HASTALIK MEVSİMİ GELDİ, ÖNLEMİNİZİ ALIN…

Sonbaharın gelmesi ile yavaş yavaş soğumaya başlayan havalara, aniden gelen yağmurlar da eşlik etmeye başladığına göre hastalıklara karşı tedbirli olma zamanı gelmiş demektir. Sene başından bu yana bitmek bilmeyen virüs ve hastalıkların yanına bir de grip ve nezle eklenmeye başladı.

Mevsimsel geçişler nedeniyle aniden değişen havalara ayak uydurmakta zorlanıyor olabilirsiniz. Bu durumda bağışıklık sistemimize iş düşüyor. Bağışıklık sisteminizi nasıl güçlendireceğini bilirseniz, hastalık mevsimi olarak adlandırılan sonbaharı, en sağlıklı şekilde atlatmanız mümkün olabilir.

Grip, soğuk algınlığı, akut bronşit, astım, alerji ve depresyon gibi mevsimsel değişimler ile gündeme gelen sağlık sorunlarından korunabilmek adına, beslenmemize ekstra dikkat etmemiz gerekiyor. Sonbahar ile günden güne azalan güneş ışınlarının, sağlığımızı olduğu kadar psikolojimizi de etkilediği ise ayrı bir gerçek.

Mevsim Değişikliklerinde Hastalıktan Korunma Yolları;

  1. Özellikle sonbahar aylarında, bağışıklık sisteminizi güçlendirecek besinleri tüketmeye özen göstermelisiniz. A vitamini vücudunuza mikropların girmesini önleyebilen, C vitamini ise vücudu hastalıkları karşı korumaya destek olduğundan düzenli olarak alınması gerekmektedir.
  2. Bağışıklığı güçlü tutmak adına düzenli egzersiz yapmaya devam edilmesi gerekiyor. Dünya markalarının özel teknolojiler ile tasarladıkları spor giyim ürünlerini tercih ederek, terlemeden sporunuza devam edebileceksiniz.
  3. Gün içerisinde bol miktarda su içmeye özen gösterilmelidir. Vücuda sayısız yararı dokunan suyun, yeterli seviyede alınmaması tüm işlevini yitirmesine neden olabiliyor. Günlük olarak yeterli miktarda su tüketilmesi, vücudun tüm fonksiyonlarını düzenli olarak yerine getirilmesini sağlamaktadır.
  4. Günün en önemli öğünü kahvaltı başta olmak üzere beslenme düzenine dikkat etmek gerekiyor. Kahvaltının gece düşen kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olması nedeniyle kesinlikle atlanmaması gerekiyor. Taze sebze ve meyveler tüketerek, mevsim geçişlerinde hastalıklardan korunmanızın mümkün olduğunu hatırlatmak isteriz.
  5. Sürekli değişen havaya uygun bir şekilde giyinmek gerekiyor. Çok üşümek ya da çok terlemek bu mevsimlerde hastalıklara yol açabiliyor. Bu nedenle hava şartlarına uygun olacak şekilde çok ince ya da çok kalın giyinmemek gerekiyor.
  6. Bireyler, güneş ışınlarının azalması ile insan psikolojisinde meydana gelen değişiklikler ile daha depresyona yatkın hale gelebiliyor. Mevsim geçişlerinden beyinin melatonin hormonunun daha fazla salgılanması gerektiği konusunda hem fikir olan uzmanlar, uyumadan önce yemek yemenin melatonin hormonunu azalttığını vurguluyor.

Vücut Direncini Yükseltecek Besin Önerileri;

  • Bal: Boğaz ağrısını hafifletmede etkili olduğu bilinen bal, antimikrobiyal ve antioksidan özellikleri ile vücut direncini arttırmakta oldukça başarılı bir besindir. Soğuk algınlığı etkilerini azaltan bal, düzenli olarak tüketilmesi halinde bağışıklık sistemini de güçlendirmektedir.
  • Çörekotu Tohumu: Astım, alerji, diyabet başta olmak üzere pek çok hastalığa iyi geldiği bilinen çörekotu tohumu, düzenli kullanım sonrasında vücut direncini arttırmaktadır. Çörekotu tohumunu direkt kullanabileceğiniz gibi kapsül ya da yağ formlarını da tercih edebilirsiniz.
  • Beta-Glukan: Beyaz kan hücrelerinin aktive olmasını sağlayan beta-glukan, enfeksiyonlarla ve diğer hastalıklara karşı savaşabilmektedir. Eczanelerde satılan kapsül formunu da kullanabileceğiniz beta-glukan, bağışıklık sistemi için de oldukça etkilidir.
  • Antioksidan İçeren Besinler: İçerisinde A, C ve E vitaminleri bulunduran besinler ile selenyum, çinko içeriği bulunan gıdaların tüketimi vücut direncini arttırmaktadır. Ispanak, havuç, yumurta, portakal, brokoli, zeytinyağı, sarımsak, soğan, mantar, kuru yemişler ve kuru baklagilleri tüketerek bağışık sistemini daha güçlü hale getirebilirsiniz.
  • Yoğurt ve Kefir: Bağırsak florasını geliştirerek bağışıklık sistemini güçlendirdiği bilinen probiyotik içeriği bulunan yoğurt ve kefir, özellikle mevsim geçişlerinde düzenli olarak tüketilmesi gereken besinler arasında yer alıyor. Hastalıkların oluşumunu engellemesinin yanı sıra pek çok yararı olduğu da bilinen besinlerdendir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir