EVDE DE SPOR YAPABİLİRSİN!

EVDE DE SPOR YAPABİLİRSİN!

Spor yapmaya karar verdiyseniz, nerede yaptığınız aslında çok da önemli değildir. Elbette ki spor salonunda, evimizde bulunmayan pek çok alet bulunuyor. Ancak hiçbir ekipmana gerek duymadan evde de spor yapabilirsiniz.

Spor salonlarına aylık yapacağınız ödemeler yerine dilerseniz ilgili ekipman ve aletleri alarak evinizde kalıcı bir spor salonu da oluşturabilirsiniz. Spor salonunda kendinizi rahat hissetmiyor ya da spor salonu için ayrı bir vakit planlayamıyor olabilirsiniz. Bu durumda evde spor yapıyor olmanız, istediğiniz an spor yapmanıza olanak sağlayacaktır. Ancak yalnız spor yapmayı tercih edenlerden değilseniz, spor salonunda çalışmanız yerinde olacaktır.

Evde Spor Programı Hazırlamak İçin;

Öncelikle kendinizi kandırmadan, gerçekten spor yapmaya karar vermelisiniz. Aksi halde evde çalışma yapacağınız için türlü bahaneler ile sporunuzu erteleyebilirsiniz. Kendinize ayıracağınız günlük maksimum 1 saati çok görmemelisiniz.

Spor yapmanız; sağlıklı yaşamanıza, fit ve güzel bir vücuda sahip olmanıza ve geç yaşlanmanıza neden olacağını düşünerek kendiniz için bir adım atmalısınız. Spora başlayıp, devamlılık sağladığınızda bedeninizdeki değişimler günden güne gözle görebileceğiniz hale gelecektir. Değişimlerinizi gördükçe kendinizi ikna etmek zorunda da kalmayacaksınız.

Daha önceki makalelerimizde de bahsettiğimiz gibi spor için günlük maksimum 1 saat ayırmanız, en ideal şekilde çalışmanızı sağlayacaktır. İşe kendinize haftalık bir spor programı oluşturmak ile başlamalısınız. Günlük spor programınızda hangi gün, hangi bölge kaslarını çalıştıracağınızı belirlemeniz düzenli çalışmanıza yarar sağlayacaktır.

Motivasyon sağlamak için kendinize yeni spor giysileri ve egzersiz aletleri de alabilirsiniz. Oluşturacağınız spor programında mutlaka esneme hareketlerine yer vermeniz gerektiğini de hatırlatalım. Isınmadan ve kaslarınızı belirli bir esnekliğe kavuşturmadan yapacağınız spor, sakatlanmalara neden olacağı gibi çalışmanızı da zorlaştıracaktır.

Evde Yapabileceğiniz Etkili Spor Hareketleri

Evde Yapabileceğiniz Etkili Egzersiz Hareketleri

  1. Plank: En etkili egzersiz hareketleri içerisinde ilk sıralarda yer alan Plank, çalışma programınızda mutlaka yer almalı.
  2. Burpees: Vücudun tüm bölgelerini çalıştıran egzersiz hareketlerinden biridir. İlk aşamalarda zorlansanız da süreklilik halinde alışacak ve etkilerini çok kısa süre içerisinde görebileceksiniz.
  3. Ski Jumps: Kalça ve bacak bölgeleri başta olmak üzere tüm vücut üzerinde etkili olan bir egzersiz hareketidir.
  4. Side Plank: Klasik plank çalışmasının, yan olarak yapılmasıdır. Sadece dirsek ve ayaklarınız yere değecek şekilde yapılmasıdır. Omuz, iç bacak ve karın kaslarının aktif olarak çalışmasını sağlamaktadır.
  5. Squat: Egzersiz programınıza mutlaka dahil etmeniz gereken hareketlerdendir. Ön ve arka bacak kaslarını çalışmayı sağlamaktadır.
  6. Tek Bacak Yukarıda Plank: Oldukça basit bir hareket olmasının yanında oldukça etkilidir. Plank pozisyonunda başlamalı ve tek bacağınız yukarıda olacak şekilde devam etmelisiniz. Omuz, kalça ve karın kaslarını çalıştıran bir egzersizdir.
  7. Lunge Dips: Kalça bölgesi kaslarını hedefleyen bir egzersiz hareketidir. Lunge pozisyonunda başlanır, sol diz 90 derecelik açı ile yere sabitlenirken, sağ bacaktan destek alarak vücut yukarı kaldırılır.
Evde Fitness Çalışması

Verimlilik için Evde Olması Gereken Ekipmanlar;

  • Hemen hemen her egzersiz hareketinde ihtiyaç duyacağınız için mutlaka bir Egzersiz Matı edinin. Renkli seçenekleri ile motivasyonunuzu arttıracak egzersiz matları, egzersiz için optimum çalışma alanı oluşturmaktadır.
  • İlerleyen çalışmalarınızda, basit hareketleri bile etkili hale getirebilecek bir ayarlanabilir dumbell yardımcınız olacaktır.
  • Direnç bandı, özellikle ev egzersizlerinde muhteşem sonuçlar elde etmenizi sağlayacak ekipmanlar arasındadır. Kol ve bacak çalışmalarınızda sıklıkla kullanacağınız direnç bantlarını satın alırken, farklı zorluk derecelerine sahip olduğunu unutmayınız.  
  • Bench Sehpası da etkili çalışma için evinizde bulunması gereken egzersiz aletleri arasında yer alır. Özellikle vücut geliştirmeye yönelik çalışmalar yapacaksanız, ihtiyaç duyulabilir.
  • Kapı barfiksi de yine son derece etkili egzersiz aletidir. Düzenli kullanıldığında hızlı sonuçlara ulaşmanızı sağlar.
  • Çok uygun fiyatlarla edinebileceğiniz pilates setleri; Pilates topu, direnç lastikleri, pilates çemberi, atlama ipi, ağırlıklı mini pilates topları gibi pek çok küçük ekipmanı da içerisinde bulundurduğundan egzersizlerinizde fayda sağlayacaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir