Hangi Yeşillik Neye İyi Geliyor?

Sağlıklı beslenme denildiğinde akla ilk gelen besinlerin başında, yeşil yapraklı ya da yeşil renkli sebze ve meyveler gelmektedir. İçerdikleri yüksek antioksidan maddeler ve lif oranları ile bilinen yeşillikler, sağlığımız için oldukça yararlıdır.

Her biri vitamin ve mineral değerleri bakımından farklı özellikleri bulunan yeşil yapraklı besinler, özellikle sağlıklı yaşamak isteyenlerin ve kilo vermek isteyenlerin ilk tercihleri arasında yer alıyor. Sindirim sistemini rahatlaması ile bilinen yeşil yapraklı besinler, vücut fonksiyonlarının da sağlıklı bir şekilde çalışmasına katkıda bulunuyor.

Yeşil yapraklı besinler genellikle haşlama ve zeytinyağı ile sote edilerek, besin değerleri yok edilmeden tüketilmelidir. Şayet seviyorsanız çiğ yeşilliklerden hazırlayacağınız bir detoks suyunu da keyifle içebilirsiniz.

Kendi içerisinde birçok çeşidi bulunan yeşillik grubunda, hangi besinin tam olarak neye iyi geldiğini bilerek tüketirseniz, çok daha fazla ve etkili sonuçlar alabilirsiniz. Damar tıkanıklığı ve sindirim sorunlarının önüne geçen yeşillikleri ve neye iyi geldiklerini sizler için araştırdık…

Hangi Yeşillik Neye İyi Geliyor?
Hangi Yeşillik Neye İyi Geliyor?

Yeşil Yapraklı Besinler ve Yararları;

  • Ispanak: Magnezyum, bakır ve kalsiyum deposu olan ıspanak, aynı zamanda A, C, E ve B vitaminleri bakımından da zengin bir besindir. Kalp ve damar hastalıklarına karşı koruma sağlayan ıspanak, kanın pıhtılaşmasını da yavaşlatmaktadır. Göz sağlığından, kas ve kemik gelişimine kadar pek çok faydası bulunan ıspanak, bağışıklık sistemi de kuvvetlendirmektedir.
  • Bezelye: Kalp koruyucu karotenoidler ve flavonoller gibi bitkisel besinler içeren bezelye, magnezyum, potasyum ve kalsiyum da içerdiğinden sağlıklı besinler arasında yer alır. Özellikle kötü kolesterolü dengeleyen bezelye, lifli yapısıyla bağırsakların çalışmasını da kolaylaştırmaktadır. Bol yoğurt ile tüketilmesi önerilen bezelye, demir eksikliği başta olmak üzere birçok hastalığında ilacı olacaktır.
  • Maydanoz: Bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olan maydanoz, içerdiği A, C, K vitaminlerinin yanı sıra folat ile de sağlıklı bir besindir. Mide bulantısına, ödem ve şişkinliğin atılmasına destek olduğu bilinen maydanoz, yağ yakımını hızlandırdığından özellikle diyet listelerinin vazgeçilmezleri arasında bulunuyor. Ayrıca maydanoz, idrar söktürme özelliği sayesinde zararlı maddelerin vücut dışına atılmasına da yardımcı olur.
Yeşil Yapraklı Besinler
Yeşil Yapraklı Besinler
  • Brokoli: İçerdiği yüksek orandaki C vitamini ile bilinen brokoli, aynı zamanda A ve E vitaminleri bakımından da zengin bir besindir. Diyet listelerinin en başında olmasını sağlıklı ve lifli yapısının yanı sıra düşük kalori içeriğine de borçludur. Yağ yakmaya destek olan brokoli, kendine özgü tadı ve lezzeti ile pek çok kişinin vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Yemek, çorba ya da salata gibi birçok kullanım alanı bulunan brokoli, kanser gibi önemli bir hastalığa karşı alabileceğiniz en lezzetli ve basit önlemler arasında yer alıyor. Sindirim sorunlarının yok edilmesini sağlayan brokoli, zeytinyağı ile birlikte kullanıldığında kalp dostu besinler arasındadır.
  • Enginar: Kolesterolü dengelemesi ile bilinen enginar, kan şekerinin düşmesinde de etkili bir besindir. Özellikle karaciğer hastalıkları bulunanların tüketmesi tavsiye edilen enginar, kansere karşıda koruyu özelliğe sahiptir. A, B ve C vitaminleri bakımından zengin olan enginar, vücutta biriken fazla suyun yani ödemin atılmasında da oldukça etkilidir. Kanı temizlemeye yardımcı olan enginar, tansiyonun dengelenmesine de yardımcı olur.
  • Taze Fasulye: Özellikle yaz aylarının vazgeçilmezi olan ve pek çok kişinin severek tükettiği taze fasulye, hazımsızlık ve mide sorunu yaşayanları için kesinlikle tavsiye edilmektedir. Kan akışını düzenleyen, tansiyon hastalıklarına iyi gelen taze fasulye, yüksek oranda lif içeren yapısıyla da uzun süre tok kalmak isteyen tercihi oluyor. Ayrıca taze fasulye, damarlarda bulunan yağ oranının azaltılmasında etkilidir.
Yeşil Yapraklı Besinler ve Yararları
Yeşil Yapraklı Besinler ve Yararları

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir