FAZLA YEŞİL ÇAY TÜKETİMİNİN VÜCUDA ZARARLARI

Vücuttaki metabolik faaliyetler üzerinde doğrudan etkili olan yeşil çay, aynı zamanda içerisinde bulundurduğu antioksidanlar ve kafein ile düzenli tüketimde sağlığımız açısından oldukça yararlıdır. Enfeksiyondan, fazla kilolara kadar etkili olabilen yeşil çay, fazla tüketildiğinde ise bazı yan etkilere sahip.

Kadın ve erkeklerde farklı reaksiyonlar gösterebilen yeşil çay, aşırı tüketimi halinde zararlı olabiliyor. Uzmanlar tarafından günde 2 fincandan fazla tüketilmemesi tavsiye edilen yeşil çay, ideal oranda tüketildiğinde ise sağlığımız için son derece faydalıdır.

Eğer günde 2 fincandan fazla yeşil çay içiyorsanız, bazı sağlık problemleri ile karşılaşabileceğinizi bilmeniz gerekiyor. Fazla yeşil çay tüketiminin vücuda zararlarını sizler için araştırdık. Dilerseniz bu sağlık problemlerinde yeşil çayın etkilerini birlikte inceleyelim…

Aşırı Yeşil Çay Tüketmenin Zararları;

  • Uykusuzluğa Neden Olabilir… İçerisinde bulundurduğu kafein ile sinir sistemi üzerinde etkili olan yeşil çay, aşırı tüketilmesi durumunda uykusuzluğa neden olabiliyor. Özellikle anne sütüne geçebilme etkisi sebebi ile gebelerin ve emziren annelerin yeşil çayı kontrollü olarak tüketmesi gerekiyor. Yapılan çalışmalar, yeşil çayın birçok kişi üzerinde uyku problemlerine neden olduğu gözlemlenmiştir.
  • Demir Eksikliği ve Anemiye Neden Olabilir… Yeşil çayın ana bileşikleri arasında bulunan EGCG maddesi, özellikle iltihaba neden olan enzimler üzerinde etkilidir. Demir emiliminin %64 oranında düşmesine neden olan yeşil çayı, limon ile birlikte tüketmeniz durumunda ya da yemek aralarında içmeniz halinde bu sorunun ortadan kalkacağını da belirtmek isteriz.
  • Mide Yanması Yapabilir… Aşırı yeşil çay tüketimi, özofagus astarı diye bilinen mide çeperini tahriş edebilmektedir. Asidik yapısı ile mide üzerinde olumsuz etkileri bulunan yeşil çay tüketimi kontrollü olmadığında, mide ekşimesine neden olabileceği gibi reflüsü bulunanlar içinde tehlikeli olabiliyor. Mide rahatsızlığı bulunan bireylerin, doktoruna danışmadan yeşil çay içmesi ve yeşil çay kapsülü kullanmamasını öneriyoruz.
  • Kulak Çınlaması Oluşturabiliyor… Uzak bir ihtimal gibi görünse de yapılan araştırmalar, yeşil çayın fazla tüketilmesi halinde kulakta çınlama yapabileceği yönündedir. Genel olarak kafein içeriği yüksek olan içeceklerin kontrolsüz tüketilmesi halinde meydana gelen kulak çınlamasına maruz kalıyorsanız, içtikleriniz ve yediğiniz besinleri gözden geçirmeniz gerekebiliyor.
  • Diyabet Hastalığına Zararlıdır… Özünde kateşinlerin kullanıldığı yeşil çay, Tip 2 diyabet hastalarının üzerinde yapılan araştırmalarda zararlı olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bu nedenle uzmanlar tarafından diyabet hastalarının yeşil çay tüketmemesi gerektiği belirtilmektedir.
  • Böbrekleri Gereksiz Yorar… Yeşil çay tüketmeyi alışkanlık haline getiren bireylerin, düzenli ve bol bol su içmesi gerektiğini bilmesi gerekiyor. Yeşil çayın fazla tüketilmesi ve suyun yeterli miktarda alınmaması, sıvı kaybının yanı sıra böbreklerinde gereksiz yorulmasına neden olur. Yaşanan sıvı kaybı nedeniyle dehidrasyon oluşmaması için bol miktarda su içmek gerekiyor.
  • Glokomun Artmasına Neden Olur… Kafein içeriğinin fazla alınması halinde, glokom ismi verilen gözde oluşan basıncın artmasına neden olan yeşil çayı, fazla tüketmekten kaçınmak gerekiyor. Ortalama olarak yeşil çayı içtikten sonra 30 dakika içerisinde oluşan ve 90 dakika kadar süren göz basıncını engellemek için siyah çay ile birlikte tüketilmemesi ve günde 2 fincanın üzerinde içilmemesi gerekiyor.
  • Karaciğerlere Hasar Verebiliyor… Özünde bulunan termojenik yağ yakıcılar ile hızlı bir şekilde kilo kaybına neden olan yeşil çay, pek çok zayıflama ürününün içerisinde kullanılabiliyor. Akut karaciğer yetmezliği gibi karaciğer sağlığı üzerinde zararlı etkileri bulunan yeşil çayı, özünde bulunan kateşin adı verilen madde sebebi ile kontrollü tüketmek gerekiyor.
  • Önemli Sağlık Sorunlarına Neden Olabilir… Yararları kadar zararları da olabilen yeşil çayı, kontrollü tüketmeli ve özellikle kronik rahatsızlığı bulunanların doktoruna danışmadan kullanmaması gerekiyor. İstemsiz kas kasılması, baş dönmesi, kanama bozuklukları, kan basıncı, osteoporoz, alerjik reaksiyonlar, tiroid sorunları, sık idrara gitme, kullanılan ilaçların etkisini azaltma gibi sorunlara neden olabiliyor.

Faydaları da saymakla bitmeyecek olan yeşil çayı tüketirken, bilinçli davranmak gerekiyor. Düzenli kullanımda sağlığınızda meydana gelen olumsuz tepkileri gözlemlemeli, gerekli olması halinde doktorunuza danışmanız gerektiğini de hatırlatmak isteriz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir