EKO BİLİNÇLİ SPOR “PLOGGİNG” İLE TANIŞIN…

İsveç’te başlayarak tüm dünyaya yayılan bir akım olan plogging, spora yeni bir renk katıyor. İsveç dilinde toplamak anlamına gelen plocka upp ile tempolu bir yürüyüş şekli olan jogging karışımından meydana gelen plogging; spor ve doğa aşıklarını bir araya getiriyor.

Sivil duyarlılık da diyebileceğimiz plogging akımına katılırken, koşu ya da yürüyüşe çıkarken yanınıza bir poşet almanız gerekiyor. Çevreye duyarlı bireylerin, açık havada koşu ve yürüyüş yapmaya çıktıklarında yol üzerinde önlerine çıkan çöpleri toplamaları ve koşu bitiminde bunları çöp ve geri dönüşüm kutularına atmaları ile gerçekleştiriliyor.

Uzun süre rahat etmenizi sağlamanın yanı sıra performansınıza da katkıda bulunacak koşu ayakkabılarınızı giyerek ve büyük bir çöp poşeti alarak hemen plogging koşusuna başlayabilirsiniz. Böylece hem sporunuzdan ödün vermeyecek, hem de çevre kirliliğini önlemede katkıda bulunabileceksiniz.

Doğa ve spor yapmayı sevenlerin hemen benimsediği bu akım İsveç’te uygulanmasının ardından, kısa sürede tüm kıtaya yayılmış ve bunu da aşarak, tüm dünyaya yayılmıştır. Sokak, park ya da plaj gibi aklınıza gelen, koşu ve yürüyüş yapabileceğiniz her yerde plogging yapabilirsiniz.

Plogging ile Ekosisteme Yararlı Olmak Mümkün Mü?

Yürüyüş ya da koşu yaparken daha önce ekosistem üzerinde yararlı olacağınız, muhtemelen aklınıza gelmedi. Ancak plogging ile koşu yaparak, ekosistem içinde bireysel olarak bir çaba harcıyorsunuz. İsveç, Galler, Yeni Zelanda, Almanya, Güney Afrika, İsviçre, Norveç ve Türkiye gibi pek çok ülkede gerçekleştirilen plogging koşularını online bir sistemden takip ediyorsunuz.

Akıllı telefonunuza indireceğiniz bir uygulama ile plogging takibi yapabiliyorsunuz. Plogging koşusuna başladığınızda uygulamayı açmanız yeterli. Koştuğunuz ve yürüdüğünüz yollar yeşile boyanıyor. Böylece tüm dünyada, nerede plogging yapıldığını görebiliyorsunuz. Ayrıca online haritada her yeşile boyanan her 4 kilometreye bir ağaç dikiliyor.

Ülkemizde uygulanmaya başladığı zamandan sonraki ilk iki yıl içerisinde plogging koşu ve yürüyüşleri sayesinde, toplamda 20 bin ağaç dikimi gerçekleştirildi. Bu kadar etkili ve verimli bir çalışma olması ise doğayı ve sporu seven, plogging katılımcıları yardımı ile gerçekleştirildi. Koşu aksesuar ürünlerinden destek alarak, plogging çalışmalarınızı daha verimli hale getirebileceğinizi de hatırlatmak isteriz.

Ekosisteme katkıda bulunan spor olarak tanımlanan plogging ile sonraki yıllarda, online harita yeşile boyanan yani plogging sporcuları tarafından koşularak temizlenen her dört kilometre için deniz tabanından 10 metrekarelik bir alan temizlendi. Plogging koşusunda atılan her adım boşa gitmedi ve ekosistem için yararlı oldu.

Plogging ile Kaç Kalori Yakılır?

Normal standart bir koşuya çıktığınızdan, daha fazla kalori yakacağınızı hemen söyleyelim. Çünkü plogging yaparken, daha fazla hareket etmeniz gerekecektir. Yerden almak için eğildiğiniz her çöp sayesinde, bir squat yapmış oluyorsunuz.

Üstelik plogging sırasında topladığınız çöpleri taşıdığınız sürece kol kaslarınızın da çalıştığını unutmamalısınız. Ortalama olarak yapılan yarım saat plogging sayesinde 288 kalori harcamış oluyorsunuz. Plogging çalışmasını hafif tempolu bir koşu ile yaptığınızda ise 235 kalori harcadığınızı söyleyebiliriz.

Koşu sırasında sürekli eğilip kalkmanız gerekeceğinden, hareket kabiliyetinizi kısıtlamayan koşu giyim ürünlerini tercih edebilirsiniz. Böylece nefes alarak teri buharlaştıran özel teknolojili tasarımlar sayesinde, daha uzun süre ara vermeden plogging yapabileceksiniz.

Dünyanın hemen hemen her yerinde uygulanan plogging çalışmalarının en önemli sonuçlarından biri de farkındalık oluşturmasıdır. İsveç’te çocukların katıldığı bir plogging çalışmasında; 700 çocuk 20 dakika kadar bir zaman içerisinde 1,5 tona yakın çöp toplandığı da açıklanmıştır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir