KAN ŞEKERİNİ DENGELEYEN BESİN ÖNERİLERİ…

Vücuttaki kan şekeri düzeyini yavaş yükselttiği için glisemik indeksi düşük besinler, uzun süre tok kalmaya da yardımcı olmaktadır. Kan şekeri dengesini sağlayabilmek için öğünlerinizde glisemik indeksi düşük besinleri tüketmeniz tavsiye ediliyor.

Sağlıklı bir birey içinde önemli olan kan şekeri seviyesi, özellikle tip2 diyabet hastaları ve risk taşıyanlar ile tip1 diyabetini kontrol altında tutmak isteyenler için ekstra önemli olduğundan beslenmelerine dikkat etmeleri gerekiyor.  

Düzenli ve dengeli bir beslenme ile önüne geçilebilen kan şekeri sorunu, birçok hastalığı da tetikleyebilmektedir. Beslenmenizde diyabet ve prediyabeti önlemek için yüksek glisemik indekse sahip besinlerden kaçınmanız gerekiyor. Kan şekeri düzeyini dengeleyebilen besinleri öğrenerek, bu besinlere öğünlerimizde yer vermemiz gerekiyor.

Kan Şekerini Düzenleyen Besin Alternatifleri;

  • Balık… Omega 3 yağ asitleri içermesi nedeniyle sağlıklı olduğunu bildiğimiz balık, aynı zamanda güçlü bir protein kaynağıdır. Beslenme uzmanları tarafından haftada birkaç kez tüketilmesi gerektiği savunulan balık, kan şekeri seviyesinin dengelenmesine de yardımcı oluyor. Kan şekeri ile ilgili bir sorununuz olmasa bile sağlığınız için düzenli olarak balık tüketmeyi alışkanlık haline getirmelisiniz.
  • Baklagiller… Yüksek lif içerikleri ile sağlıklı beslenmenin olmazsa olmazlarından olan baklagillerin, haftada minimum 2 kez düzenli olarak tüketilmesi gerekiyor. Sağlıklı beslenmek, uzun süre tok kalmak, düşük karbonhidrat ile beslenmek istiyorsanız, baklagilleri sofranızdan eksik etmemelisiniz. Kan şekeri düzeyini de dengeleyen baklagiller, beslenme planınızda mutlaka olması gereken besinler arasında yer alıyor.
  • Kırmızı Meyveler… Zengin bir antioksidan deposu olduğu bilinen kırmızı meyveler, aynı zamanda lifli yapıları ile de son derece sağlıklı besinlerdir. Sağlığını korumak isteyenlerin yanı sıra tip1 ve tip2 diyabet hastalarının tüketmesi özellikle tavsiye edilmektedir. Kendine özgü yapıları ve besin değerleri ile kırmızı meyveler, diyet yapanlarında tüketebileceği, kan şekeri seviyesini dengeleyebilen besinler arasında bulunuyor.
  • Kıvırcık Lahana… Oldukça düşük kaloriye sahip olan kıvırcık lahana, aynı zamanda düşük bir karbonhidrat değerine sahiptir. Antioksidan içeren yapısı ile kilo vermek isteyenlerinde sıkça tercih ettiği kıvırcık lahana, kan şekeri üzerinde de etkili olduğundan düzenli olarak tüketilmesi gereken besinlerdendir.
  • Yoğurt… Geleneksel besinlerimizden olan yoğurt, sağlığımızı korumak adına düzenli olarak tüketmemiz gereken besinlerden. Her öğünde mümkün olduğunca yoğurt tüketmeye çalışmalısınız. Faydaları saymakla bitmeyen yoğurt, kan şekeri dengesinde de olumlu etkilere sahiptir. Kalsiyum içeriği ile de bilinen yoğurt, özellikle tip2 diyabet hastalarının düzenli olarak tüketmesi gereken besinlerdir.
  • Bitter Çikolata… İnsülin direnci üzerinde etkili olan bitter çikolata, kan şekeri seviyesinin dengelenmesine de yardımcı oluyor. Zihinsel aktivitelerden, beyin fonksiyonlarına kadar birçok yararı olan bitter çikolata kontrollü olarak tüketilmesi gereken besinler arasında yer alıyor.
  • Elma… Yüksek lifli yapıları ile diyet yapanların da tercih ettiği elma, sindirim sistemi üzerinde oldukça yararlıdır. Kolesterol sorunu ve kalp rahatsızlıkları olanlara da tavsiye edilen elma, kan şekerinin düzenlenmesi ve dengenin sağlanması için son derece önemli bir besindir. Ayrıca cildi güzelleştirdiği de bilinen elmaya, beslenme planınızda yer açmalısınız.
  • Çay… Yoğun miktarda antioksidan içeren çay, şekersiz olması kaydı ile birçok beslenme uzmanı tarafından tavsiye edilmektedir. Yeşil çay ve siyah çayı şekersiz olarak tükettiğinizde, kan şekerinizin de dengelendiğini fark edeceksiniz. Fazla tüketildiğinde demir eksikliğine neden olduğu savunulan çayı, kontrollü olarak tüketmek gerekiyor.
  • Yumurta… Glisemik indeksi sıfır olan yumurta, uzun süre tok tutması nedeniyle kilo kontrolü yapanlar içinde tavsiye ediliyor. Zengin protein yapısı ile de bilinen yumurta, ölçülü olarak tüketildiğinde sağlığımız için oldukça yararlı bir besindir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir