GÜN İÇİNDE UYUMAK, PERFORMANS ARTTIRIYOR!

Her ne kadar gece uykusu ile kıyaslanamasa da, gün içerisinde uyumanın; iş yaşamında performansı arttırmasının yanı sıra mental olarak da kendinizi iyi hissetmenize neden olacağını bilmelisiniz. Akdeniz ve Güney Amerika ülkelerinin pek çoğunda “Siesta” adı verilen öğle uykusu da buna örnek gösterilebilir.

Google gibi yaratıcılığı destekleyen bazı şirketler, çalışanlarına gün içerisinde dinlenmeleri için uygun koşulları hazırlayarak, bireylerin performanslarını arttırabileceklerini savunuyorlar. Yapılan çalışmalar da gün içerisinde kendinize ayıracağınız bu kısa zaman diliminin, olumlu etkileri bulunduğu yönünde…

Özellikle öğle saatlerinde kısa süreli de olsa uyumak, bireylerin düşünce gücünü kuvvetlendirerek yaratıcılığının artmasına ve üretkenliğinin maksimum seviyelere ulaşmasına yardımcı olduğunu gösteriyor. Gün içerisinde ufak bir şekerleme yapmak, ruh halini iyileştirmenin yanı sıra çalışanların performansını arttırmaktadır.

Gün Ortasında Uyumanın Yararları;

  • Konsantrasyonu Arttırır… Gün içerisinde kısa bir süreliğine uyumak, günün kalan kısmı için yeniden enerji yüklendiğiniz anlamına gelmektedir. Özgüveninizin yükseldiğini ve kendinizi çok daha iyi hissedeceğinizi bilmelisiniz. Gün içerisinde çözüm bekleyen sorunlarınıza, çok daha kolay ve kısa zamanda netlik getirdiğinizi fark edeceksiniz.
  • Kalp Sağlığını Korur… Genç yaşlarda karşılaşılan kalp rahatsızlıkları riskini en aza indirmek istiyorsanız, gündüz kısa uyku uyumayı bir alışkanlık haline getirmelisiniz. Bu konuda çalışmalar yapan Harvard Üniversitesi de, tespiti doğruluyor. İdeal süre ise gün içerisindeki 30 dakika…
  • Dengesiz Beslenmeyle Savaşır… Sabah güne başlarken yüksek olan enerji düzeyinin, gittikçe düştüğünü fark etmiş olmalısınız. Enerjiniz giderek azaldığında ve yorulduğunuzu hissettiğiniz zamanlarda ise bir şeyler yeme ihtiyacı ortaya çıkar. Gün içerisinde yapacağınız kısa süreli bir şekerleme ile yorgunluk hissini yok ederek, enerji depolayacağınızdan beslenme düzeninin dışına çıkmayacaksınız.
  • Stres ve Kaygıyı Engeller… Gündüz uykusu ile yorgunlukların önüne geçeceğinizden, yorgunluk temelli oluşan stresi de yok edeceksiniz. Stresin maksimum düzeye ulaştığını hissettiğinizde, yarım saatlik bir uyku çekmeniz ile tüm olumsuzlukları yenebileceksiniz.
  • Bilişsel Fonksiyonları Güçlendirir… Verimli bir şekilde, uygun bir ortamda uyunan gün içi uykusunun sonraki 24 saati etkileyebildiği tespit edilmiştir. Gün içinde uyunan bu kısa uyku ile 1 gün boyunca, zihinsel performansın yükselmesine neden olacaktır.
  • Bedensel Performansı Arttırır… Spor yapmak yerine bazen uyumak tercih edildiğinden, zihinlerde aradaki bağ olumsuz gibi görünse de, başarılı profesyonel atletlerin kısa zamanlı uykular ile enerjilerini maksimum seviyede tuttuğu da bilinmektedir. Bedensel hareketliliği ve enerjiyi arttırmak için gün içinde uyumak oldukça önemlidir.

Gün İçinde Uyuma Konusunda Bilmedikleriniz;

  1. Tarihte tanınmış en ünlü kişiler, gün içerisinde uyku arası veriyordu. Bu isimlere; Benjamin Franklin, Thomas Edison, Napolyon, Albert Einstein, Leonardo da Vinci verilebilecek en iyi örneklerdendir.
  2. Gün içerisinde uyumak, hayvanlar da içgüdüsel olarak meydana gelen doğal bir davranış biçimidir. Memelilerin geneli gün içerisinde kısa uykular uyuyarak yaşamlarına devam etmektedirler. Doğadaki hayvanlar gün içerisinde odaklanmaları zayıflamaları durumunda, uyumaktadırlar.
  3. Uykumuz geldiğinde içerisindeki kafein nedeni ile ilk aklımıza kahve gelse de, kısa bir şekerleme yapmak kahve içmekten çok daha etkili ve sağlıklı bir davranıştır. Üstelik uyumak, kahve içmeye göre çok daha ekonomik bir alternatiftir.
  4. Gelişmiş ülkelerde, gün içerisinde kısa uykular benimsenmiş durumda ve bir memnuniyet oluşturmaktadır. Japonya Toyota sözcüsü olan Paul Nolasco, çalışanları öğle zamanında uyurken gördüklerinde, günün kalan kısmında %100 performans ile çalışacağını düşündüklerinden mutlu olduklarını belirtiyor.
  5. 2.Dünya Savaşı’nda, İngiliz lider Winston Churchill’in öğle uykusundan vazgeçmediğini size söylesek… İnsanlık tarihinde görülen en önemli savaşlardan biri olan 2.Dünya Savaş’ında, bir liderin gün arası uykusundan ödün vermemesi bile aslında ne kadar büyük bir önem taşıdığını kanıtlar nitelikte değil mi?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir