Hangi Balık Ne Zaman Yenmeli?

Sağlıklı beslenme de tüketilmesi gerektiği sık sık vurgulanan balık, vücudumuz tarafından üretilmeyen Omega-3 yağ asitleri bakımından oldukça zengindir. Her balık çeşidinde bulunan Omega-3 yağ asitleri, yağlı balık türlerinde daha fazla bulunmaktadır.

Yüksek yağ oranı bulunan somon, alabalık, sardalya, ringa balığı, uskumru ve ton balığı gibi balık türlerinin barındırdığı Omega-3 yağ asitleri de diğer balıklara oranla daha fazladır. Balık türleri, kırmızı ete ve tavuk etine göre daha fazla Omega-3 yağ asidi içerdiğinden özellikle mevsiminde balık tüketmeye özen göstermeliyiz.

Düzenli balık tüketmek; bağışıklık sistemini korur, zekayı geliştirir, diyabet riskini azaltır, çocuklarda dikkat ve konsantrasyonu arttırır, kemiklerin güçlenmesini sağlar, eklem ağrılarına iyi gelir, hücrelerin onarılmasına yardımcı olur ve Alzheimer gibi hastalıkların oluşmasını engeller.

Balık Yeme Zamanları
Balık Yeme Zamanları

Hangi Aylarda, Hangi Balıklar Tüketilir?

  1. Ocak, Şubat, Mart ve Nisan Ayı Balıkları: Ahtapot, alabalık, hamsi, istavrit, kalkan, kefal, kırlangıç, kolyoz, mercan, mürekkep balığı, pisi balığı, tavuk balığı ve torik bu dört ayda tüketilmesi gereken balık türleridir.
  2. Mayıs Ayı Balıkları: Ahtapot, alabalık, kefal, kırlangıç, kolyoz, levrek, mercan, mezgit, pisi balığı ve mürekkep balığı mayıs ayında tüketilmesi gereken balık türleridir.
  3. Haziran Ayı Balıkları: Akya, ahtapot, alabalık, kalkan, kırlangıç, kolyoz, mercan, mürekkep balığı, pisi balığı, orfoz, sardalya ve trança haziran ayında tüketilmesi gereken balık türleridir.
  4. Temmuz Ayı Balıkları: Küpes, ahtapot, akya, alabalık, çinekop, kalkan, kırlangıç, kolyoz, orfoz, mercan, mürekkep balığı, pisi balığı, sardalya, sinarit ve trança temmuz ayında tüketilmesi gereken balık çeşitleridir.
  5. Ağustos Ayı Balıkları: Trança, pisi balığı, sardalya, sinarit, palamut, orfoz, mercan, mürekkep balığı, lüfer, lahos, küpes, kolyoz, kırlangıç, kılıç balığı, kalkan, çipura, çinekop, alabalık, akya ve ahtapot ağustos ayında tüketilmesi gereken balık çeşitleridir.
Hangi Aylarda, Hangi Balıklar Tüketilir?
Hangi Aylarda, Hangi Balıklar Tüketilir?
  1. Eylül Ayı Balıkları: Barbun, çinekop, çipura, dil balığı, kalkan, kılıç balığı, ahtapot, akya, alabalık, kolyoz, küpes, lüfer, melanur, mercan, mürekkep balığı, orfoz, palamut, pisi balığı, sardalya, sinarit ve trança eylül ayında tüketilmesi gereken balık çeşitleridir.
  2. Ekim Ayı Balıkları: İskorpit, karagöz, kefal, sazan, torik, trança, uskumru, pisi balığı, palamut, orfoz, mürekkep balığı, mercan, melanur, akya, ahtapot, alabalık, barbun, çipura ve dil balığı ekim ayında tüketilmesi gereken balık çeşitleridir.
  3. Kasım Ayı Balıkları: Ahtapot, alabalık, barbun, çipura, hamsi, iskorpit, karagöz, kefal, kırlangıç, kolyoz, mercan, mürekkep balığı, palamut, pisi balığı, sazan, tavuk balığı, turna, torik ve uskumru kasım ayında tüketilmesi gereken balık çeşitleridir.
  4. Aralık Ayı Balıkları: Turna, torik, tavuk balığı, pisi balığı, palamut, mercan, mürekkep balığı, kefal, kırlangıç, kolyoz, iskorpit, hamsi, çipura, barbun, alabalık ve ahtapot aralık ayında tüketilmesi gereken balık çeşitleridir.

En Sağlıklı Balık Pişirme Teknikleri;

  • Izgara ve Fırınlama: Balığın çok yanmamasına dikkat ederek ızgara yapabilirsiniz. Hiç yağ kullanmadan balığınızı, fırınlayabilirsiniz.
  • Poaching ve Buharda Pişirme: Balığın su ya da süt içerisinde olacak şekilde fırında koyarak pişirme şekli poaching pişirme deniliyor. Balığın besin değerlerini koruyabilmeniz için poaching ya da buharda pişirmeyi tercih etmelisiniz.
  • Mikrodalgada ve ya AirFry pişirme: Besinleri enerji dalgalarını kullanarak pişiren mikrodalga ya da sıcak hava yöntemi ile pişirme tekniği olan AirFry yardımıyla ekstra yağ kullanmadan balığınızı sağlıklı bir şekilde tüketebilirsiniz.
  • Vakumlu Pişirme: Su banyosu tekniği olarak da bilinen vakumla tekniği, kapalı bir kap içerisinde sıcaklık kontrollü yapılarak pişirme yöntemidir. Yavaş ve çok düşük sıcaklıkta pişirilmesi gereken balık, bu şekilde besin değerlerini de koruyacaktır.
En Sağlıklı Balık Pişirme Teknikleri
En Sağlıklı Balık Pişirme Teknikleri

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir