Enerjinizi Tüketen Alışkanlıklar

Günlük yaşamın yoğun temposu içerisinde, kendinizi stresli ve yorgun hissetmeniz normaldir. Ancak bazı günler vardır ki, gün içerisinde yaptığınız iş ve eylemlere baktığınızda, olması gerekenden çok daha fazla yorulduğunuzu fark edersiniz.

Gün içerisinde aniden tükenen enerjinizin, gereksiz enerji tüketen alışkanlıklarınız olduğunu hiç düşündünüz mü? Fark etmeden yaptığınız birçok alışkanlık, gereğinden fazla enerji tüketmenize neden olabiliyor.

Yapılan çalışmalar sonucunda enerjinizi yok eden alışkanlıklar, genellikle dikkatinizi dağıtmanıza neden olan şeylerden oluşuyor. Ruh halinizi olumsuz etkileyen ya da gereksiz zaman kaybına neden olan durumların aynı zamanda enerjinizi emdiğini söylemek mümkün…

Enerjinizi Tüketen Alışkanlıklar
Enerjinizi Tüketen Alışkanlıklar

Enerjiyi Yok Eden Davranışlar;

1. İleriki Zamanlara Plan Yapmak…

Düzenli ve kaliteli bir yaşam için planlı olmak elbette mükemmel bir şeydir. Ancak bahsettiğimiz; sürekli ileriye dönük planlar yaparken, bugünden uzaklaşmanızdır. Daima geleceği düşünürseniz bu durum üzerinizde baskıya ve kaygıya neden olacaktır. Kendinizi dinlediğinizde bu durumun enerjinizi tükettiğini fark edeceksiniz.

2. Kısa Nefesler Almak…

Gün içerisinde nefes alışverişlerinize dikkat etmenizi öneriyoruz. Aslında bu durum zihinden kaynaklanır. Sürekli dolu ve yoğun bir zihne sahipseniz, kısa ya da kesik nefesler alıyor olabilirsiniz. Vücudunuza giren oksijen miktarının azalmasına neden olan kısa nefes alma durumu, belirli bir süre sonra enerji kaybına neden olacaktır.

3. Yanlış Postür ve Oturuş…

Gün içerisinde bedeninizin yanlış ve eğik olması alışkanlığı, enerjinizi hızlı bir şekilde tüketecektir. Eklem ve eklem bağlarına fazla yük bindirerek daha fazla enerji tüketmenize neden olan kambur bir duruş, gün içerisinde fark edilmeden sıklıkla yapılan hatalar arasında yer alıyor.

4. İşlerinizi Erteleyip Biriktirmek…

Sizin sorumluluğunuzda olan ve yapmanız gereken görev ve işleri ertelemeniz, aslında fark etmeseniz de enerjinizi tüketmektedir. Evcil hayvanınızı veterinere götürmek, evinizi temizlemek ya da yemek yapmak gibi işlerinizi erteleyerek biriktirmeniz kümülatif zihin yükünüzü arttırdığından dikkat dağınıklığı yaşamanıza neden oluyor.

5. Gece Kapatılmayan Işıklar…

Çok alakasız gibi görünse de enerjinizi boşa tüketen bir diğer alışkanlık, gece lamba ile uyumaktır. Özellikle gece parlak ışığa maruz kalmak, beyninizi hala gündüz olduğu yönünde kandıracaktır. Hormonların melatonin salgılamasını engelleyen bu durum karşısında, kaliteli bir uyku uyumanız mümkün olmayacaktır. Bu durumda yeni güne enerjisiz, bitkin ve yorgun olarak başlamanıza neden olacaktır.

Enerjiyi Yok Eden Davranışlar
Enerjiyi Yok Eden Davranışlar

Enerji Tüketen Alışkanlarda Neler Yapılmalı?

• Zorunlu ve yapılması için belirli bir tarih bulunan toplantı, fatura ve randevularınız dışında gelecek ile ilgili plan yapmayı bırakmalısınız. Unutmayın; hayatın tadı ancak spontane olarak yaşadığınızda çıkar.

• Gün içerisinde kendinize kısa bir zaman ayırın. Gözlerinizi kapatarak, derin nefesler alın. Nefesinizi burnunuzdan alarak, yine burnunuzdan vermeye özen göstermelisiniz. Anlık bir rahatlamaya ihtiyaç duyuyorsanız; derin bir nefes alarak, sesli olarak ağzınızdan nefesi geri verin.

• Otururken omuzlarınızın düzgün olmasını sağlayın. Karın kasınızı güçlendiren egzersiz hareketlerini yaparak, duruşunuzun daha düz ve sağlıklı olmasını sağlayabilirsiniz. Güçlü karın kaslarınız varsa, düzgün bir postüre sahip olacağınızı bilmelisiniz.

• Görevlerinizin birikmesini engellemek için kendinize yeni bir sınır belirleyin. Örneğin 5 dakika ve altında zamanınızı alacak olan işlerinizi hemen bitirmeyi görev haline getirmelisiniz. Ayrıca yaptığınız işleri listeleyerek işaretlemeniz, zihinsel yorgunluğun ve enerji kaybınızın önüne geçecektir.

• Geceleri evinizde mümkünse beyaz ışıktan uzak durmalısınız. Aynı şekilde mavi ışıkta beyninizi yanıltamaya neden olacaktır. Telefonunuzu kullanırken sıcak görüntü modunda olmasına ve bir saatten fazla ekrana bakarak zaman geçirmemeye dikkat etmelisiniz. Tüm bu maddeleri uyguladığınızda, farkında olmadan enerjinizin tükenmesine neden olan alışkanlıklarınızdan kurtulacaksınız.

Enerji Tüketen Alışkanlarda Neler Yapılmalı?
Enerji Tüketen Alışkanlarda Neler Yapılmalı?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir