Vücut Geliştirme ve Fitness Farkı

Birbirine yakın kavramlar gibi görünseler de fitness ve vücut geliştirme tamamen farklı çalışmalardır. Fitness; kelime anlamı olarak sağlık, sağlıklı ve zinde anlamlarına gelmektedir. Fit görünen bir vücut ve sağlıklı bir yaşam amacınız varsa tercihinizin fitness olması gerekiyor.

Vücut geliştirme ise kelime anlamı olarak; ağırlık kaldırma, beslenme ve bir takım çalışmalar sonrasında vücutta bulunan kasların geliştirmesi anlamına geliyor. Profesyonel anlamda bir vücut geliştirme çalışması yapmak istiyorsanız, bir eğitmen eşliğinde yapılmasını tavsiye ediyoruz.

Birbirinden bağımsız olan fitness ve vücut gelişmenin sıklıkla karıştırılmasının en büyük nedeni ise fitness çalışması yapan bireylerin kaslı görünüyor olmasıdır. Ancak kasların hacim kazandırılması ve güçlendirilmesi vücut gelişme çalışmaları ile elde edilir.

VÜCUT GELİŞTİRME VE FİTNESS
Vücut Geliştirme ve Fitness Farkı

Fitness Yapmanın Faydaları Nelerdir?

  1. Vücut yağlarının azalmasını sağlayan fitness çalışmaları, vücuttaki kas kütlelerini arttırmayı ve mevcut kasların korunmasına yardımcı olur.
  2. Düzenli yapılan fitness çalışmaları sonrasında bireyin hızının arttığı gözlemlenir. Bunun için çoğunlukla 36,5 metre uzaklıkta bulunan hedef kullanılır.
  3. Fitness yapan kişilerde denge olgusu daha kuvvetlenmektedir. Dengeyi arttırmak için genellikle tek ayak üzerinde durmak gibi basit çalışmalar da yapılmaktadır.
  4. Bedene esneklik kazandıran fitness çalışmaları sonrasında kendinizi test etmek istiyorsanız; hamstring ve omuzlarınızı kullanabilirsiniz.
  5. Düzenli fitness çalışmaları yapan bireylerde, kas gücünün de arttığı gözlemlenmiştir. Fitness sayesinde birden fazla kas ve eklemi aynı anda çalıştırmaya yardımcı olur.
  6. Şınav ve squat gibi egzersizlerinde yapıldığı fitness çalışmaları sonucunda kas dayanıklılığında günden güne artış sağlanmaktadır.
  7. Kalp atış hızı ve oksijen tüketimi gibi testler ile kolaylıkla fitness çalışmalarınız sonrasındaki olumlu etkiyi fark edebilirsiniz.
  8. 1 hafta kısa bir zamanda düzenli fitness çalışmalarınızın ve sağlıklı beslenme düzeninin etkilerini görebileceksiniz.
FİTNESS YAPMANIN FAYDALARI
Fitness Yapmanın Faydaları Nelerdir?

Vücut Geliştirmenin Yararları Nelerdir?

  1. Yapılan araştırmalar ile vücut geliştirme çalışan kişilerin, daha kısa uyudukları ve daha kaliteli bir uyku yaşadıkları sonucuna ulaşılmıştır.
  2. Düzenli olarak vücut geliştirme antrenmanları yapan kişilerin, kansere riski %40 daha azdır. Bunun sebebi ise vücutta bulunan serbest radikallerin vücut geliştirme çalışmaları sonucunda daha dirençli hale gelmelerinden kaynaklanıyor.
  3. Her gün 45 dakika vücut geliştirme çalışması yapan bireylerin, kan basıncı da %20 düzeyinde artar. Bunun sonucunda ise kalp sağlığının korunması ve kötü kolesterolde düşüş gözlemlenmiştir.
  4. Vücut geliştirme çalışmaları yaparken kilo vermek istiyorsanız, verdiğiniz tüm kiloların kaslarınızdan değil, yağlarınızdan gittiğine emin olabilirsiniz. Ağırlık çalışmaları yaparken düşük kalorili diyet bile tercih etseniz kas kaybı durur.
  5. Vücut geliştirmeye çalışan kişilerin yaptıkları çalışmalar sonrasında fiber kaslar gelişir. Kas ve sinir siteminin daha kuvvetli olmasını sağlamasının yanı sıra daha hızlı koşmaya, daha kuvvetli kaslara ve daha zinde bir bedene sahip olmanız kaçınılmazdır.
  6. Gün içerisinde bel yaşanan bel ağrılarının önüne geçersiniz. Ağırlık çalışmaları sonrasında denge kasları güçlendiğinden, hareketsiz kaldığınız durumlarda oluşan bel ağrısı sorununu engellemiş olursunuz. Ayrıca postürünüzde gözle görülür bir iyileşme gerçekleşir.
  7. Yaşlanmaya bağlı olarak gelişen kas kaybını, vücut gelişme antrenmanları ile engelleyebilirsiniz. Sadece bugünkü süreçte değil, gelecek yıllarda da rahat etmeniz anlamını taşımaktadır. Vücut geliştirme çalışması yapan bireyler, ilerleyen yaşlarında da kas kaybı yaşamazlar.
  8. Özellikle gelişme dönemi olarak bilinen ergenlik döneminde vücut geliştirme çalışan kişilerde, kemik oranı artar ve iskelet sistemi sağlıklı bir şekilde gelişir. Bu nedenle ergenlik dönemindeki bireylere vücut gelişme antrenmanları tavsiye edilmektedir. Ayrıca bu durum ileriki yaşlarda meydana gelebilecek osteoporosis riskini de ortadan kaldırır.
Vücut Geliştirmenin Yararları Nelerdir?
Vücut Geliştirmenin Yararları Nelerdir?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir