklılığınızı arttırmış olacaksınız.
  • Kasları Büyütür ve Hacim Kazandırır… Kas gelişimi konusunda oldukça başarılı olan powerlifting, düzenli olarak yapılan antrenmanlar ve destekleyici bir beslenme planı ile uygulanması halinde mükemmel sonuçlar alabilirsiniz. Çalışmalar esnasında zorlanan kaslarınızda, küçük yırtılmalar meydana gelir. Dinlenme sürelerinde ise vücut kasları onarıp, yenilemeye başlar. Bu durum kasların gelişmesini tetikler. Belirgin ve gösterişli kasları, powerlifting yaparak olabildiğince kısa sürede elde edersiniz.
  • Bedensel Performansı İyileştirir… “İngiliz Spor Hekimliği Dergisi” tarafından yapılan araştırmalar, kasları kuvvetlendiren powerlifting çalışmaları ile vücudun esas performansını öğrenecek ve düzenli uygulamalar ile yükseltebileceksiniz. Atletik performans ile powerlifting uygulamaları doğrudan birbiri ile ilgilidir. Örneğin; daha hızlı koşmak, daha yükseğe sıçramak, daha iyi dövüşmek gibi daha iyi bir performans beklentisi içerisindeyseniz, powerliftingi düzenli olarak yapmaya devam etmelisiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir