KIŞ BESİNLERİ İLE YENİLENME ZAMANI…

Yiyeceklerin besin değerlerinden maksimum düzeyde yararlanabilmek için sebze ve meyveleri mevsiminde tüketilmesi gerektiğini biliyoruz. Ancak giderek bu alışkanlık kayboluyor. Kışa ve yaza özel yetişen sebze ve meyveleri bilinçli olarak mevsiminde tüketmemiz gerekiyor.

Yararları oldukça fazla olan, vitamin ve mineral bakımından zengin olan kış besinleri, bağışıklık sistemini güçlendirmede de oldukça etkilidir. Cildi dış faktörlerden koruyabilen, soğuk havalarda cildin nem dengesi üzerinde etkili olan kış sebzeleri tabiatın bize en güzel hediyeleridir.

Yoğun antioksidan içeren yapıları sayesinde kanser başta olmak üzere pek çok sağlık sorunu riskini en aza indiren mevsiminde meyve tüketimi, sağlığımız bakımından son derece büyük önem taşıyor. Viral enfeksiyonlara karşı direnç kazandıran C vitaminli kış besinlerini, düzenli olarak tüketmek gerekiyor.

Kış Aylarında Neleri Tüketmeliyiz?

  1. Kasım… Bal kabağı, Pırasa, Kereviz, Ispanak, Karnabahar, Pırasa, Pazı, Ceviz, Kestane, Elma, Üzüm, Mandalina, Nar, Kivi, Armut, Greyfurt, Kabak ve Lahana tüketilmelidir.
  2. Aralık… Yer elması, Ispanak, Kereviz, Karnabahar, Brüksel Lahanası, Portakal, Mandalina, Trabzon hurması, Karalahana, Pazı, Havuç, Bal kabağı, Lahana yenmesi gereken besinlerdir.
  3. Ocak… Brokoli, Havuç, Pırasa, Kırmızı turp, Karaturp, Ispanak, Nar, Elma, Portakal, Armut, Greyfurt, Lahana ve Kereviz tüketilmelidir.
  4. Şubat… Karnabahar, Havuç, Turp, Pırasa, Ispanak, Ayva, Portakal, Muz, Armut, Elma, Brokoli ve Brüksel Lahanası tüketilmesi gereken besinlerdir.

Sağlığımız için En Faydalı Kış Besinleri;

  • Avokado: A, C ve E vitaminleri bakımından zengin bir içeriği bulunan avokado, sağlıklı yağlar ve protein oranı olarak da güçlü bir besindir. Son yıllarda mutfağımızda yer almaya başlayan avokado; B grubu vitaminleri, potasyum, demir ve çinko gibi birçok yararlı vitamin ve minerale sahiptir.
  • Kamkat: Kabuğu ile tüketilebilen bir meyve olan kamkat, kış süresince sizi ayakta tutabilecek yapıda, bağışıklığı kuvvetlendirmektedir. A vitamini, B vitamini, kalsiyum bakımından yüksek değerlere sahip olan kamkat, aynı zamanda güçlü bir oksidandır.
  • Kinoa: Sıklıkla tüketilmesi gereken sebzelerden olan kinoa, oldukça sağlıklı ve besleyici bir besindir. Kinoa; A, B, C, D ve K vitaminlerini içerisinde bulundurmasının yanı sıra demir, çinko, magnezyum, fosfor ve lif bakımından da zengin bir besindir.
  • Bal Kabağı: Fosfor, kalsiyum ve A vitamini değerleri yüksek olan bal kabağı, en çok tüketilen kış sebzeleri arasındadır ve sağlığımız için oldukça yararlıdır. Vücut direncini arttıran bal kabağı, vücudu mikroplardan koruma özelliğine sahiptir. Cilt ve hücre yapısını onarabilen bal kabağı, bağışıklık sistemi üzerinde de olumlu etkilere sahiptir.
  • Rezene: Potasyum ve kalsiyum gibi mineralleri içerisinde barındıran rezene, yüksek oranda B vitamini içermektedir. Vücut direncini arttıran rezene, düzenli kullanıldığında kolesterolü de düşürmede etkilidir. C vitamini, lif, kalsiyum bakımından zengin olan rezeneyi özellikle kış aylarında tüketmeyi unutmamalısınız.
  • Turp: Potasyum ve lif bakımından yüksek değerlere sahip olan turp, içerdiği besin değerleri ile tam bir karaciğer dostudur. Sindirimi kolaylaştıran turp, en sağlıklı kış besinleri içerisinde yer alıyor.
  • Brüksel Lahanası: A, C ve E vitamini barındıran brüksel lahanası, demir ve folik asitte içerdiğinden kansızlığa karşı koruyucu bir sebzedir. Sık sık tüketilmesi uzmanlarca tavsiye edilen brüksel lahanası, zengin içeriği ile sağlıklı bir besin grubunda bulunmaktadır.
  • Kestane: Kış mevsiminin olmazsa olmazlarından olan kestane; B1, B2 ve C vitaminlerini içerisinde bulundurmaktadır. İçerisinde yağ ve protein de bulunan kestane fosfor, potasyum, magnezyum, klor, kalsiyum, demir ve sodyum bakımından da zengindir. Ayrıca kestanenin bedensel ve zihinsel yorgunluğu giderdiği de bilinmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir