MODERN ÇAĞIN HASTALIĞI; DEPRESYON!

Majör depresif bozukluk olarak tıp dünyasında tanımlanan depresyon, tüm yaşamınızı ele geçiren olumsuz düşünceler bütünüdür. Özellikle gelişmiş ülkelerde, her geçen gün giderek yükselen sayısı ile depresyon, ciddi bir rahatsızlıktır ancak ilaçla tıbbi tedavisi de bulunmaktadır.

Ruh hali olarak daima üzüntülü, karamsar ve mutsuz olma hali olarak ifade edilebilir. Çağın hastalığı depresyon fiziksel ve mental olarak belirtiler ile görünebilir. Ev, iş ve tüm sosyal yaşamınızı tamamen etkileyebilen depresyon, 1945 yılında yapılan bir çalışma ile karşılaştırıldığında günümüzde o döneme oranla 10 kat daha fazla görülmektedir.

Her bireyin yaşamında farklı sebeplerden dolayı ortaya çıkan depresyon, tedavi edilmesi gereken ruhsal bir rahatsızlıktır. Fiziksel olarak da kendini belli eden depresyon nedeniyle çalıştıkları iş yerinden izin isteyenler %25 oranında.

Depresyonun En Belirgin Belirtileri;

  1. Kendini sürekli üzgün ve yalnız hissetmek,
  2. Aniden çok fazla ya da çok az yemek gibi beslenmede farklılıkların görülmesi,
  3. Gün içerisindeki aktivitelerde isteksizlik,
  4. Uyku düzeninde oluşan sorunlar, sık uyuklama ya da aşırı uyuma
  5. Kendini değersiz, önemsiz ve suçlu hissetmek,
  6. Odaklanmada zorluk ve karar verirken zorluk yaşamak,
  7. Konuşurken aksama ve yavaş konuşma,
  8. Konsantrasyon kaybı,
  9. Ölüme yatkınlık ve intihar eğiliminde olma,
  10. Psikomotor huzursuzluklar,
  11. Yersiz ve normalden daha yoğun hareketlilik ya da durgunluk,
  12. Cinsel istekte belirgin azalmaların görülmesi,
  13. Panik atak gibi psikolojik temelli rahatsızlıkların tetiklenmesi,
  14. Sebepsiz gerginlik ve aşırı stres hissetme,
  15. Üretkenlik ve yaratıcılıkta azalma gibi belirtileri iki haftadan fazla kendinizde gözlemliyorsanız, ilgili bir uzman ile görüşmenizi tavsiye ediyoruz.

Depresyon ile İlgili Bilinmeyen Gerçekler;

  • Yapılan çalışmalar sonucunda; komedyenler ve espri yeteneği gelişmiş olan insanların depresyona daha fazla eğilimli olduğu kanıtlanmış bir gerçektir.
  • Amerika Birleşik Devletleri’nde yetişkinler arasında yapılan araştırmalara göre her 8 yetişkinden birinde, klinik bir depresyon vakası tespit edilmiştir.
  • Depresyona giren bireyler, sağlıklı yetişkinlere oranlar 4 kat daha fazla hayal kurarlar,
  • Depresyon tanısı konulmuş kişilerde tedavi yapılırken; placebo ilaçlar %31-38 oranında etkilidir.
  • Tedavi sürecinde kullanılan antidepresan ilaçlar %45-55 oranında olumlu sonuç vermektedir.
  • Yetişkin kadın bireylerde depresyon görülme oranı, yetişkin erkeklerde görülme oranına göre tam 2 kat daha fazla olduğu tespit edilmiştir.
  • Dünya genelinde farklı yaş aralığında bulunan 350.000 kişi, depresyon ile mücadele etmektedir.
  • Yaşanılan şiddetli depresyon, hücrelerin yaşlanma hızını arttırıyor. Dolayısıyla biyolojik olarak çok daha kısa zamanda yaşlanma belirtileri yaşamanıza neden oluyor.
  • İnternette çok uzun süre vakit geçiren insanlarda, depresyona yakalanma oranı çok daha fazladır.
  • Sanal ortamda, gerçek yaşamdan daha başarılı olan insanlar kendi hayatlarında ruhsal olarak yalnızlığa, depresyona daha yatkın oldukları belirtilmektedir.
  • Amerikalı siyasetçi, devlet başkanı ve tanınmış bir hukukçu olan Abraham Lincoln’un, depresyon sorunu bulunuyordu. Sırf bu nedenle bir gün kendisine saplama ihtimalini düşünerek yanında bıçak taşımıyordu.
  • İnsanlara karşı hissedeceğiniz minnet duygusu, depresyonda olan insanlar için oldukça yararlıdır. Vücutta dopamin ve serotonin hormonlarını arttıran minnet duygusu, tıpkı antidepresan gibi mutlu olmaya yardımcı oluyor.
  • Bedensel egzersizler ve düzenli bir spor hayatı, depresyonu olumlu yönde etkiliyor. Hatta depresyonda değilseniz bile oluşabilecek depresyon riskini engellemeye destek oluyor.
  • Fransa’da yapılan bir çalışma ile yetişkin her 5 kişiden birinde, hayatlarının mutlaka bir dönemlerinde depresyona girdikleri tespit edilmiştir.
  • “Travma sonrası stres bozukluğu” filler ve şempanzerlerde de aynı insanlar gibi kendini gösterebildiği bilimsel olarak kanıtlanmıştır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir