HİDRASYON (SIVI DESTEĞİ) NEDİR?

HİDRASYON (SIVI DESTEĞİ) NEDİR?

Hidrasyon; Vücut için gerekli olan su ve elektrolit seviyesinin, verimliliği yükseltecek belirli bir ölçüde tutulmasıdır. Özellikle profesyonel spor yapan kişiler için hayati önem taşımaktadır. Spor esnasında kaybedilen suyun, geri alınması gerekir. Aksi takdirde tehlikeli bir durum oluşacaktır.

Zihinsel odağınızdan, eklem sağlığına kadar etki eden Hidrasyon; Vücuda giren ve çıkan su miktarının dengeli olmasıdır. Antrenman yapıyorsanız, öncesinde mutlaka sıvı tüketmeye başlamalısınız. Spor ve egzersizleriniz esnasında, maksimum verimliliğe ulaşmanız ancak hidrasyon sayesinde gerçekleşir.

İçilen suyun; gerekli sıcaklıkta, mineral bakımından zengin ve sağlıklı, hijyenik olmasına özen göstermelisiniz. Vücudun susuz kalması kadar, sağlıksız su tüketmesi de oldukça riskli bir durumdur. Sağlığınızı doğrudan etkileyen su tüketimi, yeterli seviyede olmayınca pek çok sağlık sorunu ile karşılaşabiliriz.

Hem egzersizlerinizde, hem de gün içerisinde yanınızda taşımaya olanak sağlayan, oldukça hafif ve insan sağlığına zarar vermeyen materyaller ile tasarlanmış ünlü spor markalarının Suluk ve Matara ürünlerini değerlendirebilirsiniz. Gün boyu suluğunuz yanınızda olacağından, sık sık su içerek sağlığınızı koruyabileceksiniz.

Hidrasyon/Sıvı Desteği

Az Sıvı Tüketimi Vücutta Neleri Etkiler?

  • Kas Hacmi: Susuz bir vücutta, kas belirginliği düşmektedir. Kas yapısının, %70-80’ i sudan oluşmaktadır. Su, kaslar ve hücreler için oldukça önemlidir.
  • Kan Basıncı: Yeterli miktarda su tüketmek, kan basıncını düşürmeye yardımcı olur. Susuzluktan dolayı kan basıncınızın artması, atardamarda basınç uygular ve tehlikelidir.
  • Yağ Kaybı: Su içtikçe karnınızda doygunluk hissi yaşarsınız ve iştahınızı engeller. Sıvı tüketmeniz; öncelikli olarak idrarı arttırır, ardından kalori harcamanıza neden olur. Üstelik soğuk su içmeniz halinde, vücut ısınması için ekstra kalori yakar ve termojenezi hızlandırmış olursunuz.
  • Bağırsakların Çalışması: Bağırsak sağlığınızı su, doğrudan etkilemektedir. Yediklerinizi tam olarak değerlendirebilmek için bağırsaklar, suya ihtiyaç duymaktadır. Gıdaların vücutta taşınması ve işlenmesi için bağırsaklarınızın sağlıklı bir şekilde çalışması gerekmektedir.
  • Performans ve Verimlilik: Antrenmanlarınızın daha kolay geçmesi ve zorlanmadan çalışmak istiyorsanız, bol su tüketmelisiniz. Su miktarı; spor esnasındaki performansınızı %20 ‘ye kadar etkileyebilmektedir.
  • Ödem ve Şişme: Yeterli su miktarı alınmadığında vücut, tuzu depolar. Bu durumda derinin altında su birikir ve vücutta şişkinlik meydana gelir. Ödem yapma denilen olay tam olarak budur ve susuzluktan kaynaklanır.
  • Vücut Dengesini Bozar: Susuzluk her canlı için oldukça büyük önem taşır. Uzun süre susuz kalan bir canlı hayatını bile kaybedebilir. Yeteri miktarda su tüketilmemesi halinde; Baş ağrısı, halsizlik, sersemlik, solgunluk, algılamada güçlük gibi sorunlara yol açmaktadır.
Suyun Önemi

Spor ve Hidrasyon Arasındaki İlişki

Spor ve antrenman yaparken, önemli ölçüde sıvı kaybedilir. Sadece spor sonrasında değil, spor öncesinden sıvı tüketimine özen gösterilmelidir. Saat başında ortalama olarak içeceğiniz 2 bardak su, yeterli miktarı karşılamaktadır.

Bir spor dalı ile profesyonel olarak ilgileniyorsanız, bilirsiniz ki; Antrenman öncesi ve sonrasında vücut ağırlığı tartılır. Önce ve sonra çıkan rakamlar arasındaki farkın, yaklaşık 1,5 katında su ilavesi yapılır. Şayet sporcunun idrar rengi koyu ise açık hale gelene dek su içmeye devam ettirilir.

Spor ve Hidrasyon İlişkisi

Hidrasyon İçin Neler Yapmalıyız?

  • Antrenmanlarınızı dışarıda yapıyorsanız, örneğin; Koşu ve yürüyüş yapıyorsanız, belirli aralıklarla su şişeleri yerleştirin. Su istasyonları da diyebileceğimiz bu uygulama ile gerekli sıvı alımını gerçekleştirmiş, performansınızı maksimum seviyelere taşımış olacaksınız.
  • Özel hidrasyon çantalarını kullanabilirsiniz. Sporcuların ellerini kullanmadan, bir pipet yardımı ile su içmesi tasarlanmış ürünlerdir. Farklı litre hacimleri ile gerekli olan su ihtiyacını karşılamaya yardımcı olurlar.
  • Hidrasyon kemeri kullanabilirsiniz. Kemerin üzerinde su şişesi bulunuyor. Ekstra zaman kaybetmek istemeyen sporcular, gerekli sıvı tüketimini karşılamak amacıyla kullanıyorlar.
  • Koşu yapıyorsanız, öncesinde yeteri kadar sıvı tükettiğinize emin olmalısınız. Koşuya başlamadan 1 veya 2 saat öncesinde su içmeniz gerekir. Koşudan önce çok fazla su tüketmeyin ancak vücudunuzu susuzda bırakmayın.
  • Antrenman sonrasında kilonuzu ölçerseniz; 1-1,5 kilogram arasında fark oluşacaktır. Bu fark spor esnasında vücudunuzun kaybettiği sıvıdan kaynaklanmaktadır. İdrar renginizi de kontrol edebilirsiniz. İdrar renginiz, açık sarı olana kadar sıvı tüketimine devam etmelisiniz.
Alkali Su Seçeneği

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir