BALIĞI SAĞLIKLI PİŞİRME TEKNİKLERİNİ KEŞFEDİN…

Uzmanlar tarafından sıkça düzenli tüketilmesi gerektiği vurgulanan balık, sağlığa pek çok yararı olan bir gıda. Düzenli ve sağlıklı bir şekilde balık tüketmek; kalp krizinden, depresyona kadar birçok sağlık sorununun önüne geçebiliyor.

Genellikle haftada 1 ya da 2 öğün tüketilmesi tavsiye edilen balığı, pişirme tekniği oldukça önemlidir. Balığın doğal bileşenlerini değiştirebildiğinden, sağlıklı yöntemlerin tercih edilmesi gerekiyor. Balığın çeşidi, yağlı ya da yağsız oluşu da pişirme şekli için önem taşıyor.

İçerisinde sağlıklı yağlar barından balık çeşitleri, yağsız olanlara kıyasla daha sağlıklıdır. Omega 3 yağ asitleri ve D vitamini gibi değerleri de içerisinde barındıran balık, özellikle ilerleyen yaşlarda meydana gelen beyin işlevselliğinin gerilemesi gibi durumlarında yavaşlamasına neden olmaktadır.

Yağsız grupta yer alan balık çeşitleri de sağlığımız için faydalıdır. Kalp hastalıklarına karşı yararlı olmasının yanı sıra metabolik rahatsızlıkları da en az indirebilmektedirler. Yağlı ve yağsız balıkların tamamının besleyici ve protein bakımından zengin olduklarını da belirtelim.

Balık Pişirme Yöntemleri ve Oluşturduğu Etkiler;

  • Poaching ve Buharda Balık Pişirme: Bu teknik ile balık pişirecekseniz, su ve diğer sıvıların kullanılması gerektiğini bilmelisiniz. Balığın su, süt ya da şarap gibi sıvıların içerisinde gömülmek sureti ile fırında pişirilmesi poaching yöntemidir. Buhar pişirmesi ise özel bir tencerede, su ile balık pişirilir. Her iki teknikte de balığa ekstra bir yağ eklenmeyecektir. Böylece fazla kalori alımının da önüne geçmiş olursunuz. Besin değerlerinin korunmasına yardımcı olan bu iki teknik ile pişirme, oldukça düşük ısılarda gerçekleştirilir. Poaching ve buharda pişirme yöntemleri ile aynı zamanda zararlı bileşen oluşumları da azalmaktadır.
  • Fırınlama Tekniği ile Balık Pişirme: Balığınızın sağlıklı besin değerlerinden ödün vermesini istemiyorsanız, fırınlama yöntemi ile pişirmeyi de tercih edebilirsiniz. Izgara gibi kuru bir şekilde su ilave edilmeden yapılan bu pişirmenin farkı, fırın içerisine eşit düzeyde dağılan ısı sayesinde daha sağlıklı olmasıdır. Mikrodalga ve kızartma yöntemlerinde olduğu kadar fazla omega 3 yağı kaybı yaşanmadığından, fırında balık pişirme tekniği tercih edilebilir. Üstelik fırında pişirdiğiniz balığın içerdiği D vitamini seviyesini de koruduğu belirtilmektedir.
  • Mikrodalga Tekniği ile Balık Pişirme: Enerji dalgaları ile pişirilen balıkta bazı moleküller etkileşime girer ve bu sayede onların ısınmasına neden olur. Mikrodalga tekniğinde balığın besin değerlerinin, diğer pek çok besin pişirme yöntemine göre daha fazla korunduğu söylenmektedir. Balığın içerisinde bulunan sağlıklı omega 3 yağ asitlerinin de azalmasına engel olan bu yöntem, sağlıklı balık pişirme teknikleri arasında yer almaktadır.
  • Vakum Tekniği ile Balık Pişirme: Bir kap içerisine yerleştirilen balığın, sıcaklığı kontrollü olan bir su banyosunda pişirilmesi tekniğidir. Düşük sıcaklıkta pişen balık, çok yavaş ve uzun sürede piştiğinden çok tercih edilmese de oldukça sağlıklı bir yöntemdir. Zararlı bileşenlerin oluşumunun en az olduğu yöntemlerden olan vakumlu pişirmede, omega 3 yağ asitlerinin fırında pişme tekniğinden daha iyi derecede korunduğu belirtilmektedir.
  • Izgara Tekniği ile Balık Pişirme: Bu teknikte balığa oldukça yüksek bir sıcaklıkta kuru ısı veriliyor. Izgara yönetiminde balığa ısı alttan gelmektedir. Heterosiklik aminler ve polisiklik aromatik hidrokarbonlar gibi zararlı bileşenlere neden olduğu tespit edilen ızgara yöntemi artık pek tavsiye edilmiyor. Izgara öncesinde pişireceğiniz balığın marine edilmesini sağlayarak, zararlı etkileri en aza indirebilirsiniz. Bu zararlı maddelerin yüksek düzeyde bulması halinde kalp hastalıkları, diyabet ve alzheimer gibi çeşitli hastalıkların oluşumuna da neden olduğundan çok fazla tercih edilmemesi gereken bir pişirme tekniği olduğunu söylemek mümkündür.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir