NE SIKLIKTA EGZERSİZ YAPILMALI?

NE SIKLIKTA EGZERSİZ YAPILMALI

Bilimsel araştırmalar doğrultusunda söyleyebiliriz ki; düzenli yapılan egzersizler sayesinde kemik sağlığınızdan, kalbe kadar bütün vücut üzerinde olumlu yönde etkiler gözlemleniyor. Hangi egzersizleri, ne amaçla uyguladığınız da çalışma süreleri üzerinde etkili faktörlerden.

Vücut dayanıklılığını arttırmak, zayıflamak ya da vücut geliştirip kasları ön plana çıkarmak gibi farklı amaçlara yönelik egzersizler yapılabilir. Her egzersiz türünün farklı çalışmalardan oluşturulduğunu ve hepsinde harcanan eforun farklı olduğunu göz önüne alırsak, sürelerinde değişiklik göstermesi de çok olağandır.

Ön görülen belirli periyodlarla çalışmak; gereksiz yorgunların oluşmasını engellerken, verimliliğinizi de arttıracaktır. Ancak tüm egzersizlerde günlük çalışma süresinin 1 saati aşması durumunda, sağlık açısından ekstra bir fayda oluşturmadığı da British Medical Journal dergisinde yayınlanmış, araştırmalar ile elde edilmiş gerçek bir veridir.

Ne Sıklıkta Egzersiz Yapılmalı?

Haftalık Egzersiz Süreleri

Vücut geliştirmeye yönelik bir egzersiz programı uyguluyorsanız ve bir an önce hedefinize ulaşmak isteyenlerdenseniz; hafta boyunca 3 günlük bir dinlenme yapmalısınız. Dinlenme süresindeki esas amacın; kas liflerinin toparlanıp, onarılmasına zaman tanımak olduğunu unutmamalısınız.

Kaslarınızı zorlamanız gereken dayanıklılık arttıran bir egzersiz programı uyguluyorsanız; Hafta boyunca 2 gününüzü dinlenmeye ayırmalı, diğer çalışma günlerinizde ise kendinize çok yüklenmeden egzersiz yapmalısınız.

Amacınız kilo vermek ise uyguladığınız program, Kardiyo çalışmalarından oluşmalıdır. Her gün düzenli olarak çalışma yapmalı ancak egzersiz öncesi ve sonrası dinlenme aralarını kaçırmamalısınız. Böylece daha sağlıklı ve hızlı kilo verebilirsiniz.

Gün bazında değerlendirme yapmak gerekirse; Günlük egzersiz çalışmasının yarım saat ile bir saat arasında uygulanması en ideal egzersiz süredir. Yaşamın her döneminde çocukluktan, yaşlılığa kadar olan her süreçte mutlaka egzersize ihtiyaç duyulmaktadır. Ancak uzmanlara danışmadan, yanlış veya bilinçsizce yapılan egzersizler, kalıcı sakatlıklara kadar ulaşan sağlık problemleri de oluşturabilmektedir.

Buradan Ne sıklıkta egzersiz yapılmalı? sorusuna en doğru cevap, ortalama olarak haftada 3-4 günü aşmayacak şekilde olmalıdır sonucuna ulaşabiliriz. Egzersiz sırasında aktif olarak çalışan kas gruplarını da düzenli olarak dinlendirmemiz gerekmektedir.

Egzersiz Yapamıyorsanız; Yürüyün…

Son yıllarda artış görünse de maalesef ülkemizde düzenli spor ve egzersiz yapanların sayısı, yapmayanlara oranla oldukça az. Oysa düzenli yapıldıklarında; hafif egzersizler grubunda yer alan Pilates, Yoga ve Tai Chi gibi yavaş tempolu aktivitelerde oldukça yararlıdır. Kaslara esneklik kazandıran, vücudu sıkılaştırıp toparlayan bu hafif egzersizlere alternatif olarak özellikle ileri yaş grupları için tavsiyemiz yürüyüş yapmak olacaktır.

Günlük yürüyüş süreniz en az 30 dakika olmalıdır. 10 dakikalık, günlük 3 defa yürüyüş yapabilirsiniz. Ancak 30 dakikalık bölünmemiş bir yürüyüş motivasyonunuz için daha etkili olacaktır. İster haftada 30 dakikadan 5 gün süre ile yürüyün, isterseniz günlük 3’e bölerek 30 dakikanızı tamamlayın seçim sizin. Toplam olarak; haftalık en az 150 dakikanızı yürüyüş ile geçirmiş olmanızı öneriyoruz. Hiç yürümemekten ve hareketsiz bir yaşamdan, çok daha etkili sonuçlar elde edeceğinizi unutmayın.

Doğa Yürüyüşleri

Egzersizde Dinlenme Süreleri

Ne sıklıkta egzersiz yapacağı kadar, dinlenme süreleri de egzersiz programlarında önem taşımaktadır. Sağlıklı beslenmek, su içmek, nefes teknikleri ve uyku ile desteklenmesi gereken egzersiz çalışmalarında, dinlenme süreleri de performansınızı etkileyecek bir unsurdur.

İnsan vücudu; yeniden yapılanmayı sağlamak için uyumaya, dinlenmeye ihtiyaç duymaktadır. Yeteri kadar dinlenmemiş bir vücut, stres kaynağıdır. Yorgun, uykusuz bir vücudun; önlem olarak fazladan yağ depolamaya başlayacağını hatırlatalım ve mümkünse egzersizler arasında birer gün vücudumuza zaman tanıyalım.

Dinlenmiş, yenilenmiş ve kaliteli uyku uyumuş bir vücut ile egzersiz yaptığınızda, çalışmalarınızdan maksimum verimlilik aldığınızı fark edeceksiniz.

Egzersizde Dinlenme Süreleri

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir